Cele mai bune metode prin care te poți feri de gripă. Interviu dr. Adela Burac, medic primar Boli Infecțioase, Dorna Medical Suceava

Deși sunt adeseori confundate, gripa și răceala sunt afecțiuni diferite. Cu toate că se întâmplă ca unele simptome să fie comune celor două în faza inițială, ulterior diferențele devin tot mai evidente. De exemplu, simptomele răcelii apar gradual și sunt mai blânde, în timp ce simptomele de gripă apar de regulă brusc, sunt intense și pot duce la complicații precum pneumonia, infecțiile bacteriene ce pot necesita spitalizare. Unele categorii de oameni, precum copiii, cei cu vârste peste 65 de ani, femeile însărcinate și persoanele care suferă de afecțiuni cronice, sunt mai expuse acestor complicații. Despre toate acestea și nu numai, am discutat cu dr. Adela Burac, medic primar Boli Infecțioase, Dorna Medical Suceava.

- Doamna doctor, care sunt diferențele esențiale între răceală și gripă și care este mai gravă dintre cele două?

- Gripa are debut brusc,după o incubație de 1-2 zile, unii pacienți pot preciza chiar și ora la care a debutat boala. Bolnavii cu gripă prezinta frisoane, dureri de cap, dureri musculare și articulare, anorexie, dureri ale globilor oculari, lăcrimare.

Severitatea este dată de febră. Febra este, de obicei, mai mare la copii. Tipic, febra durează cam trei zile, dar uneori până la opt zile. Între timp, apar și simptomele respiratorii: rinoree, tuse. Debutul brusc, predominanța simptomelor generale și a stării generale afectate diferențiază gripa de alte infecții resipratorii, inclusiv de răceala comună, unde predomină de la început simptomele respiratorii (rinoree, strănut, tuse), iar starea generală este mai bună.

- Cum putem preveni cele două afecțiuni și în ce fel ne-am putea întări sistemul imunitar?

-  Putem preveni îmbolnăvirea prin câteva măsuri:

- reținerea la domiciliu a bolnavilor, în special a copiilor bolnavi;

- evitarea contactului cu persoane bolnave;

- evitarea aglomerațiilor (spectacole, transport în comun, conferințe, competiții sportive) în perioada epidemiei;

- restrictionarea accesului vizitatorilor în unitățile spitalicești (secțiile de Boli Infecțioase, Pediatrie, Maternitate);

- triajul epidemiologic în școli și grădinițe;

- folosirea măștilor în locurile cu risc;

- spălarea regulate a mâinilor cu apă și săpun;

- acoperirea gurii și nasului cu șervetele de unică folosință în timpul tusei și al strănutului și aruncarea lor după folosire;

- restricții în privința călătoriilor.

 Totodată, ne putem întări sistemul imunitar prin:

- hidratare adecvată;

- dietă bogată în fructe și legume;

- mese regulate (porți mici, frecvente);

- suplimente alimentare: zinc, vitamina C, vitamina D;

- somn suficient;

- mișcare.

 - Recomandați vaccinurile antigripale? Care este eficiența lor?

-Vaccinarea antigripală este singura metodă care, în mod cert, poate preveni gripa. Eficiența vaccinării este strict legată de gradul de concordanță între tulpinile virale incluse în vaccinuri și tulpinile circulante. Vaccinarea antivirală se estimează că previne gripa în cazul a 70-90% din adulții cu vârstă sub 65 ani. Eficienta se pare că este mai joasa la vârstnici și chiar ceva mai scăzută (aproximativ 30%) la cei instituționalizați (azil de bătrâni). Chiar și în această situație, frecvența îmbolnăvirilor grave este în oarecare măsură mai scăzută decât în absența vaccinării. Eficiența este mai scăzută și la copiii sub doi ani.

Vaccinarea populației scade riscul de pneumonii severe, spitalizări, decese. Strategia de vaccinare este direcționată :

- spre reducerea numărului de îmbolnăviri;
- spre reducerea severității bolii.

 - Care sunt contraindicațiile vaccinului antigripal, la ce vârstă minimă pot fi vaccinați copiii?

-Indicațiile vaccinării sunt următoarele:

- persoane peste 65 de ani, pentru că acestea au de obicei și boli cronice. Le recomand să se vaccineze anual;

- persoane instituționalizate;

-persoanele cu boli cronice pulmonare, cardiace, renale, diabeticii, inclusiv copiii cu astm bronșic;

- persoanele cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente (citostatice, cortizon);

- copiii și adolescenții care necesită tratament prelungit cu aspirină;

- personalul medical;

- sugarii cu vârstă peste 6 luni. Toți copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 18 ani ar trebui să fie vaccinați anual;

- orice persoana care dorește să prevină gripa.

Vaccinarea reduce riscul răspândirii masive a gripei în rândul populației.

Contraindicațiile vaccinării:

- persoanele cu hipersensibilizare (alergie) cunoscută la componentele din vaccin: proteine de ou,antibiotice aminoglicozidice (neomicină), carnea de pasăre, pene de pasăre;

- sindrom Guillain-Barre în antecedente; 

- reacții adverse severe la vaccinarea din sezonul anterior;

- afecțiuni acute febrile (în acest caz, se amână vaccinarea);

- perioade de decompensare a bolilor cronice.

 - În cazul femeilor însărcinate sau care doresc să rămână însărcinate se recomandă vaccinarea?

-Se indică vaccinarea femeilor gravide în orice perioadă a sarcinii.

- Pe grupuri care reunesc sute de mame din România, multe femei se întreabă dacă unele vaccinuri sunt mai bune sau mai eficiente pentru micuții lor. E validă temerea lor, le recomandați un produs anume?

-Toate vaccinurile existente pe piață sunt eficiente. Ele conțin 3-4 tulpini de virus gripal. Vaccinurile comercializate în România sunt din virusuri fragmentate (Fluarix,Vaxigrip, vaccin gripal produs de Institutul Cantacuzino), din subunități virale (Influvac) sau din virozomi (Inflexal).

- Odată vaccinați împotrivă gripei, suntem protejați pentru toată viața? Care este perioada optimă pentru vaccinarea antigripală?

-După infecția cu un subtip de virus gripal, imunitatea este de lungă durata, uneori pe viață față de acel subtip de virus. În plus, există și un oarecare grad de protecție încrucișată și față de alte subtipuri. Dar, întrucât variabilitatea virusului gripal este mare, iar în anul următor probabil va predomina alt subtip de virus gripal, este necesară vaccinarea anuală. Epidemiile de gripă se desfășoară în perioada noiembrie-mai. De obicei, vârful epidemiei este în luna februarie. De aceea, deși vaccinarea se face optim în lunile octombrie-noiembrie, ea poate continua până în februarie-martie.

-. Gripa este contagioasă și se răspândește rapid de la o persoană la alta. Cum se transmite această afecțiune? Ce le recomandați în special părinților ale căror micuți prezintă simptome specifice: îi țin acasă sau îi duc în colectivitate?

-O persoana infectată cu virus gripal este contagioasă cu o zi înainte de debutul bolii și în primele șapte zile de boală (în medie). Virusul gripal se transmite prin contact direct, prin secreții respiratorii eliminate prin tuse sau strănut și prin atingerea suprafețelor contaminate.

 - Nu de puține ori, pacienții recurg la tratamente homeopate și la medicamentele antivirale pe care și le administrează singuri. Care este mesajul dumneavoastră pentru această categorie de pacienți?

-Medicația pe  ar trebui să o ia pacientul până ajunge la medic:

- antitermice (paracetamol, ibuprofen);

- de evitat aspirina la copii (risc de sindrom Reye);

- vitamine;

- hidratare.

Medicația antivirală este prescrisă numai de către medic. De asemenea, medicul stabilește dacă există o suprainfecție bacteriană și dacă sunt necesare antibiotice.

- Potrivit Centrului Național de supraveghere și control al bolilor transmisibile, în 2020 a fost declarată epidemie de gripă și 23 de oameni au murit în România. Care sunt factorii care au dus la această epidemie?

-Epidemia apare brusc, atinge un vârf după 2-3 săptămâni și durează în medie 5-6 săptămâni. Primul indicator că a apărut epidemia de gripă este creșterea în rândul populației a numărului de infecții respiratorii la copii. Ulterior creste numărul de pacienți spitalizați cu pneumonie și cu exacerbări ale bolilor pulmonare cronice. În cursul unei epidemii, de obicei, se îmbolnăvește 10-20% din populație. În epidemii severe, chiar și 40-50% din populație contactează virusul gripal. De obicei, o singură tulpină de virus gripal predomină într-o epidemie, dar în unele epidemii se întâlnesc și două tulpini sau două subtipuri de virus gripal A sau și A și B. Pandemia apare în caz de emergență a unui nou virus la care populația nu este imunizată. Debutează exploziv, se transmite rapid, determină mortalitate ridicată, inclusiv în rândul adulților sănătoși. Poate evolua în mai multe valuri epidemice.

- Foarte multă lume este panicată din cauza Coronovirusului, mai ales din cauza mediatizării excesive a acestei epidemii. Aveți câteva recomandări pentru pacienți?

-Coronavirusurile se transmit respirator, ca și virusul gripal. Măsurile de prevenție sunt aceleași ca și în cazul gripei:

- spălarea pe mâini cu apă și săpun și folosirea de dezinfectante;

- acoperirea gurii și a nasului când tușim sau strănutăm;

- evitarea contactului cu persoane bolnave;

- limitarea călătoriilor.

Daca cineva intră în contact cu o persoană care a călătorit într-o zonă unde este confirmată prezența noului coronavirus și are simptome de infecții respiratorii, trebuie să se prezinte la medic.

- În cadrul laboratoarelor și punctelor de recoltare Dorna Medical, ce analize medicale sunt recomandate în cazul în care un pacient se confruntă cu gripa?

-Analizele care se pot efectua în cadrul laboratoarelor și punctelor de recoltare Dorna Medical în actualul cotext de epidemie de gripă, sunt:

- test rapid pentru determinarea virusului gripal din tamponul nazofaringian. Acesta dă informații asupra tipului de virus: A sau B. Este util în stabilirea diagnosticului de gripă la pacienții care se prezintă cu simptomatologie respiratorie și este folosit pentru instituirea unui tratament antiviral precoce în cazurile severe;

- hemoleocograma și probele inflamatorii;

- alte analize dacă sunt necesare pentru bolnavii de gripă care au și alte boli asociate (în funcție de diagnostic). În cazurile în care medicul decide, în cadrul  Centrelor de Imagistică Dorna Medical din Vatra Dornei și Suceava se efectuează și radiografii pulmonare.

 *Nu aveți nevoie de programare în prealabil pentru a vă face investigații în cadrul laboratoarelor Dorna Medical, precum și a punctelor de recoltare ale companiei.

CENTRE DE RADIOLOGIE ȘI IMAGISTICĂ MEDICALĂ DORNA MEDICAL

SUCEAVA
Str. Universității, nr. 29
Tel.: 0330/ 190 205
Tel. mobil: 0748 250 070

 VATRA DORNEI

Str. Mihai Eminescu, nr. 19
Tel.: 0330/ 100 427
Tel. mobil: 0751 516 175


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5