Grădinile din Jibou, în grădina UAP Bistriţa
„Meşterul grădinar” Oliv Mircea a adus la Galeriile UAP Arcade 24 Bistriţa superba grădină, copie a Grădinii Botanice „Vasile Fati” din Jibou, prin lucrările artiştilor plastici participanţi la cele patru ediţii ale Taberei de Creţie, având ca temă „Arta în grădină”.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a mai multor creatori de frumos – pictori profesionişti din Jibou - iar frumoasa şi captivanta expoziţie cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură şi fotografie realizate de artişti din România, Ungaria, Polonia şi Canada, în timpul celor patru ediţii ale Simpozionului de Arte Vizuale „Arta în grădină” de la Grădina Botanică „Vasile Fate” din Jibou.
În prezenţa unui numeros public avizat, au opinat asupra valorii şi importanţei acestei deosebite şi sensibilă expoziţie reprezentantul Grădinii Botanice din Jibou, pictorul Marcel Lupşe şi criticul de artă Oliv Mircea, care a făcut o pertinentă prezentare a expoziţiei.
Acţiunea a fost susţinută de CJC BN, Primăria municipiului Bistriţa, CCM „George Coşbuc” Bistriţa, CJC BN, Centrul de Cultură şi Artă a judeţului Sălaj şi Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou.
Treizeci de artişti profesionişti expun pe simezele Galeriei UAP din Bistriţa o grădină din ochii pictorilor, liniştitoare şi cuminte, care te îndeamnă la momente de relaxare supremă.
A fost o seară a bucuriei privirii, sufletului şi a inimii.
Citiţi şi:
- „Arta în grădină” la Galeria Arcade 24 din Bistrița
- Olimpiu Nușfelean şi Menuț Maximinian la Zilele revistei Caiete Silvane Sălaj
- Elevii bistriţeni s-au întors cu premii de la concursul regional,,Exprimă-te liber!”
- Elevi premiaţi la Sălaj
- Ioan Pintea, Olimpiu Nușfelean şi Menuț Maximinian, la Zilele Caiete Silvane Sălaj
Comentarii
O gradina botanica este mai mult decat o colectie de plante.Pe langa functia muzeistica, o gradina botanica presupune si o actvitate de cercetare. Astfel, cele mai bune gradini botanice functioneaza pe langa universitati sau centre de cercetari biologice. De aceea, la Bistrita ar trebui sa fie reanfiintat Centrul de Cercetari Biologice de la Arcalia, avand in vedere ca in 2014 Universitatea Babeș-Bolyai(UBB) a câștigat definitiv și irevocabil în instanță centrul Arcalia din județul Bistrița-Năsăud din satul cu același nume, comuna Șieu-Măgheruș. Astfel, pe langa colectia din Parcul Dendrologic de la Arcalia ar putea fi organizata si o Gradina Botanica dupa modelul celei de la Jibou , judetul Salaj.
Adaugă comentariu nou