GRIGORE LEŞE ÎN CONCERT EXTRAORDINAR LA BISTRIŢA

"Concert pentru eroi şi morminte", un amplu spectacol muzical, cu un repertoriu, concepţie, regie, conducere muzicală şi interpretare, susţinut, live, vineri seara, de artistul Grigore Leşe, alături de Doina Lavric - voce, cobză, Lenuţa Purja – voce, Zamfira Mureşan – voce, Nicolae Juravle din Straja, jud.Suceava şi Grupul de aromâni farseroţi din Cogealac, la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, a fost cu adevărat extraordinar.

Născut la 20 februarie 1954, în judeţul Maramureş, la Stoiceni, şi considerat un rapsod al Ţării Lăpuşului, Grigore Leşe este un solist original de muzică populară românească, autentică, având un repertoriu alcătuit din melodii şi cântece vechi (doine, cântece de dor, de cătănie etc.), izvorâte din folclorul curat, moştenit din bătrâni, care marchează principalele momente din viaţa omului. Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare (Fagot), doctor în Muzică şi profesor asociat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi al Universităţii de Muzică Bucureşti, Grigore Leşe are o voce inconfundabilă şi cuceritoare, cântând şi la alte diferite instrumente muzicale, precum: fluierul, cavalul, tilinca, toaca, etc.

Pentru Grigore Leşe, “...Cântatul este o necesitate. Omul dacă nu ar cânta ar muri. Este un har, este un dat transcendental, este un noroc de la Dumnezeu. Cele mai profunde versuri care s-au spus vreodată despre muzică sunt: Am noroc că ştiu cânta, / Că-mi astâmpăr inima. / Horile-s de stâmpărare / La omu’ cu supărare.”

Iată câteva din titlurile unor creaţii muzicale, ale sale: Cântec despre Bucovina, Cântec în lemn – toacă, Când m-o făcut mama-n lume, Cântec pe înserat - din tilincă, Horea miresii, Mioriţa, Nistrule, apă vioară, Nu-i lumină nicări, O, Marie frumos nume!

Dintre discurile înregistrate menţionăm următoarele: Cântec Pastoral (1996), Cântece de Cătănie, Horile Vieţii, Aşteptând Crăciunul, Hori din Ţara Lăpuşului.

Grigore Leşe a luat, înainte de 89, următoarele premii: Pe deal la Teleormănel, 1982, Maria Tănase, 1988 şi Festivalul Doinei, 1984.

La bogatul său palmares, după 1989, se mai adaugă următoarele: 1990 – 1998, Recitaluri "Obârşii", la Bucureşti - Studioul de concerte şi Teatrul "Odeon", la Braşov - Muzeul de Artă, la Cluj-Napoca - Academia de Muzică, la Bistriţa - Casa Municipală de Cultură, în Italia, la Veneţia - Centrul Cultural Român, la Roma - Academia Română Camerino – Universitate, la Trento - Congres Internaţional, în Elveţia, Concerte la Radiodifuziunea din Berna, Laussane, Zurich, în Franţa, la Strasbourg - Biserica Sf. Petru, în U.S.A., Festival Lotus "Vocile Lumii", Bloomington, Indiana, cu turneu de concerte la Lexinton, Buffalo, Rochester, Cleveland, Washington, New York, Kent State, iar în 1996 realizează un Compact Disc "Cântec Pastoral" editat de Casa de discuri "Amori" - Laussane, Elvetia şi a unui film de televiziune "Obârşii".

În concertul de la Bistriţa, urmat după un altul abia susţinut la Cluj, artistul Grigore Leşe, alături de cântăreţele Doina Lavric, cu voce şi la cobză, Zamfira Mureşan, şi Lenuţa Purja, cunoscute interprete ale folclorului vechi, autenticul badea Nicolae Juravle, un veritabil interpret al cântecului ancestral, din gât, la un simplu instrument de suflat, venit împreună cu soţia sa, în curatele lor costume populare de la Straja, localitate străveche a străjerilor lui Ştefan, dar şi a Grupului de aromâni farseroţi din Cogealac, având la îndemână sunetul cimpoiului, au creat, sub bagheta nevăzută, dar simţită, a maramureşanului, polifonia muzicii populare autentice. Grigore Leşe a produs un inedit spectacol, a întrerupt cântatul pentru a da explicaţii bistriţenilor prezenţi, pe care i-a considerat a fi de înaltă clasă, tocmai pentru a-i determina să transmită, mai departe, necesitatea păstrării folclorului autentic, nealterat. Un adevărat dialog şi cântece la cerere.

Valorificarea vechiului tezaur folcloric românesc este principalul ţel al lui Grigore Leşe, care va participa, împreună cu grupul care a dat minunatul spectacol la Bistriţa, în îndepărtata Chină, la Shanghai, unde în luna iulie a.c. vor susţine patru concerte de folclor românesc, ultimul în faţa a 40.000 de spectatori, marcând "Ziua României" în 29 iulie, la Expoziţia Mondială "Better City, Better Life".

Concertul susţinut la Bistriţa a fost unul deosebit, care a oferit numeroşilor iubitori de muzică, autentică, un spectacol iniţiat de Societatea de Concerte, condusă de profesorul Gavril Ţărmure şi având ca sponsori: SC EUROCOMPOZITE.SRL, SC DYNAMIC TOOLS SRL, SC LUXELACALIS SRL, PIZZERIA TONIGHT.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5