Pur şi simplu

GRIGORE MAN

Născut în Tarlisua, într-o zonă de vis a Ţibleşului, un adevărat paradis natural neatins de răutatea omului rău, care în toate cele patru anotimpuri oferă cu multă dărnicie aerul curat, linişte montană şi multă încărcătură energetică atât de necesară celor care trăim în zone aglomerate (de oraş). Ţibleşul îşi lasă amprenta pe fiecare localnic născut şi crescut în zonă dându-i energie şi putere, calităţi creative pentru toată viaţa, o localitate neafectată prea tare de: net, blog-uri etc., doar oameni simpli, harnici care sunt obişnuiţi cu munca pământului, câştigându-şi existenţa de zi cu zi fără grija crizei europene şi mai ales românească, nu au vreme de manifestaţii, greve (ca parlamentarii), deoarece mălaiul, grâul, fânul, vacile, oile, porcii, găinile etc. nu ştiu de alea! ca ai noştri politicieni dâmboviţeni care altă treabă n-au!

La poalele Ţibleşului din est s-a născut marele romancier al Ardealului în com. Târlişua, jud. nostru, Liviu Rebreanu cunoscut prin romanele sale de mare valoare: Pădurea spânzuraţilor, rom. Ion etc., de asemenea mulţi oameni de valoare, profesori, preoţi, chiar şi politicieni, fost ministru secretar de stat Alexandru Man, economist de mare valoare, fost primar al mun. Dej, fostul prefect de Bistriţa, dl. Grigore Rus şi alte valori.

Grigore Man şi-a terminat studiile superioare în Limba şi Literatura Română, a fost numit profesor, unde a predat cu multă pricepere, pasiune şi dragoste arta literaturii, mulţi din elevii lui au ajuns oameni mari, respectabili, educaţi şi multă carte făcând cinste atât profesorului cât şi zonei Maramureşului. A ocupat înalta funcţie de inspector a învăţământului din jud. Maramureş, ocazie cu care a vizitat toate localităţile din zona Maramureş, ocazie cu care a vizitat toate localităţile din zona respectivă cu amintiri de neuitat. Oraşul Baia Mare a fost oraşul de suflet a lui, iar Baia Sprie, locul unde s-a stabilit împreună cu familia, localitate pe care n-o poţi ocoli în drumul spre Maramureşul istoric, Sighetul Marmaţiei!

Mai apoi, perioadă când am ajuns şi eu în Baia Mare prin 2006, Grigore Man a ocupat funcţia de director al Muzeului de Istorie din Baia Mare, unde ne-am reîntâlnit şi la o cană cu ceai aromat, am depănat amintiri, după care am beneficiat din partea sa de o prezentare a nostalgiilor din muzeu, frumos organizat şi cu informaţii scrise şi bine documentate pentru fiecare piesă a muzeului, am văzut utilaje foarte vechi folosite în minele de extracţie a minereului din zonă, scule şi echipamente foarte vechi şi multe alte piese de mare valoare istorică (era trist deoarece urma să fie schimbat de către un pilangiu fără nici o pregătire în domeniu, fără educaţie, cultură, un fel de pierde-vară – fotograf la nunţi, ca la români, s-a produs înlocuirea cu gargaragiul pus de Consiliul local B.M.)?!

Grigore Man a realizat o adevărată capodoperă asemănătoare cu Evanghelia, frumos legată şi prezentată, cu coperte cartonate, protejate cu un înveliş suplimentar, intitulată BISERICI DIN LEMN DIN MARAMURES, unde sunt adunate şi frumos prezentate printr-o grafică de excepţie în limba română şi engleză, ilustrate colorate, picturi pe lemn foarte vechi, fiecare localitate a lăcaşului Bisericii i se face o prezentare începând cu anul de atestare documentară a localităţii respective; SĂPÂNŢA (PERII NOI) atestată doc. În anul 1373, Biserica din lemn cu hramul Sf. Arhangheli ridicată între anii 1997-2004, distrusă cea veche pe la 1761 de către generalul austriac BUKOW, deoarece românii nu au vrut să treacă de la ortodocşi la catolicism! Biserica atinge un record de înălţime de 56 m, depăşind recordul deţinut de Biserica din SURDESTI, cu înălţimea de 54 m. Cartea documentar în materie de prezentare a Bisericilor maramureşene merită nota maximă pe care sunt sigur că atât cititorii cât şi vizitatorii zonelor maramureşene sunt de acord cu mine! Din păcate, în dimineaţa de sâmbătă, 04.02.2012, am aflat prin TV vestea trecerii în nefiinţă a lui Grigore Man în urma unui tragic accident datorat de explozia centralei termice pe lemne, din casa părintească, loc. Suciu de Sus, este o pierdere enormă pentru cei care apreciază literatura şi istoria maramureşeană, a unui om educat, modest, cu iniţiativă în domeniul său, care în tot ce-a făcut, a făcut cu pasiune, dragoste şi responsabilitate.

Regret că nu am stat mai mult în preajma lui şi că nu ne-am întâlnit destul de des. Dumnezeu să te odihnească în pace şi sufletul tău bun să fie primit în împărăţia Cerului, că a murit bunul meu prieten şi rudă de sânge, GRIGORE MAN.

Vasile Man

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5