Grupa de Scriere creativă (clasele V-VIII) de la Centrul Județean de Excelență și-a lansat propriul volum! Conferință Poveștile Bistriței
Activitățile desfășurate în anul școlar 2022-2023 de grupa de Scriere creativă 5-8 (SC58) de la Centrul Județean de Excelență s-au finalizat cu apariția volumului „STAC - Sentiment, Text, Alteritate, Creativitate” oferit micilor scriitori în dar.
În prima parte, evenimentul a inclus prezentarea unor texte din volumul “Poveștile Bistriței”, care va apărea la Editura Charmides, în luna noiembrie a acestui an. Prof. dr. Claudia Feldrihan și Gabriela Ciornei au prezentat elevilor bistrițeni această antologie gândită de scriitorul Menuț Maximinian, în care regăsim texte ale unor scriitori precum Olimpiu Nușfelean, Aurel Rău, Dinu Flămând, personalități precum prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan – Ambasador al României la Sfântul Scaun, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, dr. Adrian Onofreiu de la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale etc.
Evenimentul dedicat micilor scriitori (elevii de la grupa de excelență) s-a desfășurat sub egida Asociației Societatea Scriitorilor Bistrița-Năsăud, având drept parteneri Centrul Județean de Excelență, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Palatul Copiilor din Bistrița, cotidianul Răsunetul.
În cea de a doua parte a acestei conferințe, a fost lansat volumul STAC - Sentiment, Text, Alteritate, Creativitate. Realizat de elevii din clasele V-VIII, înscriși la Scriere creativă 5-8 (SC58), coordonați în team-teaching de profesoarele Nelia Nicula, Roxana Kovacs, Monica Szekely și insp. șc. Claudia Feldrihan, volumul este o carte de vizită a competențelor de producere și prezentare a unor texte scrise /orale, a creativității celor implicați.
Apariția STAC susține însă indirect și formarea competențelor altor elevi, care vor avea acces, prin lucrarea tipărită, la diverse tipuri de texte și astfel, își vor putea stimula/dezvolta propria creativitate.
Scriitori în devenire au fost de această dată : Badale Luca, Blidaru Ioana, Giurgean Paul Dan, Kertesz Alexandra Roberta, Koo Bianca, Magdea Adina Anamaria, Măierean Andra, Mic Emma Sofia, Milea Alexandra, Moldovan Cosmina, Mureșan Lara Maria, Mureșian Natanael, Olar Teodora Pop Simina Georgiana, Reman Andrea Beatrix, Săsărman Adina Ioana, Săsărman Aura, Șerban Ioana Maria, Stanciu Diana Maria, Szekely-Pîrțiu Antonia Miruna, Urs Ana Mihaela.
Le-au fost alături, împărtășindu-le bucuria și emoțiile, domnul inspector școlar general-prof.Mircea Cristian Nicula, domnul director al CJE-prof.Magdea Florin și domnul director al BJBN-Pintea Ioan, care i-au felicitat și le-au oferit volumul STAC, pixuri,cărți și semne de carte.
Volumul STAC este o continuare a tradiției începute la CJE cu crearea primei grupe de Scriere creativă pentru gimnaziu, în anul școlar 2021-2022 (până atunci, exista doar grupă pentru liceu). De la volumul „Viața în pandemie prin ochi de copii și adulți” editat la finalul anului școlar 2020-2021 în care au scris elevii care au dorit de la grupele de excelență subordonate disciplinei Limba și literatura română, la „Exerciții pentru… suflet” (SC5-8, an școlar 2021-2022), elevii și lectorii lor au parcurs împreună un drum al devenirii personale prin redactarea și lectura textelor care au devenit un medicament pentru suflet, un sentiment, o poartă spre alteritate.
Felicitări elevilor și profesorilor lectori! Așteptăm volumele următoare!
Citiţi şi:
- STAC- Sentiment, Text, Alteritate, Creativitate. Grupa de Scriere creativă (clasele V-VIII) de la Centrul Județean de Excelență și-a lansat propriul volum!
- Toți într-o poveste. Scriere creativă la Centrul Județean de Excelență!
- Prof. dr. Claudia Feldrihan & prof. Nicula Nelia: Un proiect = O carte: Exerciții pentru… suflet
- Performanţele Centrului Judeţean de Excelenţă Bistriţa-Năsăud, oglindite şi în artă
- Rita Cîndea, clasa a VI-a: Colegii de la Excelență au fost partenerii cu care am învățat cum să interacționăm constructiv!
Adaugă comentariu nou