Prof. dr. Claudia Feldrihan & prof. Nicula Nelia: Un proiect = O carte: Exerciții pentru… suflet
Exerciții pentru... suflet a fost un proiect județean din lista cu propuneri de activități extracurriculare, înaintate Serviciului Educație Tineret din Primăria Bistrița, acceptat și finanțat de Primăria Municipiului Bistrița cu suma de 1000 RON.
Proiectul și-a propus să încurajeze elevii înscriși în anul școlar 2021-2022 la grupa de scriere creativă a CJEx BN, nivel gimnazial – SC58 – să-și dezvolte creativitatea, să îndrăznească să scrie și, de ce nu, să invite cititorul într-o lume imaginară unică.
Produsul final al proiectului a fost o carte, cu același nume, care cuprinde texte ale elevilor înscriși la grupa de scriere creativă, lucrate/realizate pe parcursul anului școlar, care au fost selectate de lectorii care au predat la această grupă.
În proiect au fost implicați 19 elevi înscriși la grupa SC58, care au scris textele (Badale Luca, Blidaru Ioana, Brici Lorena Maria, Cârlig Iulia Elena, Coupe Andreea Ioana Magdalena, Flonta Matei Andrei, Giurgean Paul Dan, Marga Mara Adriana, Marga Maria Ariana, Marian Paula Nicola, Milea Alexandra, Mureșan Lara Maria, Reman Andrea Beatrix, Săsărman Adina Ioana, Săsărman Aura Alexandra, Stanciu Diana Maria, Stanciu Vlad, Szekely Pîrțiu Antonia-Miruna, Topală Roberta Alexandra) un elev de la Școala Gimnazială Viorel Nimigeanu care a realizat desenele (Csillag Dora) și 8 profesori, lectori ai acestei grupe (Feldrihan Claudia, Harapașcu Sofia, Konradi Simona, Kovacs Roxana, Nicula Nelia, Suciu Cristina, Szasz Carmen, Szekely Monica).
Activitățile au demarat în octombrie 2021 și s-au finalizat în mai 2022. Mai întâi, atât în orele de curs, cât mai ales în afara lor, elevii au scris diverse tipuri de texte: descriptive, narative, reflexive, multimodale etc., în proză sau în versuri, texte individuale sau colective. Acestea au fost colectate, verificate, selectate și corectate de profesorii lectori implicați în proiect.
A fost tipărită cartea cu același titlu „Exerciții pentru... suflet”, cu 191 de pagini, la Transilvania Print, Bistrița, Str. Gheorghe Șincai 26, ISBN: 978-606-95314-9-5.
Atât pentru elevi, cât și pentru profesorii lectori, acest proiect a fost o invitație la visare și zbor. Am început călătoria creației cu Pescărușul Jonathan Livingston de Richard Bach, fiindcă ne-a atras atenția următorul fragment:
„−Nesăbuință? [...] acum rațiunea vieții noastre e alta – să ne desăvârșim, să explorăm, să fim liberi. Mai dați-mi o șansă, lăsați-mă să vă arăt ce-am descoperit...[...]. Sunt un Proscris. Iar acum zburăm peste Ofeat Mountain West. De aici, trupul ăsta al meu se mai poate ridica doar câteva sute de picioare.
−Ba se poate mai mult, Jonathan. Pentru că te-ai desăvârșit. Ai terminat o școală, acum e timpul să începi o alta.
În acel moment, înțelegerea care pâlpâise în el toată viața, se aprinse. Aveau dreptate. Putea să zboare mai sus.”
Pentru NOI, zborul a însemnat să îndrăznim… unii să începem să scriem, fără a avea pretenția de a atinge nivelurile superioare ale creativității, să eliberăm pescărușul Jonathan din fiecare dintre noi. Alții să provocăm, să coordonăm, să armonizăm… Și credem că am reușit mai mult sau mai puțin, pentru că importantă e călătoria... am exersat de fapt un zbor al scrisului pe traiectorii nebătătorite, ne-am abătut de la destinații, am revenit, dar ne-am păstrat sufletul și bucuria de a încerca mereu, de a o lua de la capăt.
Vă invităm să zburați alături de noi în călătoria pe care v-o propunem în această carte, Exerciții... pentru suflet!
Inspector de specialitate, prof. dr. Claudia Feldrihan, lector CJEx BN & prof. Nicula Nelia, lector CJEx BN
Citiţi şi:
- Grupa de Scriere creativă (clasele V-VIII) de la Centrul Județean de Excelență și-a lansat propriul volum! Conferință Poveștile Bistriței
- STAC- Sentiment, Text, Alteritate, Creativitate. Grupa de Scriere creativă (clasele V-VIII) de la Centrul Județean de Excelență și-a lansat propriul volum!
- O carte despre Covid scrisă de elevii şi profesorii bistriţeni
- „GUSTUL POVEȘTILOR”- zi de sărbătoare, la Căianu Mic, o zi în care participanții „au gustat” povești de neuitat!
- Sub semnul marelui Mihai Eminescu, la Școala Gimnazială "Ștefan cel Mare" din Bistrița
Adaugă comentariu nou