Sub semnul marelui Mihai Eminescu, la Școala Gimnazială "Ștefan cel Mare" din Bistrița
Ziua Culturii Naționale și, implicit, aniversarea marelui nostru poet național Mihai Eminescu nu a rămas nepunctată nici în acest an la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare‟ Bistrița.
Activitățile specifice acestui frumos eveniment s-au desfășurat, în general, la nivelul fiecărei clase și au fost coordonate de echipa managerială- doamna director Iacob Lucica și doamna director adjunct- Palalogos Melania şi de profesorii de limba română -doamna inspector școlar de limba şi literatura română, Feldrihan Claudia, prof. Moldovan Corina, Sburătură Maria, Rusan Luminița, Tătar Rodica și Domide Nicolae.
Doamna profesoară Feldrihan Claudia, inspector școlar de limba si literatura română, a valorificat prezentarea unor filme documentare despre marele poet, însoțite de rezolvarea unor quizz-uri și mici dezbateri despre temele eminesciene susținute prin recitarea unor versuri din opera poetului nepereche. În altă ordine de idei, doamna profesoară Moldovan Corina, pe lângă prezentarea unui film documentar vizând viața și activitatea poetului, activitate finalizată prin mici dezbateri și rezolvarea unui rebus, împreună cu doamna profesoară, Pişta Andreea, au organizat și un minirecital având ca temă creația marelui poet. Doamnele profesoare Sburătură Maria și Tătar Rodica au organizat concursuri de recitare, dar și câteva proiecte având ca temă viața și opera luceafărului poeziei românești, în care elevii s-au întrecut pe ei înșiși, reușind să realizeze fragmente recitative și materiale extrem de frumoase. Totodată, domnul profesor Domide Nicolae, și doamna profesoară Rusan Luminița au vorbit elevilor la care predau despre cele mai importante evenimente din viața poetului nostru național și cele mai importante locuri prin care a trecut, amintind că urmele luceafărului poeziei românești se regăsesc și pe meleaguri bistrițene, întrucât unul dintre frații poetului, Matei Eminescu, și-a trăit ultimii ani la Bistrița, unde, de altfel, este și înmormântat, iar marea sa iubire, Veronica Micle a fost originară din Năsăud.
Un punct aparte al activității au fost activitățile realizate de doamna director adjunct, Palalogos Melania, care a impulsionat elevii în traducerea unor versuri eminesciene în limba franceză, oferind exemple de poezii traduse în limba lui Voltaire, dovezi evidente ale geniului eminescian. Pe aceeași linie s-au înscris și ceilalți profesori care predau engleză – Lazaric Anca, Stoica Alexandra, Racoți-Medve Letiția și Paladic Alexandru, care au propus elevilor traducerea unor texte eminesciene din română în englezăşi germană sau invers.
Activitățile au fost punctate, de altfel, și la nivelul ciclului primar, de toate clasele. Printre cele mai interesante activități, merită a fi amintite cele de la clasa pregătitoare D, coordonată de profesoara pentru învățământ primar, Buf Monica, de la clasa I-a D, prof. Pojar Camelia , de la clasa a II-a B, coordonată de doamnele profesoare pentru învățământ primar, Țâra Ioana și Dobrin Diana, și de la clasa a IV-a D, coordonată de doamna Ghiurcă Simona.
Trebuie punctată diversitatea activităților, impusă nu numai de vârsta elevilor, ci și de implicarea și creativitatea învățătoarelor. De la recitări de poezii şi puzzle-uri adaptate clasei pregătitoare, la ascultarea unor cântece despre Eminescu –cel în interpretarea regretaților soți, Doina și Ion Aldea Teodorovici, adaptate poeziilor eminesciene, anterior recitate, aplicate la clasa I a D, la activități precum lectura unor poezii și realizarea unor desene inspirate de acestea la clasa a II-a B și până la activități complexe adaptate fiecărei materii, precum acrostihul la limba română sau exerciții specifice la matematică inspirate de date din biografia sau poezia eminesciană.
Activități extreme de dinamice au fost realizate și la clasa a II-a C sub deviza „ Îl iubim pe Eminescu!‟, sub coordonarea doamnei profesor pentru învățământ primar, Moldovan Maria. Copiii au recitat poezii, au pictat, au scris scrisori și au gustat din delicioasa prăjitură „Poet‟. Și celelalte clase au fost implicate în această activitate, grație profesoarelor pentru învățământul primar care le coordonează, după cum urmează: Iuga Loredana și Cazan Bianca (la clasa Pregătitoare A), Opriș Livia și Retegan Mirela (la clasa pregătitoare B), Borzei Mirela ( Pregătitoare C) , Cristurean Sinefta (Pregătitoare E), Bilegan Ionela și Roşu Florina (clasa I-a A) , Fiscutean Maria și Cira Ancuța (clasa I-a B), Rauș Mihaela și Gănău Andreea (clasa I-a C) , Șomotecan Maria (la clasa I-a E) , Bota Ionela și Boloș Anamaria (clasa II-a A), Luca-Hedeș Elena (la clasa a II-a D), Marga Daniela (la clasa a II-a E), Gabor-Borș Lucreția (clasa a III-a A), Roş Alexandra (clasa a III-a B), Sas Lia (clasa a III-a C), Gherman Adela (clasa a III-a D), Ureche Lenuța ( clasa a III-a E), Frenți Floarea și Lupșan Simona (clasa a IV-a A), Pop Loredana și Kiss Rozalia (clasa a IV-a B) și Ganea Sanda (clasa a IV-a C).
Au fost activități extrem de atractive, cu caracter interdisciplinar, care au plăcut extrem de mult copiilor, aceștia având ocazia de a-l cunoaște și altfel pe marele nostru poet național.
Prof. Domide Nicolae, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare‟ Bistrița
Adaugă comentariu nou