Herina. Când trecutul rodește: Sfințirea bisericii greco-catolice

Ion Radu Zăgreanu

Când am aflat de sfințirea bisericii greco-catolice din Herina, cu hramul ,,Sfântul Ioan Botezătorul”, din data de 24 septembrie 2017, o serie de coincidențe s-au aranjat în mintea mea ca la o imaginară paradă.
Acolo, în Herina preotul paroh este Iosif Chiciudean, originar din Visuia, discipol al tatălui meu, Monseniorul Grigore Zăgrean, absolvent de studii teologice la Roma. Îl revăd pe tânărul aspirant la preoție, după 1990, în compania tatălui meu, dorind și confirmând ulterior că a îmbrățișat o profesiune sinonimă cu vocația.
Nu întâmplător din Herina, în anii comunismului, învățătorul Alexandru Șincai și soția lui Eugenia participau la liturghiile clandestine duminicale de la cantonul CFR nr. 41 din Chintelnic, unde oficia ,,sub pecetea tainei”, preotul Grigore Zăgrean. Mi-l amintesc. Era un bărbat frumos, avea o dicție ,,de domn” și o voce bună. Acasă la învățătorul Șincai, în perioada dictaturii comuniste, au liturghisit, ,,sub obroc” preoții Grigore Zăgrean, Gheorghe Crișan, Viorel Coruțiu.
Probabil că activitatea lor pastorală din anii grei ai interzicerii Bisericii Blajului, a rodit în credincioșii herineni, rămași fideli Bisericii Române Unite cu Roma. Lor le-a trimis Dumnezeu preotul mult așteptat care a împlinit visul soției lui Mihai Măgherușan, de a avea ,,și noi biserica noastră”. Fiul familiei Măgherușan, Dinu, a pus în lucrare, în edificare, dorința mamei sale și în Herina s-a zidit o nouă biserică greco-catolică, o bijuterie modernă, funcțională. Aici totul este la superlativ, mâna de bun gospodar a preotului paroh lăsându-și amprenta peste toată construcția.
Am plecat spre Herina gândindu-mă că desigur, mă voi întâlni și cu tovarășul meu de pelerinaje la Nicula, Ioan Zăgrean, localnic de 87 de ani, prieten al tatălui meu, cu fiii învățătorului Alexandru Șincai, Horațiu, Inocențiu, Puiu, toți trei continuând nobila misiune de dascăl a tatălui lor. Un credincios Gheorghe Sângeorzan, fost participant la liturghiile ,,ascunse” ale tatălui meu, m-a recunoscut după asemănarea mea cu tata.
În 12 septembrie 2007 a început construirea acestei biserici. Duminică 24 septembrie a. c., PS Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla a fost întâmpinat la intrare în incinta bisericii ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Herina de pr. protopop Ioan Frișan din Bistrița, de preotul paroh Iosif Chiciudean, de un grup de 20 de preoți, de primarul din Galații Bistriței, Vasile Găurean, de alte oficialități de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud de teologi, de călugări și călugărițe, de credincioși. Un grup de fete și băieți în costume populare au dăruit flori înaltului oaspete.
S-a sfințit altarul și noua biserică. În masa altarului s-a așezat ,,Hrisovul” întemeierii ei și moaște a mai multor sfinți printre care și cele ale lui Ieremia Valahul.
Când a început Sfânta Liturghie a apărut și soarele și deși câțiva stropi de ploaie au căzut peste pelerini, timpul a fost favorabil ceremoniei religioase.
În predica sa PS Florentin Crihălmeanu și-a exprimat bucuria pentru ,,noua casă a Domnului”, i-a invitat pe localnici să frecventeze cât mai des biserica, să nu-l lase singur pe Cristos pe altar. ,,Biserica este locul de refugiu al creștinului la necaz și de bucurie pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darurile sale”, a adăugat PS Florentin Crihălmeanu.
Apoi PS a dezbătut mesajul Evangheliei duminicale, duminica ,,Pescuirii minunate”. A treia chemare a lui Petru, ,,cea profundă și definitivă”, aceea de a deveni ,,pescar de oameni”, i-a schimbat radical destinul acestuia. Audiența a fost îndemnată să mediteze la întâlnirea personală cu Dumnezeu, la convertirea sa.
După liturghie a fost rostită rugăciune de canonizare a episcopilor martiri greco-catolici. Preotul Iosif Chiciudean a prezentat pe scurt istoria zidirii noii biserici. În anul 2004, când dânsul a venit în această parohie, ,,din momentul cel mai de jos al profesiunii, când nu avea nimic”, astăzi credincioșii greco-catolici din Herina au o biserică ce poate rivaliza cu multe biserici din mediul urban. Citeam pe chipul părintelui Iosif Chiciudean mulțumire pentru ceea ce s-a înfăptuit, liniște și hotărâre de a-l sluji pe Dumnezeu cu și mai multă dăruire. A mulțumit familiei Măgherușan și în special lui Dinu Măgherușan, soției sale, constructorului și arhitectului bisericii, pictorului frescelor interioare, autorităților locale și județene, primarului Vasile Găurean, pr. protopop Alexandru Vidican, prezent la sfințirea bisericii, nu în ultimul rând PS Florentin Crihălmeanu.
PS Florentin Crihălmeanu a dăruit diploma și distincția ,,Iuliu Hossu” primarului Vasile Găurean, domnilor Dinu și Mihai Măgherușan (98 de ani), pictorului Arpad Agoston, domnului Ioan Tămășoi, doamnei Mioara Vlad, domnilolor Mihai Nistor, Sergiu Dragotă, Vincențiu Șincai, prim-curatorul parohiei, o diplomă colectivă, Consiliului Parohial, pr. protopop ortodox Alexandru Vidican, corului de la Bistrița condus de doamna profesoară Sfechiș, Monseniorului Peter Gyuri din Bistrița, preotului Iosif Chiciudean, soției sale un rozariu, iar copiilor acestor două cărți religioase.
Preotul Iosif Chiciudean i-a dăruit PS Florentin Crihălmeanu o icoană. PS Florentin Crihălmeanu a mulțumit preoților concelebranți,călugărilor, călugărițelor, pr. protopop Alexandru Vidican, autorităților locale și județene, credincioșilor prezenți pentru participarea lor la sfințirea noii biserici. A urmat o agapă frățească.
Dacă mai adaug faptul că pr. Ioan Țolca din Bistrița m-a contactat spunându-mi că are o scrisoare de la tatăl meu și o agendă cu însemnări, pentru mine această duminică a fost bogată și înălțătoare.
Am plecat din Herina salutându-i fiii fostului învățător Alexandru Șincai, pe Inocențiu, Horațiu și Puiu și ducând cu mine căldura îmbrățișării preotului Iosif Chiciudean. Probabil, că din ceruri ,,maestrul” său, Monseniorul Grigore Zăgrean binecuvânta realizarea discipolului său, preotul paroh Iosif Chiciudean.

Comentarii

26/09/17 08:37
Stefan

Arc peste timp. Localitatea Herina situata la poalele dealulului „Hagău”, este renumita prin existenta celor trei biserici. Prima si cea mai valoroasa este Biserica Evanghelica edificată între 1250-1260 un locas de cult în stil romanic . Inițial biserica romano-catolică, a unei mănăstiri benedictine, in urma Reformei, clădirea trece în proprietatea Bisericii Evanghelice-Luterane. Monument istoric și de arhitectură, una din cele mai valoroase biserici romanice din România, Biserica Evanghelica este o bazilică cu 3 nave, cu 2 turnuri pe fațada de vest, construită din cărămidă. A doua biserica cea ortodoxa, care de fapt este vechea biserică a cultului Greco-Catolic , avand hramul hramul „Sfinţii Mihail şi Gavril”, care in 1948 a fost nationalizata si nici dupa 1989 nu a fost retrocedată. De aceea, Parohia Greco-Catolică din Herina, a finalizat biserica inceputa in urma cu 10 ani avand hramul „Sfântul Iosif” , locas de cult in stil neoclasic a carui sfintire a avut loc in aceste zile si care speram ca va dainui peste timp asemeni suratei sale din secolul al XIII-lea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5