Ideea continuităţii de frumos. Lansarea volumului "Oglinda cuvintelor" a înv. Aurica Someşan, la Posmuş
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Ca tot ce ţine de afirmare, învăţământul din spaţiul românesc a fost o realitate care a îmbrăcat haine frumoase. Ţăranul român şcolit a fost, de multe ori împiedicat să aibă un rol în păstrarea specificităţii etnice.
Ideea de continuitate prin vers explică de ce, în data de 20 iunie, a avut loc o lansare de carte a doamnei învăţătoare Aurica Someşan care se numeşte „Oglinda cuvintelor”, tipărită la Editura Solon din Bistriţa, sub conducerea directorului Dorin Radu Barna.
Prefaţa acesteia a fost scrisă de Roxana Paşc şi ne aminteşte că „fiecare poezie are povestea ei”, aceasta ne mai spune că „timpul nu prăfuieşte trecutul”.
Autoarea Aurica Someşan, acum pensionară, nu uită perioada în care fiecărui copil i-a pus stiloul în mână, rotunjind cu răbdare literele ca într-o magie. Pentru majoritatea cuvintelor, căci nu-i aşa, „la început a fost cuvântul”, există a serie definitorie de poezii privilegiate, definitorii pentru caracterul blând al autoarei care fiind, cum citea avocatul Ioan Someşan, o scrisoare: „Ţăranca şcolită scrie poeziile „Plugul”, „Semănătorii”, „România”, „Chiuitori la joc”, „Românca”, „Steagul” etc.”
În paralel cu termenul de „învăţător” a fost folosit şi cel de „dascăl”. Termenul sau... cuvântul „învăţ” (pentru că, nu-i aşa, volumul de poezii scris de Aurica Someşan, are titlul „Oglinda cuvintelor”) se poate traduce: obicei, obişnuinţă, deprindere, povaţă, îndemn, instruire, studiu.
Educatoarea şi învăţătoarea nu sunt puse pe un piedestal, cum ar merita. Eforturile şi baza în formarea unui copil mic, curios, care trebuie ajutat în formarea caracterului şi întregirea cunoştinţelor se datorează în mare măsură tocmai acestei „învăţătoare” sau educatoare. Blândeţea cu care Aurica Someşan a instruit 40 de ani generaţii de copii au făcut să apară nu doar „Monografia satului Posmuş” ci şi volumul „Oglinda cuvintelor”. La lansarea volumului, din castelul Teleki, au participat membrii familiei, fiii autoarei, ambii preoţi – Tudor şi Ciprian Someşan, dar şi directorul editurii Solon, Radu Barna, Gabriela Ciornei şi Tincuţa Baba – de la ziarul „Răsunetul”, scriitoarea Marilena Toxin, Ioan Lazăr - jurnalist, foşti colegi de clasă şi generaţie care au studiat la Liceul Pedagogic din Năsăud – Lucica Pintican, Angela Pătru Danciu, Horaţiu Şincai şi soţia, colegi de breaslă din comuna Şieu - d-na Maria Vultur, care a amintit cum era învăţământul cu ani în urmă şi prietenia de o viaţă cu autoarea, vecini şi oameni care au îndrăgit-o, dar şi foşti elevi. Într-o atmosferă destinsă şi primitoare, lansarea volumului „Oglinda cuvintelor” este un debut literar, în poezie. Nu lipsesc versurile cu temă religioasă „Vino, Iisuse”, „Doamne, îţi mulţumesc”. Legat de familiei scrie „Mama”, „Mi-e dor de tata”, „Sora mea”, „Familia mea”.
Felicitări şi inspiraţie.
Marilena Toxin
Citiţi şi:
- Sărbătoarea satului Posmuş: O monografie „ca un fagure de miere”
- Casa Argintarului: Lansarea cărții „Cizmăria de lux”, de Marilena Toxin. Invitat special: tenorul Vlad Sărmaș
- Lansare de carte Augustin Baciu, la Biblioteca Judeţeană
- Marilena Toxin, lansare de carte la Casa Argintarului. În recital, Vlad Sărmaş
- Lansare de carte, la Casa Argintarului
Adaugă comentariu nou