Ilie Boca la Galeria Arcade 24 Bistrița
Galeria Arcade 24 a Uniunii Artiștilor Plastici Bistrița găzduiește, până pe 31 august, expoziția personală de pictură a artistului Ilie Boca, denumită Palimpsest. Expoziția îi are curatori pe criticul de artă Oliv Mircea și pe pictorul Paul Târziu.
Deschiderea oficială a expoziției a avut loc în prezența invitaților Geo Popa, director al Centrului Internațional de Cultură și Arte George Apostu Bacău și Alexandru Pugna, director al Centrului Județean pentru Cultură al județului Bistrița Năsăud, moderator fiind artistul Marcel Lupşe.
„Cele aproape șaptezeci de lucrări se individualizează prin propria structură cît și prin natura inconfundabilă a personalității pictorului. Creativitatea debordantă a pictorului se structurează in jurul cunoscutei capacități narative și fabulatorii a pictorului. care își dezvăluie, în lucrări, izvorul epic inepuizabil” (sanuuitam.blogspot.com).
"Formele antropo/zoomorfice și totemice care compun lumea lui Ilie Boca sînt dominate de un exces de dezechilibru, de extaz la limita sensibilului, de străfulgerări ale unor geniale paradoxii. Aici, după ce ai înțeles întreg acest joc, trebuie să cauți schema operei lui. Cum poate fi el povestit El nu tace și nu e banal. Are mereu deasupra lui ispita ereziei și a neliniștii. Nu e damnat și se roagă unui cer care este cuprins de zărei extatice noi. Nu are voluptatea tăcerii și a suprafețelor fără forme sau a celor cu forme tihnite. Nu are forme epigonale. El trebuie citit în freamătul eului său și așezat în propriile lui zări. Ilie Boca nu e nici căldicel și nici tihnit. El caută pofte noi, caută o beție care te scoate din tine însuți. Nu este, după cum poți cu ușurință vedea, nici damnat și nici izbăvit." (Oliv Mircea).
Ilie Boca a deschis peste cincizeci de expoziţii personale în ţară, cincisprezece în străinătate, a participat la peste douăzeci de expoziţii colective în străinătate, a obţinut mai mult de zece premii şi burse, este numit “patriarhul artei contemporane băcăuane”. Ilie Boca s-a născut la 21 februarie 1937, în comuna Botoşana din judeţul Suceava, însă are rădăcini adânci pe Valea ilvelor, de unde sunt străbunii lui, şi este absolvent al Institutului de Arte Plastice şi Decorative “Nicolae Grigorescu” Bucureşti, promoţia, clasa prof. Alexandru Ciucurencu. A fost distins cu Marele Premiu „George Apostu” al Centrului de Cultură „George Apostu”. Maestrul Ilie Boca este Cetăţean de onoare al judeţului Bacău şi a fost decorat cu Steaua României în grad de ofiţer.
La vernisaj au participat primarul Ioan Turc, regizorul Radu Afrim, managerul Palatului Culturii, Gavril Țărmure, Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului Muzeal. În acest cadru managerul Geo Popa a oferit o diplomă de excelenţă din partea Centrului Internațional de Cultură și Arte George Apostu Bacău pentru managerul Alexandru Pugna şi Centrul Județean pentru Cultură al județului Bistrița Năsăud, în semn de apreciere şi mulţu,ire pentru proiectele comune, dar şi pentru activitatea de renume a instituţiei bistriţene.
Adaugă comentariu nou