Importanța mișcării în aer liber. Cum îl încurajezi pe copilul tău să se joace afară?

Joaca în aer liber este esențială pentru sănătatea celor mici, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Trebuie să-l încurajezi pe micuțul tău să petreacă afară cât mai mult timp, în orice anotimp și indiferent dacă preferă să se joace singur, cu părinții și prietenii mai apropiați sau să interacționeze cu mulți copii.

Beneficiile mișcării în aer liber de la cea mai fragedă vârstă sunt evidente, fiind promovate de medici și psihologi, pentru că ajută foarte mult la dezvoltarea armonioasă a copilului. Joaca în natură, în parc, pe plajă, la pădure sau în curtea casei previne obezitatea, ajută la asimilarea vitaminei D, combate stresul și oboseala și îl învață pe cel mic ce presupune un stil de viață sănătos. 

Iată de ce este important ca un copil, indiferent de vârstă, să petreacă mult timp afară, deși uneori poate fi greu să-l convingi de aceste avantaje. De aceea, este bine să cunoști câteva metode prin care îl poți încuraja pe micuț să iasă la aer în loc să se joace între patru pereți. Soluțiile pe care ți le prezentăm în continuare îți pot fi de ajutor.

Propune-i un joc cât mai dinamic

Ca să profite din plin de mișcare și de aerul curat, mai ales dacă nu vrea sau nu poate să stea prea mult timp afară, îi poți propune copilului o activitate care presupune un efort fizic intens. Jocuri foarte active sunt șotronul, leapșa, baba-oarba, țările, 1-2-3 la perete stai! sau clasicul de-a v-ați ascunselea. 

Un alt avantaj important al acestor activități este comunicarea cu alți copii, aspect important, mai ales dacă micuțul tău este mai timid din fire și de obicei își face cam greu prieteni. Astfel, făcând mișcare în aer liber și consumându-și energia, copilul va petrece timpul în mod plăcut și își va lărgi grupul de amici.

Amenajează un loc de joacă în curte

Dacă locuiești la curte sau dispui de o terasă ori un balcon generos și sigur pentru cel mic, îi poți amenaja acolo un loc perfect pentru joacă. În acest fel, îl vei putea supraveghea fără probleme, iar el se va putea bucura de mișcare în aer liber. 

În funcție de spațiul disponibil și de bugetul pe care îl poți investi în acest scop, locul de joacă poate include un tobogan, un leagăn sau un balansoar, o trambulină sau, dacă îți dorești ceva mai simplu, poți profita de oferta bogată de căsuțe de joacă pentru copii a unor magazine de specialitate. Nu uita că regula de bază trebuie să fie siguranța celui mic, deci trebuie să ții cont de vârsta și de condiția lui fizică atunci când îi amenajezi locul de joacă.

Participă și tu la jocurile copilului

Cea mai eficientă metodă prin care îl poți încuraja pe copilul tău să se joace afară este una cât se poate de simplă: implică-te, participă la activitățile lui! Soluția este perfectă mai ales pentru un copil mai puțin sociabil, care preferă să se joace singur sau doar cu părinții. 

Puteți începe un joc împreună, iar prin distracția noastră este posibil să atrageți atenția altor copii din apropiere, care vor fi interesați de jocul vostru și vor dori să vi se alăture. În acest fel, comunicarea cu alții micuți va decurge natural și poate fi începutul unor noi prietenii de durată.

Aplică aceste recomandări și o să vezi că micuțul tău se va obișnui să facă mai multă mișcare în aer liber!

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/joc-joaca-iarba-parc-5290396/ 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5