Impresii de spectator de la Festivalul Naţional „Dor Românesc” pentru copii şi tineret

          Am participat cu sute de bistriţeni, aşezaţi pe scaune ori stând în picioare, la evoluţiile tinereţii optimiste, entuziaste şi pline de speranţă a multor ansambluri de dansuri populare de copii şi tineret, din toate colţurile ţării – Galaţi, Carei, Constanţa, Prahova, Bistriţa-Năsăud, într-o prezentare aplicată şi plină de vervă şi tinereţe a jurnalistului şi scriitorului, director al cotidianului „Răsunetul”, Menuţ Maximinian, cuvinte de salut rostind vicepreşedintele Consiliului Judeţean – prof. Vasile Puica, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură – dr. Gavril Ţărmure şi  directorul festivalului, coregraful apreciat şi inovator, Adrian Paşcu. Festivalul Naţional „Dor Românesc” al dansului popular pentru copii şi tineret s-a bucurat de sprijinul şi prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, domnia sa girând acest sensibil, frumos, valoros şi dătător de speranţe, omagiu dedicat Centenarului Marii Uniri.

          Fac o călătorie în timp, în anii de liceu şi de studenţie, la Bistriţa şi la Cluj-Napoca, prin anii 70-80, şi regăsesc, la Colegiul Naţional „L. Rebreanu” ansambluri folclorice şi orchestre liceale, formate din elevi şi conduse ori instruite coregrafic de prof. Mircea Căluşeriu, prof. Mihai Zanca, profesorii instituţiei ori compuse din studenţi la Casa de Cultură a Studenţilor, unde conducea orchestra studenţilor marele interpret Dumitru Fărcaş, iar în echipa de dansuri evolua studentul la inginerie, actualul nostru primar, Ovidiu Teodor Creţu.

          La Cluj, la Casa de Cultură a Studenţilor, poate o mai exista un Ansamblu folcloric „Mărţişorul”, dar la Bistriţa, la Colegiul Naţional „L. Rebreanu” un ansamblu, folcloric, cu dansuri populare, cu solişti vocali, vorba lui nenea Iancu „lipseşte cu desăvârşire”.

          Şi această indiferenţă ignorantă, fără apetit cultural, din partea conducerii Inspectoratului Şcolar, cât şţi a conducerii instituţiei şcolare, este una, atenţie, faţă de tradiţiile şi arta părinţilor şi bunicilor noştri, faţă de continuitatea şi istoria poporului român. Poate că n-ar strica o scuturare şi o trezire a învăţământului românesc şi bistriţean şi direcţionarea lor şi spre artele şi tradiţiile româneşti. Pe când şi un festival, măcar, judeţean,  cum era pe vremuri, de dansuri populare şi solişti vocali al elevilor? La Colegiul Naţional „L. Rebreanu” există, din câte ştiu, doar un ansablu al elevilor de dansuri săseşti,  germane, condus de prof. Ioan Arcălean, compus din elevi de la secţia germană. Iar noi, românii?!...

          Mă gândesc cu nostalgie şi la Simpozionul de Fizică, organizat, prin anii 90, de către fizicianul Tiberiu Horgoş, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar şi a Ministerului Educaţiei Naţionale. De aceea, mă întreb şi eu, când la Beclean se desfăşoară o Tabără naţională de robotică, pe ce mâini se află educaţia patriotică a tinerelor generaţii?!

Comentarii

11/07/18 20:32
Archiudean Florentin

A fost un festival de...miliarde!!! A costat UN MILIARD DOUA SUTE DE MILIOANE DE LEI!!!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5