Inaugurarea Oratoriului bisericii greco-catolice din Beclean. Părintele Alin Cîndea: Visul a devenit realitate

Aurelia Vlasin

Oratoriul Parohiei ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Beclean a fost inaugurat sâmbătă, 28 mai 2016. În prezența autorităților locale, comunitatea greco-catolică și nu numai s-a bucurat de noul imobil în care vor funcționa trei cente cu caracter social-educativ.

“În urmă cu doi ani și jumătate aveam un vis. Visul a devenit realitate: un Oratoriu în care să fie loc pentru activități cu tinerii, pentru centrul de voluntariat și pentru persoanele vârsnice care doresc să petreacă un timp agreabil împreună cu noi. Trebuie să le mulțumesc celor care au crezut în acest proiect: echipei care m-a susținut, tuturor celor care s-au rugat pentru noi, donatorilor și nu în ultimul rând Primăriei Orașului Beclean. Mulțumesc.” a spus părintele Alin Cîndea cu această ocazie.

Primarul orașului, Nicolae Moldovan, a lăudat strădania celor care s-au implica în realizarea acestui proiect și a felicitat preoții care, nu de puține ori, au lăsat deoparte sutana pentru a lua în mână lopata și roaba, muncind cot la cot cu constructorii.

Luând cuvântul, profesorul Radu Zăgreanu a spus: ”Pentru a ne bucura pe deplin de împlinirea visului părintelui Alin Cândea, aș arunca o privire retrospectivă spre vremurile când Biserica Greco-Catolică era zdrobită, desființată, scoasă în afara legii.

În anul când Cardinalul, de piae memoriae, Iuliu Hossu, murea, 1970, tatăl meu viitorul Monsenior Grigore Zăgrean, l-a vizitat la mănăstirea Căldărușani, unde era izolat, sub pază, cu domiciliul obligatoriu. Înaltul prelat i-a spus la despărțire: ,,-Du-te și spune credincioșilor și preoților că va veni ziu când Biserica noastră va reînvia. Dumnezeu va ridica lespedea de pe mormântul ei. Nu se poate ca atâtea jertfe să nu fie răsplătite”. Previziunile martirului, propus spre beatificare, s-au adeverit. Deși încă nu i s-a făcut dreptate acestei Biserici, deși ea este încă persecutată, știu că unii o să zică repede, că afirm o aberație, am toate motivele și toate datele să susțin această idee, în tăcere, cu pași mici și grei, Biserica Blajului reînvie, încearcă să-și reconfirme tradiționalul rolul de ferment al conștiinței naționale, de izvor spiritual și cultural, în viața poporului român.

De aceea orice izbândă a sa devine o bucurie dublă, a vieții sale prezente și a trecutului ei glorios.

Când părintele Alin Cândea a început a ne împărtăși planul acestui oratoriu, mulți am fost cam sceptici, gândind poate la lucrările neterminate ale lăcașului nostru de rugăciune. Părintele Alin, cot la cot cu părintele Felician Neagoș au perseverat, au învins îndoielile noastre, s-au zbătut, au convins și alte persoane, autoritățile locale, probabil și județene. Nu de puține ori cei doi preoți au completat echipa de constructori, unde era nevoie, la lopată sau la roabă.

Edificiul inaugurat astăzi confirmă dubla vocație, pe care, de-a lungul existenței sale, Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică) a cultivat-o: cea spirituală, cea culturală și socială.

Să-i mulțumim părintelui Alin Cândea, părintelui Felician Neagoș pentru strădaniile lor, să-i felicităm, să credem mai mult în ei, mulțumim celor care au contribuit la realizarea Oratoriului.

Pe terenul unde altădată era un magazin, un depozit de materiale de construcție și o groapă de var, s-a reaprins cenușa din care , asemeni păsării Phenix, a reînviat, s-a clădit o biserică greco- catolică și un edificiu socio-cultural.

Dacă în 1969, când terminam liceul teoretic din Beclean, mi-ar fi spus cineva, că tu Radu Zăgreanu, te vei ruga într-o nouă biserică greco-catolică construită în acest oraș, că în spatele ei va fi un Oratoriu, l-aș fi considerat dus de acasă sau l-aș fi întrebat câte beri a băut.

De aceea nu pot să spun decât cu smerenie și cu învolburare sufletească: ,,Mari sunt minunile Tale, Doamne!”.

La final toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5