Legislativul năsăudean de acord cu

Încălzirea cu centrale pe biomasă lemnoasă

În şedinţa extraordinară a legislativului năsăudean de luni s-a discutat despre o posibilitate de încălzire a unităţilor subordonate administraţiei locale, în mod special a şcolilor, grădiniţelor şi spitalului, cu un cost mai mic faţă de cel plătit momentan pentru încălzirea cu gaz-metan. Este vorba despre soluţia găsită de reprezentanţii firmei „Mis Grup” din Anieş, care au întocmit documentaţia aferentă realizării acestei posibilităţi, adică, încălzirea cu centrale termice care să funcţioneze cu biomasă lemnoasă (rumeguş). Aceştia şi-au expus în faţa aleşilor locali, a directorilor şcolilor şi a spitalului, oferta de încălzire, arătând că avantajele ar fi multiple şi garantate, în principal costurile cu încălzirea scăzând cu până la 20%. Un alt important avantaj ar fi scăderea noxelor, aşa cum au arătat în expunerea lor inginerii Vasile Grasin, Georgeta Pădurean şi Petrică Farcaş, de la „Mis Grup” Anieş. Tot dumnealor au mai arătat că, în urma măsurătorilor efectuate în spaţiile instituţiilor subordonate Consiliului Local Năsăud, pierderile de energie termică sunt de până la 34,5%. S-au angajat să suporte toate cheltuielile realizării acestui proiect, centralele pe gaz urmând să rămână în continuare funcţionale, dar în stand-by, încălzirea făcându-se cu centralele lor pe biomasă lemnoasă. De asemenea, aşa cum spunea inginerul Petrică Farcaş, firma va interveni pentru refacerea tramei stradale care va fi afectată de lucrările pentru punerea în funcţiune a sistemului de încălzire pe rumeguş.

Potrivit aceluiaşi interlocutor, amortizarea investiţiei se va face în aproximativ 9-10 ani, fiind posibilă punerea în funcţiune a noului sistem în această toamnă.

Ţinând cont de aceste expuneri, dar şi al faptului că nota de plată achitată de Primăria Năsăud în ultimul an doar pentru încălzirea şcolilor s-a cifrat la 333.270 lei, reprezentanţii năsăudenilor şi-au dat acordul de principiu pentru trecerea la întocmirea documentaţiei tehnice, avize de urbanism şi demararea lucrărilor la investiţia care, potrivit ofertanţilor, se ridică la 500.000 euro. Aceasta va fi implementată în baza unui contract de execuţie, folosinţă şi întreţinere.

Trebuie să mai amintim şi faptul că firma Mis Grup din Anieş are experienţă în domeniu, ei realizând asemenea sistem de încălzire cu succes a unor instituţii publice din Ilva Mică şi Lunca Ilvei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5