Inițiativele Cetățenești Europene sub lupă
Cetățenii din toată Europa fac campanii pentru a propune Uniunii Europene introducerea unor reglementări care să le schimbe viețile. Beneficiind de instrumentul numit Inițiativele Cetățenești Europene (ECIs), aceștia încearcă să adune cele 1.000.000 de semnături necesare, din cel puțin șapte state diferite, membre ale UE. Este o cursă contra cronometru, întrucât au 12 luni la dispoziție pentru a atinge numărul de semnături. Care sunt exact propunerile lor? De ce sunt atât de importante? Ar trebui cetățenii să le sprijine?
Inițiativa Cetățenească Europană este un instrument al democrației participative la nivel european. Introdusă de Tratatul de la Lisabona și aplicată din 2012, aceasta permite cetățenilor europeni, care pot colecta 1.000.000 de semnături din 7 State Membre UE, să solicite Comisiei, în limitele legii și atribuțiilor sale, propuneri legislative, în domenii considerate de aceștia ca fiind importante.
A 10-a ediție a evenimentului „Ziua Inițativelor Cetățenești Europene” (”European Initiative’s Day”) se va desfășura anul acesta online, pe durata a două zile: 3 - 4 iunie 2021. Ziua de 3 iunie este dedicată, în totalitate, dezbaterilor cu privire la acest instrument de implicare democratică, urmărindu-se identificarea unor aspecte cheie care să contribuie la creșterea impactului și îmbunătățirea participării democratice, la nivelul Uniunii Europene.
În timp ce unele initiative nu au reușit să strângă semnăturile, iar altele, care au strâns semnăturile, nu au putut fi transpuse în legislație, exemple precum Dreptul la apă și Opriți Glyphosfat-ul, au produs rezultate încurajatoare care vor fi discutate în cadrul evenimentului.
Deoarece regulile pentru strângerea de semnături și validarea lor s-au dovedit a fi provocatoare pentru inițiatorii inițiativelor, acestea au fost regândite anul trecut, iar rezultatul a fost că ECI își regăsește astăzi noi energii, fiind lansate în acest moment 13 inițiative, de la cele precum accesul universal la vaccinuri, la interzicerea monitorizării biometrice sau introducerea unui venit minim garantat la nivel European.
Pentru jurnaliști, Comitetul Economic și Social European (CESE), în parteneriat cu Comisia Europeană, organizează o sesiune specială online, în 4 Iunie 2021, începând cu ora 10:30. Pe parcursul acestei sesiuni, jurnaliștii vor avea posibilitatea să afle noutăți de la reprezenanții CESE, să adreseze întrebări organizatorilor ECIs și vor fi invitați să se alăture atelierelor desfășurate, în funcție de temele lor de interes, în cadrul cărora vor obține mai multe informații privind inițiativele cetățenești, sub lupă – detalii despre acestea în anexă.
Evenimentul va fi moderat de Bruno Kaufman, Corespondent pentru Democrație Globală pentru Corporația de Radio-Difuziune Elvețiană și Președinte al Institutului European pentru Inițiative și Referendum (IRI Europe).
Evenimentul se va desfășura în limba engleză, după următorul program:
10:30 - 10:40: Bun-venit și introducerea reprezentanților EESC
10:40 - 10:55: De ce ar trebui să semneze cetățenii inițiativele noastre? Pledoarie de 1 minut susținută de organizatorii fiecărei ECI
10:55 - 12:00: Întrebări de la jurnaliști către organizatorii ECI
12:00: Încheierea sesiunii colective
12:00 - 13:30 Sesiuni paralele privind inițiativele preselectate de jurnaliști; nu este nevoie să alegeți acum, întrucât va fi posibil să alegeți pe parcursul zilei evenimentului. Totuși, din motive logistice, apreciem notificarea din timp cu privire la ateliere ECI cărora doriți să vă alăturați.
Vă rugăm să vă înregistrați aici pentru sesiunea dedicată jurnaliștilor din 4 iunie. Înregistările se încheie pe 31 mai la ora 22.00. După înregistrare, vei primi un link pentru participare, în 2 iunie 2021.
Contact: Elena-Maria Bărbos – Coordonator, mobil: +40 727 335541.
Pentru informații suplimentare despre ECI Day (3-4 Iunie), vă rugăm vizitați website-ul.
ANEXĂ
ECI-urile sub lupă: Organizatorii următoarelor ECI-uri vor fi disponibili pentru a răspunde întrebărilor jurnaliștilor pe parcursul sesiunii
Lansată în luna august 2020, această inițiativă creată în contextul pandemiei de COViD-19 urmărește să se asigure că Comisia Europană face tot ce îi stă în putință pentru a face vaccinurile și tratamentele anti-pandemie un bun public accesibil gratuit pentru toată lumea.
Inițiativa societății civile pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică
Organizatorii doresc să determine Comisia Europeană să reglementeze strict utilizarea tehnologiilor biometrice pentru evitarea interferențelor acestor practici cu drepturile fundamentale. Aceștia solicită Comisie să interzică, în lege și în practică, utilizarea abitrară a tehnologiilor biometrice care pot duce la supraveghere ilegală a populației.
Introducerea unor venituri de bază necondiționate (VBN) în întreaga UE
Obiectivul acesei ECI este de a proomva introducerea unui Venit Minim Garantat în mai multe state europene. Acesta ar asigura dreptul cetățenilor la un venit universal, individual, necondiționat și adecvat. Organizatorii solicită Comisiei să propună un astfel de venit garantat care să reducă disparitățile regionale.
Acțiuni pentru Urgențe Climatice
Lansată de membri ai mișcării Fridays for future, această EC se concetrează pe nevoia ca UE să își ajusteze țelurile asumate în cadrul Acordului de la Paris de a reduce la 80% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030. Aceasta urmărește să atingă pragul net-0 în 2035 și să ajusteze legislația climatică europeană în conformitate au acest obiectiv. De asemenea, aceasta aduce argumente pentru regândirea acordurilor de liber schimb cu statele partenere pe baza sistemului Climate Action Tracker.
Un preț al carbonului pentru combaterea schimbărilor climatice
Această ECI urmărește să introducă un preț minim pentru emisiile de CO2, să înlăture sistemul actual de permise și să propună un nou mecanism. De asemenea, face un apel pentru ca taxele colectate astfel să fie alocate politicilor care promovează eficiența energetică și sursele regenerabile.
Salvați albinele și fermierii! Spre o agricultură prietenoasă albinelor și propice mediului
Organizatorii acestui ECI doresc să elimine pesticidele sintetice din agricultura europeană cu 80% până în 2030. Ar începe prin concentrarea pe cele mai nocive, cu scopul final de a interzice toate pesticidele sintetice până în 2035 și de a restaura ecosistemele naturale în zonele agricole. Acest obiectiv ar permite activităților agricole să se dezvolte ca un sector al biodiversității, regenerării și va spriinii fermieri în această tranziție.
Dreptul de a împărtăși/ Freedom to share
Această ECI urmărește să legalizeze distribuirea de fișiere care conțin materiale protejate de drepturi de autor dacă sunt folosite pentru uz personal sau non-profit. Țelul este de a trage o linie între drepturile de autor și dreptul universal la accesarea informațiilor științifice și culturale.
VOTANȚI FĂRĂ FRONTIERE, Drepturi politice depline pentru cetățenii UE
Această inițiativă caută să ajute 14 milioane de cetățeni europeni care locuiesc în state membre altele decât cele de baștină nu doar să voteze și candideze în alegerile municipale și europene din țările gazdă – precum deja permite legislația UE – ci și să voteze în cadrul alegerilor regionale, naționale și referendumuri.
Opriți practica de îndepăratare a înotătoarelor rechinilor/ Opriți comerțul cu înotătoare de rechini
Chiar dacă îndepărtarea înotătoarelor pe navele UE și în apele internaționale ale UE este interzisă și rechinii trebuie să fie aduși la țărm cu înotătoarele intacte, UE este printre cei mai mari exportatori de înotătoare și un nod de tranzit important pentru comerțul acestora. Această ECI urmărește să oprească importul, exportul și tranzitul cu înotătoare în UE dacă acestea nu sunt atașate natural corpului animalului, această practică urmând a face comerțul de înotătoare greu de susținut financiar.
Acoperișuri transformate în grădini ecologice
Este o ECI care solicită Comisiei să faciliteze crearea de spații verzi pe acoperișurile neutilizate.
Program de mobilitate pentru funcționarii publici (CSEP)
Această inițiativă face un apel către Comisie să lanseze un program de mobilitate și pregătire profesională pentru funcționarii publici din statele membre ale Uniunii Europene. Programul urmărește să ajute funcționarii să dobândească experiență în servcii sumiare din alt Stat Membru pentru o perioadă între 2 și 12 luni.
Citiţi şi:
- Iniţiativa cetăţenească europeană – modalitate de a participa activ la viaţa democratică a Uniunii Europene
- Cetăţenii Europeni pot înainta propuneri legislative prin iniţiativa cetăţeneasca europeană
- USR şi Platforma România 100 au lansat, la Bistriţa, iniţiativa cetăţenească „Oameni noi în politică”. Vezi cele şapte modificări propuse în sistemul electoral!
- Campania pentru transparenţă administrativă ajunge, luni, şi la Bistriţa
- Ionuţ Simionca (PMP): Am conştiinţa împăcată că în Parlament fac ceea ce trebuie. Legea STOP şi Legea Viişoara salvează vieţi
Adaugă comentariu nou