Inspectorul școlar general Vasile Șteopoaie: Nu se închid școli, nu mutăm copiii dintr-o parte în alta! Nu fuzionează școli din comune diferite!

Inspectorul școlar general Vasile Șteopoaie anunță că noile prevederi cuprinse în pachetul de măsuri al Guvernului în domeniul educației intră în vigoare după publicarea lor în Monitorul Oficial și vor fi implementate după adoptarea unor ordine de ministru. Potrivit acestuia, o școală care nu mai are personalitate juridică, conform noilor criterii, nu va mai avea director, contabil, personal administrativ, dar nu se pune problema închiderii școlilor sau a mutării copiilor etc.   

“Această lege modifică unele alineate din articolul 16 din Legea învățământului preuniversitar, Legea 163/2000, în speță alin. 1. care prevede acele efective pentru care poți să ai personalitate juridică. (…) Vreau să precizez, să fie clar pentru toată lumea, pentru că este o spaimă generală, nu doar la noi în județ, ci în toată țara: nu se comasează, nu fuzionează școli din comune diferite, deci nu unim școli din 2 sau 3 comune diferite. În alineatul 2 din acel articol 16 se specifică clar, prin excepție de la alin. 1, în unitățile administrativ-teritoriale în care avem o singură unitate cu personalitate juridică, aceea rămâne, indiferent de numărul de elevi pe care îi are. Deci o să avem școli cu 50-60 de elevi care rămân în continuare cu personalitate juridică, pentru că sunt în comune mici. În schimb, o să avem școli care au 350-400 de elevi care vor trebui să fuzioneze cu alte unități școlare, pentru că nu îndeplinesc acel criteriu de 500 de elevi  - fiind unitate școlară, dacă e vorba de grădiniță  - 250 de preșcolari,  la creșă – 200 de antepreșcolari”, ne-a explicat prof. Vasile Șteopoaie.

În mediul rural, în județul nostru sunt două astfel de situații, Tiha Bârgăului/Tureac și Maieru/Anieș. Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud va transmite în acest sens o adresă consiliilor locale, care vor supune aprobării această propunere ca una dintre școli să devină "structură".

“Ca să lămurim, să știe lumea: nu se închid școli, nu mutăm copiii dintr-o parte în alta. Efectiv, această prevedere înseamnă că își pierde personalitatea juridică, nu mai are post de director și partea administrativă, dar copiii rămân și studiază în aceleași locații, cu aceeași profesori în mare, deci nu are loc o bulversare chiar totală a sistemului”, a spus inspectorul școlar general.

Vor fi și școli din mediul urban în această situație, din Bistrița, Năsăud sau Sângeorz-Băi. La Beclean, nu vor fi modificări, la Sângeorz-Băi, doar creșa ar urma să-și piardă personalitatea juridică, la Năsăud este vorba despre Liceul Economic și Liceul Silvic Transilvania, grădinița și creșa, iar la Bistrița, majoritatea grădinițelor și alte licee, mai puțin cele vocaționale.  

“Articolul 16 are și un alineat 3 care prevede că unitățile de învățământ vocațional pot funcționa și sub numărul acela. În momentul de față nu se pune problema să comasăm Artele și Muzica. Vreau să mai precizez, ca să fie clar: această lege va fi urmată de niște ordine de ministru pentru punerea în aplicare. Încă n-au apărut”, a menționat prof. Vasile Șteopoaie.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5