Întâlnire Astristă la Năsăud, la ceas de bilanţ şi noi orizonturi
Cu toate restricțiile pricinuite de criza sanitară pe care de mai mult timp o străbatem, ASTRA năsăudeană se furișează printre obstacole, respectând legislația în domeniu, continuând acțiunile astriste planificate la nivelul Despărțământului, ce domină Țara Năsăudului, la fel ca și cătanele negre, care timp de 88 de ani au apărat acest teritoriu, bineînțeles cu mari sacrificii umane, astfel încât în cele peste 133 bătălii și-au pierdut viața peste 3000 grănilceri.
Asociațiunea Transilvană a împânzit Țara Năsăudului nu cu arme sau scuturi de apărare, ci cu nuclee și cercuri astriste, care emană creații și gândire românească, cu dorința de a păstra apartenența la neamul românesc.
Sâmbătă,12 februarie 2022, începând cu ora 11, reprezentanții cercurilor din Despărt\mânt: Năsăud, Bistrița, Josenii Bârgăului, Rebrișoara, Nepos, Ilva Mare, Maieru, Salva, Telciu și Romuli, și-au dat întâlnire în sala festivă a Muzeului Grăniceresc, spre a-și analiza propria activitate pe timp de un an și a stabili noi acțiuni cultural-istorice și literare, pentru anul în curs. La intrarea în sala festivă, ne-au întâmpinat câteva panouri cu imagini din activtățile astriste din perioada pandemiei. Iată oameni în plină activitate, care își dau singuri de lucru și an de an, fără a ține cont de vârstă, nu se simt obosiți niciodată în lupta pentru o cauză comună, desfășurând ample activități pe bază de voluntariat, acțiuni fără nici un sprijin financiar, ci din contribuția fiecărui membru, prin cotizația anuală care, începând de azi, s-a ridicat prin supunere la vot, de la 30 lei anual la 50 lei anual, de fapt singura sursă a Asociațunii pentru revistă, abonamente, plăci comemorative, deplasări la diferite manifestări înafara județului, când există ceva bani în cont, că de fapt și acestea se fac pe cont propriu, adică din buzunarul fiecărui participant.
S-a încetățenit în activitatea Despărțământului, ca fiecare adunare anuală să înceapă cu o conferință pe teme cultural-educative, istorice, științifice sau religioase. De data aceasta am avut ca oaspeți un grup de tineri universtari de la Facultatea de Geografie din Cluj, în frunte cu conferențiarul dr. Boțan Cristian, la origine prislopan, un elev eminent al școli năsăudene, care a susținut a doua conferință în zonă, cu tema „Țara Năsăudului - o zonă cu o natură variată și primitoare, de unde au răsărit atâtea somități din diferite domenii de activitate”, conferință pe care acum două săptămâni, a susținut-o în satul său natal Prislop, în amfiteatrul Casei - muzeu Liviu Rebreanu. I-au fost alături și la Năsăud consătenii săi: Pompei Pop, inițatorul acțiunii, tatăl conferențiarului Nicolae Boțan și George Ilovan, oameni ce îndrăgesc cultura, dând valoare cărturarilor ce se implică în acțiuni de suflet.
Președintele Despărțământului, scriitorul Ioan Boțan, a prezentat materialul informativ cu aspecte din activitatea Despărțământului, planul de măsuri pentru anul în curs, materiale bine gândite, cu fapte și oameni, ce s-au implicat în fel de fel de acțiuni, simbolizând un legământ curat cu bunii și străbunii noștri. Materiale scurte, dar cuprinzătoare, opera celor doi președinți adică al Despărțământului și al Cercului oraș -Floarea Pleș, o astristă harnică și organizată, ce se implică cu tot ce poate în viața culturală a urbei.
Materialele expuse în fața adunării, a peste 50 de delegați, au stârnit impresii de laudă și cinstire a celor care ridică Țara Năsăudului prin cultură. Astfel, scriitorul Ioan Mititean, vicepreședinte al Despărțământului, președintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor, face referiri la acțiunile de promavre a cărții pe Valea Gersei, Rebrișoara, Chiuza, Rodna, Josenii Bârgăului, Coșbuc, Casa de Cultură Năsăud. În cadrul acțiunii literare „Cu cartea pe roți”, la volan fiind autorii: Mihai Bîltag, Dorina Catarig (cu premiul Laudațio acordat de Liga Scriitorilor pentru romanul „Hazard”), Mureșan Valeriu, Rodica Fercana, Floarea Morar, Mircea Daroși, Ana Berengea, Claudia Talpoș, Dorina Domnica Bugnari, domnul Bar etc., fiind cu toții părtași la Medalia „Virtutea literară” acordată scritorilor – astriști năsăudeni, cuprinși în volumul cu același nume ce urmează a fi ridicat de la Editura Ecou Transilvan .Președintele de onoare Ioan Seni, cel care a readus Astra în Țara Năsăudului acum 32 de ani, face câteva referiri la viața astristă în cei 160 ani de la înființare, având ca naș mare pe Andrei Șaguna.
Astriștii de pe Valea Bârgăului, soții Lidia și Florin Purghel și Mihai Bîltag apreciază materialele expuse și revista astrei, făcând propunerea ca în fiecare număr să existe și un articol pe teme de sănătate și viața de familie cât și unele teme din domeniul științei. Scriitorul Ștefan Gheoc se miră că în sală nu este nici un cadru didactic în activitate, solictând atragerea tineretului din domeniul educaței, deoarece Astra nu este organizația pensionarilor.
Doamna Floarea Pleș supune la vot primrea unor membri noi și scoaterea din evidență a celor plecați și a celor care conform statutului nu și-au plătit cotizația timp de doi ani, precum și alte probleme de ordin organizatoric. Scriitoarea Ioana Lăpușneanu dă citire mesajului primarului și angajarea sa în bunul mers al vieții astriste din oraș, editarea volumului III al monografiei orașului și a unui volum dedicat scriitorilor năsăudeni. Despre Țara Năsăudului și despre Astra – un organism viu, pe care o slujește cu competență încă de la înființare, spune Lucreția Mititean, are bucuria să se declare ca membru fondator, apreciază activtatea Despărtământului și în mod special al cercului din oraș, din care face parte, un mediu ambiant cu o largă sferă de armonie, amintind de cele două volume ale sale cu caracter religios, prin care revarsă spre cititori cuvinte înâlțătoare, culese din cartea Sfântă Biblia. Reprezentantul Astrei Telciu, Valer Toderici ne invită la o acțiune literară cu elevii de la Școala de pe Telcișor. Vom participa cu mare plăcere! Președinta cercului Salva, Ramona Fetti, spune că va continua activitatea mamei sale Ana Filip, un dascăl pe cât de original, pe atât de surprinzător, care a venit cu artista meșteșugului și a cântecului, tânăra și talentata fată de pe Sălăuța, Bodescu, care ne-a delectat atât prin cuvinte, cât și prin cântec, urmată de poeta Ioana Lăpușneanu cu creațiile ei de suflet.
Întâlnirea astristă de la Năsăud a fost o reușită, o acțiune eficientă, legată prin perene fibre de viața orașului în care trăim.
Comentarii
Să fim serioși și să ne trezim la realitatea de astăzi. Da, domnule scriitor Ștefan Gheoc, a ajuns organizația pensionarilor. O fuziune cu C.A.R.-ul pensionarilor năsăudeni și mult trâmbițatul Centrul de zi pentru persoane vârstnice de pe lângă Primărie ar fi benefică sau o anexă a muzeului. Tineretul are alte preocupări, istoria și cercetarea culturală rămâne apanajul masteranzilor și doctoranzilor. Nu au fost dascăli în sală, nu se mai punctează activitățile astriste pentru dosar. Pe vremuri, prof. Seni tipărea adeverințe cu rost și fără rost.
Dacă Astra năsăudeană este formată doar din pensionari, este bine și așa. Mai bine ceva decât nimic. Rău este că de multe ori astriștii năsăudeni pierd legătura cu realitatea. Tinerii ar trebui să ia aminte și la asemenea asociații.
Stimati cititori, cine-i opreste pe cei mai tineri sa adere la aceasta asociatie?Nimeni,poate .....propria constiinta! Tinerii de azi chiar nu simt si nu inteleg ca ,o tara fara oameni onesti care sa revigoreze periodic patrimoniul cultural,literar,istoric existent, este sortita pieirii...Totul pleaca de la familie, de la lectura, scoala... Intrebati, stimabili cititori, pe strada, elevi, despre Scoala ardeleana....Cu respect,MNPop
Domnul Mititean Ioan, scriitor astrist și vicepr. al Astra Năsăud, a scris recent, o carte despre medicul Traian Dascal, colrg de al meu, decedat de câtva timp.... Ma gândeam, edilii și cetetenii comunelor și orașelor unde bunul meu coleg și prieten, a donat cu nemărginita sa generozitate câte un bust al cate unei personalități europene, nu ar trebui sa cumpere măcar un exemplar... Ar fi foarte bine ca tinerii sa afle pe cine reprezinta bustul și, viata acestui Om deosebit! Cu respect, dr. MNPop
Adaugă comentariu nou