ASTRA Năsăudeană, într-o nouă stare de spirit, tonică și optimistă
În casele astriștilor năsăudeni a intrat recent revista cu nr. 20, număr omagial, încărcat de gânduri bune, fapte și idei de perspectivă spre statornicirea în Țara Năsăudului a Asociației Culturale, cu curajul și demnitatea ei de slujire a limbii române și a patriei cinstire, așa cum a făcut-o de peste 16 decenii.
Revista, editată la tipografia Revox din Bistrița, este strădania scriitorului de pe lozurile Vărării, Mircea Daroși, omul care zi de zi se implică în viața cultural-literară, cu curaj, stări de spirit și modele de viață, cucerindu-și un loc bine definit în literatura română și în Asociațiunea Transilvană, unde îndeplinește funcția de președinte al Secțiunii literare și secretar al Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Români, unde toți membrii sunt și astriști, deci o unitate inspirată din frumusețile artei românești.
Mă bucur că inițiativa aceastei reviste culturale s-a născut în trenul accelerat Timișoara - Iași, acum 11 ani, în cadrul discuțiilor de ore în șir a trei cărturari năsăudeni, în drum spre o activitate culturală de mare amploare de la Iași - Ioan Mititean, Ioan Seni și Mircea Daroși (fondatorii revistei) - la invitația Doamnei Areta Moșu, care a trecut Astra și peste Prut. Discuțiile noastre din tren au prins viață, am trecut la fapte și iată că am ajuns la nr. 20, culegând imagini din frumusețile tradițiilor astriste din Țara Năsăudului și nu numai. O revistă cu prestigiu pe plan local și național, ce transpune artistic peisajul astrist, revărsând darurile infinitelor înfățișări ale vieții cotidiene, cu tipologii culturale și sociale și cu noi filme ale altor note de călătorie ale celor trei și ale altora ca ei.
Directorul acestei publicații este Ioan Boțan, președintele Despărțământului Năsăud, prislopanul cu intenții generoase, relații relaxate și încredere în oameni, apreciază că și în acest număr mulți colaboratori își exprimă gândurile spre promovarea frumosului prin articolele expuse. O pagină este dedicată frumuseților naturii în cele nouă tablouri, opera lui Nechita Bumbu - Pictorul Verde din satul de peste apă, Vărarea veche, cu un talent și devotament fără margini.
Sunt expuse cărțile unor scriitori și colaboratori cum sunt: Ioan Boțan, Grigore Cotul, Dorina Catarig, Veronica Oșorheian, Icu Crăciun, Vasile Filip și o amplă analiză literară a volumului de proză scurtă „Amintiri de acasă” autor Ioan Mititean, articol de critică literară semnat de scriitorul Dan Popescu, membru în Liga Scriitorilor Români, un exemplu de dăruire și corectitudine, cât și cartea lui Ioan Boțan dedicată lui Liviu Rebreanu prezentată de Mircea Daroși, care a semnat și articolele: „Presa năsăudeană de-a lungul vremii”, „Graiul năsăudean în cântecele lui Cristian Pomohaci”, „Iosif Ciunterei, etnologul de pe coclauri” și „Magia Târgului de Crăciun de la Nepos”.
Vocea unei conștiințe, prin judecăți de valoare se simte prin cele scrise de oaspeții revistei - prof. univ. Elena Macavei din Sibiu, Președinta Secțiunii Pedagogice a Astrei, scriitorii Augustin Rus, Ovidiu Pecican, Veronica Oșorheian, Adrian Laurențiu, pr. dr. Ionel Popescu, președintele Despărțământului Cluj prof. univ. dr. Mircea Popa, jurnalist Radu Sîrbu, președinte de onoare Ioan Seni, prof. Dana Pop din Ilva Mare, Ana-Maria Șincari, Rodica Rognean, Rodica Daroși din Nepos, Nicolae Băciuț din Tg. Mureș, Gheorghe Luchian din Dej, pr. Leon Pop din Năsăud, Ionuț Nistor, dir. Casa de cultură Năsăud, Adrian Laurențiu, Vasile Filip din Feldru și portretul unui academician năsăudean - Virgil Șotropa, scris de Ioan Mititean.
Activitatea astristă din cercuri este expusă pe larg în multe pagini (de la pag. 6 la 21) scrise de către Floarea Pleș, președinta cercului orășenesc, care mai semnează și articolele: „Simboluri istorice din orașul Năsăud, imortalizate în picturi și fotografii”, „Spitalul orășenesc George Trifon” și „Sosit-a Praznicu’ iar” la Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud.
Pagina 99 este dedicată a doi astriști năsăudeni respectiv pr. Dr. Iuliu Morariu Marius din Salva, care a primit marele premiu Petru Poantă la Festivalul literar din Cluj-Napoca și astristul bistrițean prof. univ. Dr. Mircea Gelu Buta, căruia i s-a dedicat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Bistrița.
De pe paginile 43-46 ne zâmbesc poeziile și vorbele cu tâlc semnate de poții astriști-Augustin Rus, un jurnalist harnic și bine organizat, Scridonesi Călin- Valer, Claudia Talpoș, Domnița Ganea, Mureșan Valer și Viorica Cătuneanu, poeți ce ne duc într-o lume de basm, revărsând în sufletele cititorilor darurile infinitelor înfățișări ale vieții de zi cu zi.
Pe prima copertă în mijlocul tinerilor pe care i-a format cu multă dăruire se află astrista-scriitoare Lucreția Mititean, cu cele două volume „Predicile din duminici și sărbători” cu nr. 10 și 11, donate unor oameni care din diferite motive nu pot frecventa Sf. Biserică, cărora le-a venit în ajutor oferindu-le predicile de la Sfintele Liturghii – culegeri.
Revista este o sărbătoare a Asociațiunii ce dă valoare faptelor de cultură și literatură prin diversitatea opiniilor.
Ioan Mititean
Vicepreședinte al Despărțământului Năsăud
Adaugă comentariu nou