SĂ NE „ÎNTINDEM” LA LECTURĂ CU SCRIITORII NĂSĂUDENI

Sub genericul ,,Ziua Naţională a Lecturii”, iniţiată de Ministerul Educaţiei la nivel naţional în data de 15 februarie 2022, care urmează unor alte manifestări: ,,Ziua scrisului de mână”, ,,Ziua cititului împreună”, în toate şcolile din ţară s-au desfăşurat activităţi originale şi inedite, care au captat atenţia copiilor şi au reuşit să creeze o ,,simbioză a lecturii împreună” între dascăli şi elevi.

În acest sens, elevii Şcolii Gimnaziale ,,Dimitrie A. Sturdza” din Iași, în cadrul unui parteneriat cu Liga Scriitorilor Români, filiala Năsăud și Asociațiunea ASTRA, oraș Năsăud, au iniţiat un colaj de activităţi care s-au materializat în: expoziţie de carte – o parte dintre operele scriitorilor năsăudeni contemporani, expoziţie de desene din opere literare studiate sau citite la lectura suplimentară, lectură din texte la prima vedere, la alegere, realizată de elevi şi profesori, care au avut ca motivaţie educaţională, dar şi spirituală, atragerea copiilor spre citit şi, eventual, spre scris, căci, aşa cum spunea marele cronicar, Miron Costin, ,,nu este alta şi mai de folos zăbavă ca cetitul cărţilor”.

Am ales ca tematică pentru şezătoarea literară modernă, promovarea scriitorilor năsăudeni, cu care colaborăm de ani buni, prin  vizite reciproce, lansări și schimburi de cărți, în cadrul acțiunii  „Cu cartea pe roți”, pe Dealul Copoului la Casa Sadoveanu,  la Bojdeuca lui Ion Creangă, pe malul lacului Ciric, la Mănăstirea Cetățuia și la Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” Iași, iar noi, ieșenii, am vizitat Ținutul Năsăudean, participând la manifestări ale Asociațiunii ASTRA și Ligii Scriitorilor, organizate la Muzeul Grăniceresc, Salva, Rebra, Parva, Nepos și în foișorul literar din gospodăria familiei Mititean. 

Din respect pentru prietenii năsăudeni, împreună cu elevii de clasa a V-a, am dedicat această acțiune literară scriitorilor astriști din Țara lui Coșbuc, „Cu credința-n zilele de-apoi / E singura tărie în noi”, răsfoind antologia „Destine literare”, care găzduiește frânturi din operele celor 25 de scriitori astriști. Antologia coordonată de președintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Năsăud, scriitorul Ioan Mititean, care are deja peste 25 de volume cuprinse în ciclul „În vârful peniţei”, conține o paletă largă de scriitori, opere şi manifestări dedicate promovării artei şi culturii prin lectură. Elevii au citit din versurile lui Coșbuc și ale poeților de azi: Mircea Daroși, Floarea Pleș, Rodica Fercana, Valeriu Mureșan, Nadia Urian, Grigore Guzu, Romulus Berceni, Ana Berengea, Ioana Precup. S-au creat momente hazlii citind snoave, glume și povestiri cu haz, din volumele „Vorbe înțelepte” semnate de Lucreția Mititean. Apoi, copiii au fost atrași de frumoasele lucrări de traforaj și cusături ale școlarilor năsăudeni de odinioară, realizate în cadrul cercului de activități practice „Atelierul fanteziei”, având în față cartea cu același nume, un ghid de bune practici, atât de util.

În continuare, copiii au făcut cunoștință cu volumul „Dialoguri Contemporane” al scriitoarei Floarea Pleș, președinta Asociațiunii ASTRA Năsăud, Cerc – Oraș Năsăud, din care au citit cu plăcere articolele: „Nepoțeii, în scrierile bunicilor, poeți consacrați” și „O Floare Astristă” de Virginia Brănescu.

Sentimente pline de gingășie și sensibilitate au descoperit elevii și în poeziile „Mamă”, „Nepoţica”, „Bunicul”, cuprinse în volumul „Nisipul clepsidrei” al scriitorului Mircea Daroși.

Activitatea desfăşurată s-a dovedit a fi un real moment de lectură şi bucurie, spre încântarea elevilor, dar şi a dascălului (prof. Gabriela Nedelcu-Teodorescu), ce le-a propus „un moment de lectură… altfel”! A fost un joc de-a autorul, de-a actorul, pentru că lectura nu presupune doar emoţie, ci şi intonaţie şi respect faţă de cel căruia i te adresezi. Lectura de azi a fost doar un moment de deschidere spre şi întru cunoaşterea valorilor contemporane, care fac parte din cartea de vizită a poporului român, deoarece, după cum se observă zilnic evoluţia vieţii, s-ar putea să devenim contemporani doar cu noi înşine…

Gabriela Nedelcu Teodorescu, Iași

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5