Întâlnire cu Dan Andrei Aldea și Cătălin Condurache la Clubul Cultural CoșBook
Muzica și poezia și-au dat întâlnire la Clubul Cultural CoșBook al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, invitații acestei a doua ediții fiind „sfinxul” Dan Andrei Aldea și folkistul Cătălin Condurache. Una dintre temele de discuție – și cântat, desigur – a fost muzica lui Bob Dylan, tema fiind sugerată, de altfel, de către elevii clasei a X-a de la CNAM din Bistrița și de profesoara lor, Monica Strungari. A ieșit o discuție demnă de istoria folkului și rockului din România.
Amfitrionul întâlnirii a fost Ioan Pintea: „Vorbim astăzi, aici, despre Bob Dylan pentru că el este un foarte important poet. În același timp, mărturisesc că îl iubesc foarte mult pe Dan Andrei Aldea pentru muzica pe care a creat-o, ca și pentru textele pe care le-a creat el, poezie adevărată! Iar atunci când a trebuit să cânte mari poeți, i-a cântat așa cum trebuie cântată poezia, așa cum trebuie rostită poezia prin cântec. El a fost un creator în muzică, a adus ceva nou. În Cântecul bufonului, Dan Andrei Aldea l-a făcut pe Shakespeare contemporanul nostru, prin muzica sa. Nu de mult, am revăzut Nunta de piatră și vă invit să vedeți acest film extraordinar, un film de colecție, un film de artă, Dan Pița – Mircea Veroiu și vă invit să urmăriți coloana sonoră creată de Dan Andrei Aldea,împreună cu Dorin Liviu Zaharia. Și, nu mai vorbim de Zalmoxis, care este o capodoperă. Dacă vorbim de fundamentele culturii, ale muzicii românești, cred că Zalmoxis și Cantafabule (Phoenix) sunt epopeile muzicii rock românești și pot intra intr-o competiție muzicală internațională oricând”, a spus Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Apoi, Dan Andrei Aldea a fost invitat să povestească despre cariera sa. Între altele, invitatul a rememorat câte ceva din colaborarea sa cu unii dintre folkiștii din România anilor ’70.
Despre Dorin Liviu Zaharia: „Am lucrat cu el la Nunta de piatră, ceea ce a fost o mare plăcere pentru mine.În 1971 eu eram deja foarte cunoscut, luasem premiul de cel mai bun chitarist la festivalul de rock din ’71, eram un tip școlit. Eu eram fanul lui Chubby Zaharia, care a fost cântărețul de la trupa Olimpic ’64. Am început să lucrez cu Dorin Liviu Zaharia și mi-am dat seama că omul nu știe nimic despre nimic. Zău! Nu știa nimic, tabula rasa! Ei bine, el a fost unul dintre cele două cazuri de oameni cu care am lucrat eu și care nu știau nimic, dar mi-am dat seama că și oamenii aceștia merită tot respectul meu. La note nu știau nimic, dar și oamenii aceștia au o chestie sfântă în ei și ceea ce au scris ei a venit de la Dumnezeu”.
Dan Andrei Aldea a vorbit și despre colaborarea cu alți folkiști. „Să vă dau un alt exemplu: acum câțiva ani am lucrat pentru discul lui Doru Stănculescu, care îmi este prieten din vremuri imemoriale și prietenii se servesc în orice condiții. Pentru mine, Doru Stănculescu este un mare compozitor în viață și, lucrând cu el, mi-am dat seama că Doru Stănculescu este cel mai mare compozitor român în viață, la ora asta. Am realizat că un cântec al său, „Cântec între apele țării” este compus în modul frigian, foarte dificil și că este o legătură între cântatul lui în modul frigian și textul cântecului. Eu cred așa: dacă Doru Stănculescu a compus într-un mod numit frigian, înseamnă că i-a venit pe alte canale decât cele pe care îmi vine mie, de pildă, ca om școlit în muzică, i-a venit direct de la Dumnezeu. Ăsta este Doru Stănculescu pentru mine!” a spus Dan Andrei Aldea.
Când a venit vorba despre muzica lui Bob Dylan, Dan Andrei Aldea a sugerat că nu este un fan al acestuia.„Am discutat mult despre Bob Dylan cu Moțu Pittiș. Și, el îmi spunea că la Bob Dylan contează textele, că a scris poezie nemuritoare pentru care într-o bună zi va lua Premiul Nobel!”. Iar acest lucru s-a și întâmplat în anul 2016.
Cunoscut ca un mare fan al lui Bob Dylan, clujeanul Cătălin Condurache a cântat câteva dintre cântecele acestuia și aceasta a fost cea mai bună pledoarie care putea fi făcută în favoarea cântărețului american.
A fost ediția a II-a a întâlnirilor „Muzica poeziei, poezia muzicii” organizate de Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud la Clubul Cultural CoșBook.
Adaugă comentariu nou