Întâlnire cu Ovidiu Pecican, la Biblioteca Judeţeană

Clubul Monarhiştilor Bistriţeni şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” au organizat o întâlnire cu prof. univ. dr. Ovidiu Pecican. Evenimentul a fost deschis de managerul instituţiei gazdă, Ioan Pintea. „Ovidiu Pecican este foarte apropiat de scriitorii noştri, de curând participând împreună la „Zilele prozei”. Mă bucur că a fost aleasă Biblioteca Judeţeană de către Clubul Monarhiştilor Bistriţeni pentru acest eveniment. Încercăm să păstrăm vie memoria lui Carol, atât prin placa ce se află pe clădire, cât şi prin evenimentele pe care le organizăm”, a spus Ioan Pintea.
Preşedintele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, dr. Marius Pop, a conturat, în câteva cuvinte, portretul invitatului, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican. Universitarul a prezentat conferinţa „Întregirea României la 1918. Ideea de monarhie la român. Aspecte controversate”. „Nu înţeleg de ce monarhia românească nu a numit cavaleri. Era un mod de a recompensa nişte oameni care ar fi făcut orice pentru monarhie şi pentru patrie. Nu era nevoie de pământuri, de bani. Au făcut-o alţii, sunt Cavalerii de Malta, care dau tot felul de simboluri, fragmasonii. De ce Regalitatea noastră nu a izbutit să facă acest lucru? De unde această ezitare a monarhiei de a se considera ceea ce este prin naştere, de drept divin. Ultima apariție publică a Maiestății Sale, regale Mihai, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a fost extraordinară! A fost un moment istoric care salvează în conștiința mea, nu doar monarhia, ci și România de multe momente ridicole sau penibile care ne fac să plecăm ochii… S-ar putea, şi asta ar fi o şansă extraordinară a monarhiei, Prinţul Charles, pe care l-am văzut vorbind foarte frumos la Cluj despre României, cum eu n-aş fi putut vorbi, la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, într-o manieră demnă de capodoperele literaturii nipone. El a spus că, spre deosebire de ţara lui natală, care mai are câteva specii de fluturi, România are 37. Prinţul Charles a remarcat acest lucru, iar noi nu le vedem pentru că sunt ale noastre. El a spus mereu că în România găsim un petec valoros, viabil, al trecutului, care ar trebui să nu dispară. Mi se pare că recunoștința este un privilegiu al sufletelor nobile… Nu poți să fii de partea ideii regale dacă nu accepți ideea de noblețe și dacă nu încerci s-o ilustrezi… așadar, dacă iubim ideea de regalitate, trebuie s-o exprimăm și în termeni morali: să dovedim simțul ierarhiei, să ne plecăm în fața autorității autentice, a celei valorice, a celor care într-adevăr merită… Să-i ajutăm pe cei slabi, săraci cu duhul, săraci cu averile, săraci cu orice – să facem fapte de binefacere, să ne construim de la fundament o societate în care aceste valori să poată conviețui” a spus, printre altele, Ovidiu Pecican.
Conferinţa a atins şi problema tinerilor plecaţi în străinătate, cum am putea să-i aducem, prin proiectele noastre, din nou acasă, cum am putea ca România să rămână sau să redevină ceea ce a fost altădată, o ţară apreciată de marile puteri: „Avem o mare problemă: cum mobilizăm oamenii? Cum îi facem pe tineri, de pildă, să nu mai spună „am terminat facultatea, mă mut în Vest, am terminat cu povestea asta, nu mă mai interesează, aici nu se poate face nimic”? Cum îi facem să spună că tinerii ar lupta pentru țară, „pentru că aici sunt strămoșii mei, aici este mama, tata, fiul meu de doi ani, familia mea”. Este o mare problemă: cum mobilizăm spiritul civic și cetățenesc al oamenilor”. Discuţiile s-au prelungit pe mai bine de două ore într-un dialog care a avut în centru subiectul monarhiei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5