Întâlnire luminoasă la Cercul ASTRA Rebrişoara

Un eveniment cultural deosebit a avut loc în ziua de sâmbătă, 4 februarie 2012, în Comuna Rebrişoara, Judeţul Bistriţa-Năsăud.

Fiind prezentă în sală, ca urmare a invitaţiei Familiei Gabriela, Mihai-Alexandru şi Gheorghe Burduhos, am trăit sentimentul certitudinii rolului cosmic, unic şi preţios al Omului în Creaţie.

Cele peste trei ore, în care s-au derulat primele evenimente ale zilei, au fost o splendidă sărbătoare cu momente culturale, dar mai ales o sărbătoare de suflet.

O emoţie, ce mi-a încălzit sufletul, am trăit la gândul că în urmă cu 151 ani se înfiinţa Asociaţia Transilvană pentru Literatura şi Cultura poporului Român (ASTRA) cu rol major în emanciparea culturală şi politică a românilor din Transilvania, iar acest vis trăieşte şi astăzi având în ţară şi peste graniţe 70 de filiale (despărţăminte).

Aici la Rebrişoara, o comună foarte aproape de Năsăud, este un Cerc ASTRA şi acest lucru e demn de laudă. Deci, ASTRA a pătruns de la oraş în sat!

Înfiinţată la Sibiu, ASTRA a avut pe Andrei Şaguna primul său preşedinte, pe Timotei Cipariu vicepreşedinte şi pe George Bariţiu secretar.

În sala în care s-au desfăşurat lucrările se afla expoziţia de pictură a artistului Nechita Bumbu din Nepos, o inspiraţie, binevenită a organizatorilor, ce ne-a încântat privirea.

Domnul primar al Comunei Rebrişoara, Nicolae Bodiu a deschis lucrările, iar Domnul profesor Leon Catarig ne-a propus un moment de reculegere în memoria scriitorului Valeriu Varvari, decedat cu câteva zile în urmă şi din a cărui operă s-au citit câteva fragmente ce ne-au bucurat sufletul şi mintea. Acest moment de comemorare, neprevăzut iniţial de organizatori, a constituit o îmbogăţire a conţinutului întâlnirii prin lectura publică a unor texte bine alese, din opera scrisă de Valeriu Varvari, despre meleagurile Rebrişoarei şi nu numai.

Primarul Nicolae Bodiu a înmânat Titlul de cetăţean de onoare al acestei frumoase aşezări, Rebrişoara, următoarelor personalităţi:

General de brigadă (r) Onişor Cârcu din Bistriţa; Colonel (r) Ioan Cârcu din Cluj-Napoca; Colonel (r) Ioan Mureşan din Bistriţa; profesorului Leon Catarig din Rebrişoara.

Impresionant, până la lacrimi, a fost momentul când aceste personalităţi, onorate pe merit de satul lor natal, au luat cuvântul pentru că au spus idei esenţiale pentru întreg poporul român şi mai ales pentru tineret.

Sper că ceea ce ei au transmis să fie consemnat într-un material mai amplu decât un articol de ziar pentru a fi auzite – citite- de un public mai larg. Să rămână într-o carte.

Cuvintele lor împreună cu prezentarea activităţii lor de către alte personalităţi de seamă, ce se aflau în prezidiu, au constituit o adevărată lecţie de istorie şi iubire faţă de România. Sunt cuvinte educative pentru tineret spuse de oameni avizaţi de la tribuna Cercului ASTRA Rebrişoara.

Apoi, sufletul nostru s-a bucurat ascultând-o pe Liana-Elisabeta Bodiu, elevă la Liceul G. Coşbuc din oraşul Năsăud, recitând, într-un mod excepţional, poezii de George Coşbuc.

Liana-Elisabeta Bodiu nu doar a recitat, ea a trăit poezile lui George Coşbuc, ce sunt de mare actualitate şi azi, iar sufletul nostru a vibrat cu lacrimi. Îl iubim pe George Coşbuc şi suntem fericiţi că trăim atât de aproape de locul naşterii sale.

Au avut loc două lansări de carte.

A fost lansată opera SĂTENII, autori Ioan Mititean şi Leon Catarig, Editura VENUS STAR, Năsăud, 2012, lucrare, de o amploare demnă de laudă, ce cuprinde 495 de pagini format A4, scris şi fotografii. Pe marginea cărţii au luat cuvântul mai multe personalităţi ce au impresionat plăcut asistenţa, cartea fiind dedicată sătenilor, ţăranilor şi nu intelectualilor satului, acestora fiindu-le dedicate alte lucrări.

Despre cartea DUMINICILE PICTORULUI VERDE, autoare Virginia Brănescu, Editura Karuna, Bistriţa, a vorbit Domnul profesor Mircea Daroşi, numindu-l pe pictorul Nechita Bumbu, eroul cărţii, Rapsodul Văii Someşului.

În timp ce vizitam Muzeul Casa ţăranului rebrişorean, dr. Emil Cârcu mi-a arătat, melancolic şi cu sufletul plin de dor pentru ai săi părinţi, lada de zestre a mamei sale, frumos pictată cu flori în culori superbe, vesele ce bucură sufletul şi miraculos păstrate din anul 1879, an ce este inscripţionat cu cifre scrise artistic. Sătenii şi-au donat lucrurile vechi pentru a fi păstrate în muzeul îngrijit, cu suflet iubitor al tradiţiilor satului românesc, de prof. Leon Catarig.

S-au înmânat diplome de merit mai multor personalităţi ce şi-au adus contribuţia la realizarea importantei cărţi SĂTENII, între care şi doamnei doctor stomatolog Gabriela Burduhos.

La plecarea noastră spre Bistriţa, membrii Cercului ASTRA împreună cu sătenii participau la un program folcloric cu solişti rebrişoreni.

Vom reveni cu dragoste în acest colţ de rai transilvănean - REBRIŞOARA.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5