Întâlnirea între generaţii. Doctor în istorie Ligia Dănilă, un nou început

Prof. Laura Budişan

„ Dacă este lumină în suflet, omul va fi frumos.
Dacă omul este frumos, va fi armonie în casă.
Dacă va fi armonie în casă, va fi ordine în ţară.
Dacă va fi ordine în ţară, va fi pace în lume. "
(Proverb chinez)

În seara zilei de 4 iunie 2015, la Centrul de Documentare şi Informare al Şcolii Gimnaziale „Grigore Silaşi”, a avut loc o întâlnire mai altfel, o întâlnire încărcată de emoţii şi flori. Aflată în prag de pensionare, după 38 de ani de activitate la catedră, doamna profesoară doctor în istorie, Ligia Dănilă, a fost sufletul serii. Invitaţii săi, actuali şi foşti elevi, reprezentanţi ai diverselor generaţii, de la cea dintâi, până la cea de acum, ultima, şi-au amintit cu drag şi emoţie de prima lor întâlnire cu doamna profesoară, dar şi de felul în care aceasta le-a marcat destinul şi chiar i-a influenţat în alegerea carierei.
Astfel, pastorul Luca Deneş a recunoscut că a făcut cunoştinţă cu filozofia, de care s-a îndrăgostit, fiindu-i predată de doamna Dănilă Ligia. Deşi fraţii săi au ales profilul real, dânsul a fost singurul ce s-a îndreptat spre cel umanist, acest lucru marcându-i destinul şi cariera. Cel mai important lucru pe care l-a învăţat de la doamna profesoară este pragmatismul, modul de a învăţa şi de a înţelege cu adevărat, nu doar de a reţine mecanic informaţia, importanţa lecturii în viaţa elevilor, determinându-i chiar şi pe cei mai lipsiţi de capacitate intelectuală să lucreze, să studieze.
Pop Danina, profesoara de geografie la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, a mărturisit că a ales cariera de profesor la îndemnul mamei, devenind titulară în învăţământ graţie doamnei profesoare Dănilă, iar Elisabeta Stanciu a subliniat felul în care doamna cea elegantă îşi impune prezenţa în şcoală, copiii ştiind „ziua şi ora în care doamna Dănilă este de serviciu".
Prezenţi la întâlnire au fost şi absolvenţii clasei a XII-a, "generaţia de aur", în formarea cărora, unul şi poate cel mai important dascăl a fost chiar diriginta lor, Ligia Dănilă. Anca Rus, şefa de promoţie, îşi aminteşte de felul în care aceasta i-a încurajat mereu să gândească, să se exprime cu dezinvoltura, să fie liberi în spirit şi să se implice în activităţi educative, reuşind astfel să se dezvolte frumos, să ajungă ce sunt azi: tineri frumoşi, modele pentru generaţiile următoare de elevi. Cristi Toth, olimpic naţional la istorie, la fel ca şi ceilalţi olimpici naţionali, Rusu Cosmin şi Bucşa Cosmin, au mărturisit că doamna dirigintă i-a influenţat mult în alegerea drumului în viaţă.
Însăşi dânsa recunoaşte că n-ar fi putut să facă altceva decât muncă intelectuală, de cercetare, aceasta culminând cu doctoratul în istorie, iar teza de doctorat are de gând să o pună în practică, prin implicarea într-un nou proiect axat pe Drepturile Omului.
Directorul Şcolii Gimnaziale „Grigore Silaşi, Rus Vasile Gabriel, remarca activitatea culturală şi educativă deosebită, pe care a desfăşurat-o de-a lungul timpului doamna profesoară în şcoala, felul în care a promovat valorile naţionale şi culturale, cultivând în sufletul elevilor respectul pentru acestea. Cosmin Marcu, membru al trupei Big City, îşi aminteşte cum a participat la numai 4 anişori la activităţile Astrei, cântând la Putna şi Iaşi, la Deniile Eminescu, tot sub îndrumarea doamnei Dănilă. De asemenea, o altă elevă, Cristina Cosma mărturiseşte că, datorită acesteia, se simte mândră să poarte costumul popular.
Întâmplare sau nu, o elevă din prima generaţie a doamnei profesoare , Seserman Emilia, al cărei model era Ligia Dănilă, a devenit peste ani, profesoară de filosofie la Alba-Iulia şi este căsătorită Dănilă.
Directoare pentru mulţi ani la şcolile din Măluţ şi Beclean, Ligia Dănilă mărturiseşte că i-a plăcut mereu să aleagă un drum pe care nu a mai fost nimeni, nebătătorit de alţii, dar nu i-a plăcut să facă acelaşi lucru de două ori, ci să adauge mereu câte ceva, să cerceteze şi să studieze neîncetat. Domnia sa rămâne în amintirea multora dintre cei care au admirat-o şi respectat-o cu apelativul atât de cald de „mama Dănilă", un exemplu de eleganţă şi ţinută impecabilă.
Spre finalul serii a urmat un moment artistic, susţinut de talentaţii fraţi, Andreea şi Alex Sidor, dar şi trupa Big City, încântând pe cei prezenţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5