Intensificarea verificărilor pe teren pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a încheiat contracte de finanţare pentru dezvoltarea mediului rural în valoare de peste 3 miliarde de euro. De la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în martie 2008, prin intermediul căruia se acordă fondurile europene nerambursabile pentru investiţii şi plăţi directe, au fost semnate 7.211 contracte de finanţare, se spune într-un comunicat al APDRP.

De asemenea, pentru contractele încheiate de APDRP au fost efectuate plăţi în valoare totală de peste 549 de milioane euro. La acestea se adaugă şi aproximativ 637 de milioane de euro, plăţi efectuate de APDRP pentru Măsurile de sprijin pe suprafaţă implementate de APIA, a căror conformitate este verificată la faţa locului de către experţii APDRP.

Pentru aprobarea contractelor şi a cererilor de plată, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit efectuează, în medie, câte 5 acţiuni de verificare pentru fiecare cerere de finanţare şi de plată depusă la oficiile judeţene ale Agenţiei. La acestea se adaugă vizitele pe teren din perioada de monitorizare (5 ani de la data ultimei tranşe de plată) pentru acţiunile de control a modului de implementare a proiectului şi de respectare a condiţiilor de finanţare.

Astfel, până în prezent, APDRP a efectuat aproximativ 60.000 de vizite pe teren, urmând ca în perioada următoare numărul de verificări şi controale să crească proporţional cu cererile care urmează să fie depuse pentru solicitarea finanţării acordate prin PNDR.

Verificarea unei Cereri de Finanţare începe din momentul în care aceasta este depusă la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală (OJPDRP), unde experţii analizează dacă proiectul de investiţii este conform, respectiv dacă toate documentele cerute există şi dacă acestea respectă caracteristicile specifice.

După ce a fost stabilită conformitatea, urmează etapa complexă de evaluare a eligibilităţii proiectului şi stabilirea punctajului atribuit, prin efectuarea vizitelor pe teren şi a verificărilor documentare. În acest sens, experţii Oficiilor Judeţene sau cei ai Centrelor Regionale verifică pe teren toate proiectele depuse pentru a stabili faptic situaţia descrisă în Cererea de Finanţare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5