ÎNVINGĂTORI PESTE SECOLE

A fost terminat, de curând, filmul „Învingătorii”, realizat în judeţul Bistriţa-Năsăud de HI-FI PRODUCTION GRUP, după o muncă de aproape doi ani, depusă de un grup de entuziaşti cineaşti bucureşteni şi cetăţeni ai comunelor Ilva Mare şi Maieru, originari din Poiana Cătunenilor, un sat întemeiat de familia lui Dorotei şi Ana Cătuna, a căror urmaşi au devenit eroii documentarului cinematografic.

Scenariul şi regia filmului, aparţin lui Ovidiu Georgescu, montajul este realizat de Laura Georgescu Baron, sunetul şi imaginea de către Dan Ştefan Pârlog, Matei Ştefan, Horea Pascu, producătorul executiv fiind Doru Mitran. Ideea filmului aparţine profesorului măierean Sever Ursa, care este şi eroul central, născut în Poiana Cătunenilor.

Filmul este o cronică a unei familii, întemeiate, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, de Dorotei Cătuna, fiu de bănăţean refugiat în Ilva Mare şi Ana, frumoasa bucovineancă, furată din Dorna Candreni. Născut la 1763, în anul înfiinţării regimentului grăniceresc din Năsăud, Dorotei Cătuna a trăit mai mult decât acesta, închizând ochii în anul 1863.

Gospodăria cătunenilor s-a înfiripat într-o mirifică poiană, situată la peste 1200 m altitudine, unde cei patru feciori, ai lor şi-au adus neveste din Ilva Mare, construindu-şi case proprii şi administrând imensa poiană. Familia cătunenilor longevivi s-a întărit şi a rezistat, în aerul aspru şi curat al înălţimilor, prin perseverenţă şi luptă continuă pentru viaţă, timp de peste două secole, în care aşezarea montană s-a mărit, actualul cătun, al celor zece generaţii, care le poartă până azi numele, fiind alcătuit din 43 de familii. Dintre aceste numeroase familii face parte şi familia profesorului Sever Ursa, din Maieru.

O primă proiecţie a acestui film documentar, cu o durată de 52 minute, a avut loc miercuri 24 iunie 2009, de Sărbătoarea Sânzienelor, în sală arhiplină a Căminului Cultural din Maieru, urmare a unui frumos spectacol folcloric prezentat de elevi.

Referitor la acest eveniment, ziaristul Dan Popescu spunea că Domnul Sever Ursa vine din înaltele ochiuri de lumină ale Poienii Cătunenilor. Acei cătuneni care, strânşi la masă, înainte de a gusta bucatele, se ridică de pe scaune şi spun „Tatăl Nostru”, mulţumind smeriţi Creatorului pentru darul gătit lor. De aceea aceşti oameni nu mor niciodată. Scriitorul Icu Crăciun remarca admirabil, „Domnule profesor Sever Ursa, aveţi stofă de centenar.”

După profesorul Ion Lăpuşneanu, Profesorul Sever Ursa este şi chiar poate fi mândru de strămoşii săi. Fiindcă de numele său se leagă două muzeze: „Liviu Rebreanu” de la Prislop şi „Cuibul visurilor” din Maieru i-am prezis odată că, cu timpul, va deveni el însuşi o piesă de muzeu. Din fericire prezicerea mea s-a realizat mai repede. Prin filmul „Învingătorii” imaginea sa şi activitatea desfăşurată la realizarea filmului va învinge deceniile şi poate chiar secolele.

În 25 iunie 2009 ora 18, la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a avut loc o Conferinţă de presă la care au participat realizatorii filmului şi oameni de cultură din judeţ, care au dezbătut extrem de interesanta temă a filmului, după care a urmat vizionarea acestuia în sala, aproape plină, a Centrului Multicultural – Sinagoga.

Au vorbit despre film regizorul Ovidiu Georgescu şi Laura Georgescu Botez, arătând că se bucură de realizarea lui, urmând a se trimite la unele concursuri din Italia şi Brazilia, după care, adevărata premieră va fi la Bucureşti. Profesorul Sever Ursa, a expus pe larg, la Bistriţa, ideea filmului şi interesanta poveste a realizării lui, în acele locuri pitoreşti în care trăiesc oameni adevăraţi, deveniţi eroi. Numărându-se printre ei, profesorul a subliniat că este mândru că s-a născut acolo sus şi a crescut odată cu brazii şi oamenii frumoşi de acolo, mulţumind tuturor celor care au ajutat la realizarea filmului.

Profesorul Nicolae Gălăţean, directorul Centrului Judeţean de Cultură, a mulţumit realizatorilor, subliniind importanţa acestui important demers, arătând că mai sunt desigur şi alte „poiene” asemănătoare în judeţul Bistriţa-Năsăud, virtuale subiecte de film.

Filmul „Invingătorii” prezintă cronica formării unei aşezări româneşti, de către o familie de oameni adevăraţi, care au luptat pentru supravieţuire timp de mai bine de două secole şi au reuşit. Importanţa filmului este indiscutabilă, iar valoarea lui poate creşte, virtual, prin puterea de transmitere, în viitoarele secole, a modelului acestor eroi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5