Ioan Ţintean, despre o posibilă alianţă PSD-PNL: ,,În România, nu se poate guverna decât într-o alianţă”

Deputatul PNL Ioan Ţintean a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că propunerea social-democratului Miron Mitrea privind o alianţă PSD-PNL este o discuţie care poate avea loc, apreciind totodată că este nevoie de o forţă politică în măsură să contrabalanseze forţa PDL.

,,Din ce în ce mai mulţi liberali suntem de acord că un singur partid nu poate constitui alternativa la actuala guvernare. Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, este convins la această dată că, în pofida diferenţelor de opinie privind un program de guvernare există şi multe lucruri care ne-ar putea duce intr-o zonă în care am putea încerca să constituim un program de guvernare comun cu celelalte forţe ale Opoziţiei, în principal cu PSD care este partid parlamentar, dar mai există şi alte forţe politice care la această dată nu sunt parlamentare, şi trebuie avut în vedere că doar o alianţă ar putea duce încrederea românilor într-acolo încât să fie de acord cu înlăturarea grabnică a actualei guvernări care ne duce spre dezastru. Părerea mea personală este că nu se poate face o alianţă doar în ultimele două luni, pentru că românii trebuie să creadă într-o alianţă cu un program pe care toţi mai mulţi electori îl vor citi, îl vor cunoaşte, pentru că s-au ars o dată”, a declarat Ioan Ţintean.

El a apreciat că problema care ar trebui să se pună ar fi aceea de găsire a unor elemente comune între social-democraţi şi liberali având în vedere că între cele două partide există diferenţe majore de viziune asupra guvernării.

,,Sunt convins că de aici înainte, electorul român, chiar dacă ar fi dispus să voteze emotiv, va citi programul de guvernare al unei alianţe. În România, nu se poate guverna, decât într-o alianţă, iar noi trebuie să forţăm mâna lui Traian Băsescu să numească un premier de la o coaliţie majoritară, pentru că, dacă nu, va numi în continuare un premier, tot din clientela şi partidul său.

Ori, atunci, când ai o alianţă, oficial înregistrată, Constituţia spune clar că, preşedintele este forţat constituţional să numească un premier din interiorul coaliţiei care a câştigat cu 50% plus un vot. Aici tindem noi să ajungem cu celelalte partide din Opoziţie în 2012”, a susţinut liderul judeţean PNL B-N, Ioan Ţintean.

De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele PNL B-N, Valer Bindea, care susţine necesitatea constituirii unei alianţe, chiar dacă PNL ar avea de suferit prejudicii de imagine.

,,Dacă lucrurile vor fi altfel şi cineva doreşte să iasă mai mult în faţă într-o astfel de construcţie, lucrurile nu se pot realiza, pentru că partidele au identitatea lor, au interesele lor, au electoratul lor, pe care nu pot să şi-l dezamăgească. Ca să facem o alianţă cu PSD, într-o oarecare măsură, ne cam supărăm electoratul, pentru că electoratul PNL este adevăratul electorat de dreapta, care vede în PSD, ca şi în PDL, urmaşul FSN-ului, acel partid care în perioada de început a democraţiei a întârziat evoluţia economică, socială a ţării noastre, care a avut momente de derapaje”, a precizat vicepreşedintele liberal.

Bindea a afirmat că în actuala situaţie, nici nu trebuie să se pună această problemă, trebuie să primeze respectul între parteneri.

,,Putem face alianţe cu unii sau cu alţii în condiţii de respect. Dacă cineva crede că se pot face alianţe de pe poziţii de număr de parlamentari, de primari, ori de consilieri judeţeni sau locali, se înşeală. PNL are o identitate clară, este partidul cel mai vechi din România, este un partid care nu a fost populat de baroni, ca celelalte două partide, este un partid care trebuie să-şi onoreze blazonul. Ori, pentru aceasta, şi partenerii noştri trebuie să înţeleagă acest lucru, să-şi facă fiecare diagnosticul, să ştie fiecare cine este, să nu pretindă că este altceva decât este, pentru că atunci, cu noi este greu de colaborat”, a conchis vicepreşedintele PNL B-N.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5