Ioan Turc interpelează Primăria Bistriţa pe tema distribuirii unor conserve cu ton iradiat!

Liderul PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Primăriei Bistriţa, pentru modul în care gestionează programul de acordare a unor ajutoare alimentare pentru persoanele defavorizate, asta pentru că au fost distribuite şi conserve cu ton, peşte pescuit din Oceanul Pacific, din zona infestată de accidentul de la centrala de la Fukushima.

         „Vreau să mă refer la riscurile pe care le reprezintă un anumit produs din cele pe care Primăria municipiului Bistriţa le distribuie persoanelor cu venituri mici, cu titlu de ajutor din partea Uniunii Europene. Este vorba despre conservele cu ton, pescuit în anumite perimetre ale Oceanului Pacific, iradiat cu Cesiu 137 , în urma accidentului nuclear de la Fukushima. Unul dintre cei mai importanţi, cei mai avizaţi, bătăioşi militanţi pentru drepturile consumatorilor, conf. univ. dr. Costel Stanciu, spune următorul lucru: „Din păcate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai gravă formă de poluare, iradierea în acest caz fiind de 20 de ori mai mare decât iradierea exterioară a corpului, în aceleaşi condiţii privind cantitatea de element radioactiv. Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, în următoarele zone -  FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88”, a precizat Ioan Turc, citându-l pe Costel Stanciu.

         Ioan Turc a spus că are informaţii că inclusiv Primăria Bistriţa ar fi distribuit astfel de conserve, cu ton capturat în zona FAO 71, „zona a doua de risc”. „Întreb conducerea Primăriei Bistriţa dacă a distribuit astfel de conserve. Eu am astfel de informaţii. Dacă da, întreb conducerea Primăriei dacă cunoaşte aceste probleme ridicate la nivel european. Nu este o chestiune care se discută doar în România. În situaţia în care mai există stocuri cu conserve de ton din perimetrele menţionate, solicit conducerii primăriei să nu le mai distribuie şi să le înlocuiască cu alimente care nu dăunează sănătăţii oamenilor. Cunoscând modul de lucru a celor care condus Primăria, le recomand beneficiarilor de ajutoare să refuze conservele cu ton pe a căror etichetă este menţionat FAO cu acele numere”, a mai spus Ioan Turc.          Preşedintele PNL BN le-a recomandat bistriţenilor să nu cumpere asemenea conserve, în eventualitatea în care le-ar găsi pe raft.

         În context, Ioan Turc a solicitat vicepreşedintelui Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, deputatul Adrian Oros, prezent la Bistriţa, să interpeleze ANSVA şi ANPC pe această temă. Eurodeputatul Daniel Buda a formulat o astfel de interpelare în Parlamentul European, însă răspunsul a fost unul evaziv, nefiind menţionat faptul dacă aceste conserve de ton prezintă vreun risc sau nu pentru populaţie.

         „Nu ne putem permite să fim evazivi, de aceea îi rog pe oameni să fie atenţi, să refuze aceste conserve, iar dacă le găsesc pe raft să nu le cumpere”, a concluzionat Ioan Turc. 

Comentarii

16/09/18 11:42
Carcotas

Ceausescu v-a apbligat si v-a invatzat sa mancati soia si peste . Acuma n-aveti decat sa fie si " ton " ! Io propun ca in magazine sa nu mai fie decat... " conserve de ton " !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5