Ioan Turc: Tăierea pensiilor speciale e un început de reparaţie morală. Nu e normal ca pensia să fie mai mare ca venitul net din activitate

Preşedintele PNL B-N, Ioan Turc, consideră că abrogarea legili pensiilor speciale reprezintă un început de reparaţie morală, într-o ţară în care raportul dintre pensia minimă garantată şi cea maximă este de 1 la 100, în contextul în care în ţările europene diferenţa este de 1 la maximum 5.

          „Votarea proiectului de lege propus de către PNL privind tăierea, eliminarea pensiilor speciale, reprezintă, dincolo de impactul bugetar, un început de reparaţie morală la nivel colectiv. Este profund imoral ca raportul dintre pensie minimă plătită din bugetul public şi pensia maximă să fie  de peste 1 la 100. Cea mai mică pensie este de 704 lei, cea mai mare pensie este 74.000 lei, în condiţiile în care, în ţările europene, acest raport este de 1 la 3, 1 la 5. Nu este normal ca o pensie să fie mai mare decât salariul net în activitate, pensii nesimţite obţinute prin modificări cu dedicaţie, succesive ale legii”, a declarat Turc.

          Liderul liberal a menţionat că premierul Orban şi-a asumat faptul că Guvernul va căuta soluţii pentru a repara această nedreptate, menţionând că „un impozit pe nesimţire aplicat acestor pensii ar putea fi o soluţie bună”.

          „Pensiile românilor trebuie să crească odată cu creşterea veniturilor, respectând principiul contributivităţii. Pilonul II al pensiilor private obligatorii, pe care PSD a vrut să-l desfiinţeze şi pe care PNL l-a apărat, apărând veniturile românilor, reprezintă o soluţie. Câştigul net obţinut de cele şapte fonduri private ale Pilonului II anul trecut a fost de 1,1 miliarde euro, cu un randament de 12%, cel ami bun din ultimii nouă ani. De aceea, intenţia PNL de a mări cota de la 3,75% la 6% este perfect justificată”, a adăugat preşedintele PNL B-N.

          Ioan Turc a menţionat că şi Pilonul III de pensii private facultative reprezintă o soluţie, aşa cum e în multe ţări europene.

 

 

Comentarii

29/01/20 15:20
Vizitator

Intr-adevăr, tăierea pensiilor speciale e doar un început de reparaţie morală. De aceea, trebuie mers mai departe. Inafară de pensii speciale mai există o serie de „indemnizatii” acordate pentru membrii unor „academii” care au apărut ca ciupercile după ploaie, precum Academia de Stiinte Medicale, Academia de Stiinte Tehnice , Academia de Stiinte Agricole, Academia de Știinţe ale Securităţii Naţionale, ai caror membrii sai primesc salarii pe viata, asemenea membrilor Academiei Romane. Dintre aceste "academii", cea mai controversată este Academia de Știinţe ale Securităţii Naţionale, cunoscută si sub numele de „academia lui Gabriel Oprea”, deoarece fostul ministru de Interne a fost unul dintre initiatorii legii in baza căreia s-a infiintat, iar printre membrii acesteia ii regasim alaturi de fosti sau actuali sefi din politie, pe fostul vicepremier Vasile Dancu si pe fostul director SRI George Maior, in prezent ambasador in SUA, pe Dan Mihalache, fostul sef al cancelariei presedintelui Iohannis, in prezent ambasador la Londra, dar si pe Sorin Campeanu, Adrian Curaj si Remus Pricopie, toti trei fosti ministri ai Educatiei. Cu atat mai ciudat este cum a ajuns Remus Pricopie, rector la SNSPA, intre membrii acestei academii si chiar presedintele ei, cata vreme acesta este profesor universitar si, conform site-ului ASSN, „unicul criteriu pentru primirea de membri in Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale il constituie caracterul de excelenta al contributiei candidatului in domeniul stiintelor militare, informatiilor si ordinii publice”. Dupa ce a fost numit ambasador la Londra, Dan Mihalache a declarat, intrebat de jurnalisti: „Voi ramane la Academia de Stiinte ale Securitatii, nu vad de ce n-as pastra indemnizatia”.
Cu cativa ani in urma, academicianul Eugen Simon, fost presedinte al Academiei Romane atragea atentia asupra acestei puzderii de academii care au aparut ca ciupercile dupa ploaie: ” Parlamentul Romaniei a infiintat academii in care intra de-a valma oamenii de stiinta alaturi de altii care n-au nimic de-a face cu ei si îi onoreaza financiar. Este un lux pe care nu cred ca societatea romaneasca si-l poate permite”.

30/01/20 12:44
cititor de Bistrita

La fel, exista anumite pensii "dublate " pentru ca s-au aplicat politistilor si militarilor din Jandarmerie si Armata , al unor sporuri, pensia acestora fiind mai mare decat salarul primit in ultima luna de activitate . La " vocea caloriferelor " se aude ca nu putini sunt care au avut salarul de 45-50 de milioane de lei vechi si au pensia de 90-100-120 de milioane de lei vechi, pentru ca li s-au adaugat sporurile prin care pensia a deveni dubla in raport cu ultimul salar . PROSTUL NU-I CINE BENEFICIAZA DE ASA CEVA ...
Dee aceia este imperios necesar, ca pensiile sa se REcalculeze dupa legea in vigoare astazi, dar prin adaugarea sporurilor PENSIA SA NU FIE MAI MARE DECAT SALARUL DIN ULTIMA LUNA DE ACTIVITATE . PUNCT !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5