Ion Vădan, editorul bistriţenilor, pe drumul veşniciei
La acest început de săptâmână, la Cluj, poetul Ion Vădan ne-a părăsit trecând în lumea celor drepţi. Inima a încetat să-i bată fără să-i dea un răgaz pentru a-şi lua rămas bun de la familie şi de la prietenii săi scriitorii.
La 1 octombrie 2012, Ion Vădan a împlinit vârsta de 63 de ani, o oră de bilanţ optimist la ora aceea, poetul având în faţă nenumărate proiecte editoriale, cărţi ce aşteptau să fie scrise şi publicate la Editura Dacia XXI, pe care o coordona. Dar destinul a fost necruţător şi viaţa i-a fost curmată în modul cel mai nedrept cu putinţă. Printre bistriţenii publicaţi în ultima vreme îi amintim pe Melania Cuc, Victoria Fătu Nalaţiu, Valentin Marica, Emil Dreptate, Aurel Podaru, Dorel Cosma,Gavril Moldovan şi lista poate continua. “Doamne, când pogori asupra noastră astfel de veşti, nu ne ramâne decât să ne amintim, cu tristeţe, că suntem muritori. Dormi în pace, Ion Vadan! Sincere condoleanţe familiei şi o lumânare marelui poet” este mesajul adresat de Victoria Fătu nalaţiu, ultima editată de vădan, cu volumul „Îmblânzirea timpului”. La rândul ei, Melania Cuc transmite un mesaj de la Archiud: “Sunt de-a dreptul bulversată, nu-mi vine să cred. Ne-am întâlnit la Teaca, la manifestările “Francisc Păcurariu” şi am vorbit despre literature transilvană. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace”.
Opera sa literară îl aşează în fruntea panteonului literaturii române. Poet ilustru, publicist, scriitor, editor, Ion Vădan a lăsat în urmă o operă bogată, fastuoasă. După un debut absolut în literatură în 1967 şi după un debut editorial într-un volum important pentru poezia anilor 70 numit „Popas printre poeţii tineri”, Ion Vădan a scris cu nerv, sensibilitate, 14 volume de poezie. Poetul nu mai este, dar poezia şi spiritul lui trăiesc printre noi, imprimate în sufletele noastre. Ion Vădan a fost fondatorul revistei: „Pleiade” (1990) şi membru-fondator al revistei „Poesis”, membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj; membru al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România, membru U.Z.R. şi al A.S.I.S.C., Cluj-Napoca, membru al colegiului director al Asociaţiei Scritorilor Profesionişti din România, membru al Centrului PEN. Pentru activitatea sa literara a primit mai multe premii. Astfel, in 1980 primeşte premiul pentru proză al Revistei Tribuna. Volumul Weekend în Infern, apărut în anul 2000 la Editura Axa, primeşte Premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj. Iata volumele editate de Ion Vădan: Borgum centenarium, Ed. Albatros 1983; Izvor regăsit, Ed. Albatros 1988; Laudă pământului, Ed. Eminescu 1990; O trăsură cu pitici, Ed. Pleiade 1992; Litera T, Ed. Decalog 1995; Don Juan în provincie, Ed. Helicon 1996; Elegii din cariera de marmură, Ed. Dacia 1998; Lupta cu îngerul, Ed. Dacia 1999; Scrisori către Edith Södergran, Ed. Vinea 1999; Weekend în Infern, Ed. Axa 2000 – premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj; Elegii din Nordburg, Editura Dacia 2002. Slujba de înmormântare va fi oficiată, miercuri, la ora 13, la capela cimitirului de pe strada Rodnei din municipiul Satu Mare.
Citiţi şi:
- Poetul Traian T. Coşovei a ales ziua de AN NOU ca poartă spre veşnicie
- Medalion aniversar “Luca Onul”
- VEZI BISTRIŢENII CE AU PRIMIT PREMIILE LIGII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA PENTRU CĂRŢILE APĂRUTE ÎN ANUL 2015
- Bistriţeni premiaţi de Liga Scriitorilor din România
- Remember Ion Oarcăsu – scriitor, critic şi mentor literar
Comentarii
Să-i fie ţărâna uşoară şi sincere condoleanţe familiei
Sî-i fie ţărâna uşoară şi sincere condoleanţe familiei
Ion Vădan a trăit prin şi pentru poezie. În cele mai controversate ipostaze, în care un destin de copil-poet l-a ademenit, a plutit senin printre cuvinte, dincolo de fatal-prozaicul contingent. Dacă ne-a momit cu vise şi promisiuni de editor omnipotent, explicaţia rămâne mereu una şi aceeaşi năstruşnică jucărie cu slovele. Odată cu plecarea, Ion Vădan duce cu sine şi o fărâmă din dragul, atât cât ne-a mai rămas, pentru suava, tragica, salvatoarea de suflete poezie.
Adaugă comentariu nou