Ionut Simionca: Cât vom mai face „curățenie“ după Vitalia și Supercom, cât vom mai tolera “mizeria” din instituţiile locale?
Politic vorbind, situaţia contractului dintre ADI Deşeuri şi SC Supercom SA este una care poate arunca în aer unele partide, dar, situaţia este una mult mai complicată atunci când aducem în discuţie factorul penal.
După cum era de aşteptat, şi după cum atrăgeam atenția încă în plină criză a gunoaielor din Bistrița-Năsăud, negocierea direct făcută de ADI Deșeuri cu firma Supercom nu miroase a bine! Atunci remarcam că asistăm la o mare manipulare, care are drept scop numirea directă, fară licitaţie şi alte limitări legale, a unui operator „agreat”, ce va încasa tarife majorate pentru serviciile pe care le va presta. Iată că remarca mea s-a dovedit a fi corectă și aflăm că problema tocmai a intrat în atenția Consiliului Național de Soluționare a Constestațiilor (CNSC). Mai mult, acelaşi CNSC a anulat negocierea direct cu Supercom pentru ADI Deşeuri pentru că nu a publicat un anunţ pentru atribuirea serviciului de salubrizare. Mă bucur că autorităţile statului au intervenit și au început să facă puţină “lumină” în acest, dar mă îngrijorează repercusiunile care rezultate.
După ce oameniiau rămas cu gunoiul la poartă, deși mulți dintre ei aveau contracte plătite pe tot anul cu Vitalia, acum lucrurile ar putea lua o întorsătură nefericită.
După șase ani de implementare a proiectului european de gestionare a deșeurilor în Bistrița- Năsăud, în loc să avem rezultate clare privind reciclarea și protejarea mediului, avem de făcut „curățenie“ după Vitalia și Supercom, avem de șters geamurile murdare ale autorităților locale care nu respect principiul transparenței în negocierea contractelor. Iar cei care au de suferit cel mai mult sunt bistrițenii, cei care plătesc taxe peste taxe la salubrizare, dar încă n-au avut șansa să aibă un oraș curat, un judeţ curat , la propriu şi la figurat. Îmi exprim public nemulţumirea faţă de modul în care autorităţile locale au înţeles să “soluţioneze” problema deşeurilor menajere şi sunt convins că toţi cetăţenii judeţului nostru.
Ca de fiecare data implicarea unor politicieni şi intenţia acestora de a controla şi de-a atribui preferenţial contracte cu instituţile statului unor firme PSD, nu fac decât să dauneze întregii comunităţi. Pentru că de-a lungul timpului am avut numeroase intervenţii pe această temă, intervenţii în care am arătat cât de toxice sunt asemenea gen de contracte, cer instituţiilor abilitate, în frunte cu DNA să se autosesiseze şi să facă verificări în modul cum a fost încheiată toată această afacere.
Citiţi şi:
- Procedura de atribuire a contractului de colectare a deşeurilorr din judeţ, anulată de CNSC
- Pavel Plăian, director ADI Deşeuri: Contractul cu Supercom va fi prelungit aşa cum cere legea. Nu există altă variantă până la finalizarea viitoarei licitaţii!
- Supercom va colecta deşeurile din judeţ. Vezi cât te va costa taxa specială de salubrizare!
- Primarul Ovidiu Creţu: Supercom face acum voluntariat. După semnarea contractului, vom dispune anumite acţiuni. Încă şase ani, nu putem ieşi din ADI Deşeuri
- Tarifele de salubrizare cresc! Vezi cu cât!
Adaugă comentariu nou