Primarul Ovidiu Creţu: Supercom face acum voluntariat. După semnarea contractului, vom dispune anumite acţiuni. Încă şase ani, nu putem ieşi din ADI Deşeuri
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Crețu, consideră că nivelul tarifului și, implicit, al taxei speciale de salubrizare, pentru următoarele 90 de zile, a fost dat de faptul că negocierea s-a făcut cu un singur ofertant și sub presiunea rezolvării colectării deșeurilor. În opinia sa, la licitația care va urma, pentru concesionarea serviciului de salubrizare, lucrurile vor sta altfel.
„Negocierea care s-a făcut cu firma Supercom, s-a făcut în condiţii de presiune, adică comisia - care a fost stabilită de Adunarea Generală a ADI Deşeuri să negocieze - a fost sub presiunea rezolvării problemei deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud. E clar că dacă lucrurile ar fi mers pe un sistem de licitaţie, concurenţial, aşa cum va fi contractul de concesiune, care va urma, lucrurile ar fi stat altfel, însă comisia a avut un singur partener, AGA ADI Deşeuri a hotărât să accepte la negociere doar operatorii din judeţul Bistriţa-Năsăud şi din judeţele limitrofe, astfel încât să aibă baza logistică în apropiere. Au fost 3 operatori acceptaţi de AGA ADI Deşeuri din care numai unul a depus oferte. Comisia a fost într-o situaţia deosebită şi a negociat acest nivel de tarif. Sigur că este vorba de 3 luni, prelungirea contractului până când se vor finaliza procedurile pentru concesionare, poate să însemne şi modificarea tarifului”, a precizat primarul Creţu, somat de liberalul Ioan Peteleu să recunoască faptul că tarifele cu crescut cu 50 de procente.
Ovidiu Creţu a menţionat că în acest momnet nu se mai poate ieşi din ADI Deşeuri, aşa cum el însuşi a propus în CL Bistriţa, în 2009, iar propunerea nu a trecut la vot.
„La nivel de judeţ avem un operator unic, nu se poate altfel. Domnul Avram, care era viceprimar atunci, a insitat să mergem pe 5 operatori, la nivel de judeţ. Nu s-a putut merge, pentru că acel consultant a prevăzut în documentele pentru finanţare un singur operator pe tot judeţul şi încă şase ani de acum înainte, până vom ajunge la capătul proiectului, nu există alte soluţii.
Noi am discutat prin 2000 să împărţim oraşul chiar în patru părţi, astfel încât să instituim concurenţa. Nu se poate la nivel de unitatea administrativ-teritorială, aşa spune legea că trebuie să avem un singur operator. La nivel de judeţ, puteam avea fiecare unitatea administrativ-teritorială câte un operator. Din păcate, în cadrul acestui proiect nu se poate. Încă şase ani trebuie să mergem în această formulă, dacă nu să dăm banii înapoi (n.n. – peste 40 milioane euro)”, a explicat edilul Bistriţei.
În intervenţia sa, primarul Bistriţei a precizat că implicarea sa şi a Consiliului Local „trebuie să se facă mai simţită”.
„Trebuie să luăm acele măsuri necesare pentru ca acea colectare selectivă să fie un fapt real. Este un lucru esenţial. Sigur că am fi putut avea o altă variantă prin care să nu colectăm selectiv. Sunt oraşe, în Europa de Vest, eu am văzut ăn Danemarca unul, în care există o centrală termică care funcţionează în proporţie de aproximativ 70% cu deşeuri. Nu le ajung deşeurile ca să producă curent, ca să se încălzească, motiv pentru care completează cu paie şi alte lucruri. În respectivul oraş se colectrează neselectat, pentru că dacă le-ar selecta, puterea calorică ar fi mai mică. Au filtre suficiente ca să nu polueze. Sunt multe variante pe care le vom putea aproba peste 6 ani, dar cel puţin în această perioadă trebuie să utilizăm baza materială creată prin finanţarea respectivă. Putem să o îmbunătăţim, să aducem nişte elemente de îmbunătăţire, dar sub niciun motiv nu putem să o abandonăm, pentru că atunci vor veni corecţiile şi va trebui să dăm banii înapoi şi banii sunt foarte mulţi”, a precizat Ovidiu Creţu.
Nu în ultimul rând, acesta a spus, răspunzând unei interpelări a Mioarei Seica, că pentru această perioadă municipalitatea nu a discutat de costuri cu Supercom, „ci doar că trebuie să participe la efortul de rezolvare a problemei deşeurilor menajere”.
„Începând de săptămâna viitoare, cu condiţia să se semneze contractul, se va intra pe baze contractuale şi comerciale şi atunci sigur că vom discuta toate detaliile. Putem să dispunem anumite acţiuni şi activităţi ştiind că le vom şi plăti pe baza contractului. Deocamdată, ceea ce face Supercom face voluntariat”, a spus Ovidiu Creţu.
Citiţi şi:
- Primarul Ovidiu Creţu: Luni încep negocierile, miercuri am putea semna contractul cu noul operator. Va fi o taxă specială, la primării
- CL Bistriţa nu a avizat noua documentaţie de licitaţie pentru operatorul de salubrizare!
- Primarul Ovidiu Creţu, pe tema colectării deşeurilor: Juridic suntem în situaţii de urgenţă. Nu există un plan pentru Bistriţa, ci numai pentru Bistriţa-Năsăud
- Diana Morar (PNL): Contractul cu Supercom se prelungeşte pentru a cincea oară. Suntem tot într-o stare de urgenţă? Solicit un calendar al licitaţiei
- Cristina Iurișniți: Administrația bistrițeană, prin primarul Crețu și viceprimarul Niculae continuă să facă jocurile Supercom
Adaugă comentariu nou