Ispasul, cea mai veche sărbătoare din Ţara Năsăudului, prilej de întâlnire sub semnul bucuriei. Primarul Mircea Romocea: Cea mai impresionantă sărbătoare!

Oraşul Academicienilor este în sărbătoare. Ajunse la ediţia a XVIII-a, Zilele Oraşului Năsăud sunt organizate de către Primăria şi Consiliul Local Năsăud, Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, fiind un proiect finanţat de Ministerul Culturii.
Ca în fiecare an, manifestările au debutat cu o slujbă de mulţumire în Parcul central al oraşului Năsăud. Pe ritmul Fanfarei din Telciu, coloana oficialităţilor a plecat din faţa Primăriei până la Monumentul Eroilor unde au fost depuse coroane de flori de către Primăria şi Consiliul Local Năsăud, Consiliul Judeţean, partidele politice – PNL, ALDE, USR -, Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie şi ISU B-N, veteranii de război, unităţile de învăţământ preuniversitar şi Despărţământul Năsăud ASTRA. Alături de primarul Mircea Romocea au fost preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, secretarul general al PNL – deputatul Robert Sighiartău, preşedintele PNL B-N – Ioan Turc, vicepreşedintele Ioan Ţintean şi senatorul Ioan Simionca, deputatul Cristina Iurişniţi, dar şi zeci de năsăudeni care nu au ţinut cont de vremea de afară şi au adus recunoştinţă eroilor neamului românesc.
La Primăria Năsăud a avut loc şedinţa festivă a Consiliului Local Năsăud, având pe ordinea de zi acordarea titlului de Cetăţean de Onoare unor personalităţi marcante ale Năsăudului. În numele comunităţii şi al Consiliului Local, primarul Mircea Romocea a conferit aceste titluri pentru doamna Floarea Pleş, prof. univ. dr. Ion Istrate şi dr. Stan Iuga Nicolae. „Este cea mai impresionată şedinţă de Consiliu Local din 2012 încoace”, a declarat primarul Romocea, explicând că prin nominalizarea acestor personalităţi, năsăudenii pot fi mândri.

„Orașul Năsăud are onoarea de a omagia astăzi pe una dintre acestea: distinsa doamnă economist, Floarea Pleș, președinta Cercului Astra Oraș Năsăud, personalitate activă în viața culturală, a orașului Năsăud.
A urmat cursurile Universității Politice și de Conducere, absolvite în anul 1982.
Din cei aproape 40 de ani lucrați cu Carte de Muncă, 31 de ani au fost în contabilitate: contabil principal; șef serviciu contabilitate; șef serviciu financiar-contabil; contabil șef (dir. economic) și peste 8 (opt) ani – PREȘEDINTE a Cooperativei de Consum oraș Năsăud (fosta Cooperativă „Furnica”) și respectiv – Cooperativa de Consum Zonală Năsăud, timp de patru ani.
Activitatea cultural-literară desfășurată de domnia sa s-a făcut cunoscută mai ales, după anul 2004, când a devenit membră a Asociațiunii Astra Năsăud și președintă a Cercului Astra oraș”, sunt doar câteva dintre reperele activităţii acestei doamen a cărei activitate este un bilanț de muncă și efort, de competență și responsabilitate, de talent și pasiune, a spus în Laudatio col. (r.) Boțan Ioan.
În cuvântul său, Floare Pleş a menţionat că Năsăudul avea nevoie de oameni care să-i ducă faima mai departe.
Despre doctor-medic Stan Iuga Nicolae, cunoscut şi renumit diagnostician, a vorbit ing. Vasile Săplăcan, care activează la Spitalul Orăşenesc din Năsăud din 1983, ulterior fiind manager al unităţii spitaliceşti. „A desfăşurat o activitate mai bine de 35 de ani în folosul comunităţii de pe Valea Someşului, a efectuat zece gărzi, echivalentul a 150 de ore pe lângă norma de bază de 150 de ore lunar, ceea ce echivalează cu aproximativ 70 de ani de muncă. Aceasta a făcut-o pentru populaţie şi pentru oraşul Năsăud. Titlul de Cetăţean de Onoare reprezintă preţuirea tuturor cetăţenilor din Ţara Năsăudului şi nu numai”, a spus ing. Săplăcan în Laudatio.
Dr. Stan Iuga Nicolae a spus în plenul şedinţei festive că „lasă cu limbă de moarte” ca întreaga comunitate să aibă grijă de acest spital, „punctul forte al Văii Someşului”. Doctorul năsăudean a mulţumit pentru distincţia oferită, precizând că reprezintă „o apropiere sufletească de comunitate”.
„La 70 de ani, Ion Istrate are o activitate culturală bogată cu care firesc ar trebui să se mândrească şi Ţara Năsăudului”. Ilustru critic şi istoric literar, Ion Istrate a fost cercetător ştiinţific principal I la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” din Cluj-Napoca, obţinând burse de studii în Italia, Suedia, China şi Rusia. Este membru al Uniunii Scriitorilor şi al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România, a punctat în Laudatio prof. dr. Ion Cristofor Filipaş. De cealaltă parte, universitarul Istrate, care de curând şi-a lansat două volume de traduceri din italiană la Muzeul Grăniceresc, a ţinut să mulţumească tuturor celor care şi-au pus amprenta asupra formării sale.
***
La orele amiezii, în Piaţa Unirii a fost deschis Târgul „Produs în Bistriţa-Năsăud”, iar de la ora 13.00, năsăudenii au avut parte de un moment aparte oferit de Garda Naţională de la Alba Iulia şi personalităţile unirii.
Spectacolul Gala Folclorului Românesc „De Ispas la Năsăud”, prezentat de Văru’ Săndel, a reunit muzica şi voia bună. Ansamblul folcloric profesionist „Transilvania”, director ansamblu Iuliana Dăncuş, i-a adus în faţa publicului pe soliştii Alexandru Pop, Georgiana Marina, Andreea Ghiţiu, Dumitru Dobrican, Ionuţ Sima şi Ionuţ Teudan, sub acompaniamentul dirijorului Eduard Albina. Ansamblul folcloric profesionist „Dor Românesc”, director Matilda Pascal Cojocăriţa, i-a încântat pe năsăudeni prin piesele interpretate de artiştii Mirela Petruş, Cristina Retegan, Anuţa Motofelea, Oana Matei Coruţi, Veronica Bălan, Anamaria Marti, Nicolae Cioanca şi Ioachim Spân, în acompaniamentul lui Anghel Urs.
În acest regal folcloric, Moldova şi Bucovina au fost reprezentate de Alexandru Brădăţan, Oltenia – Ionela Guzic, Banat – Doriana Talpeş, Sibiu – Alina Secăşan, Cluj – Angela Rusu.
***
Astăzi, aula Colegiului Naţional „George Coşbuc” va găzdui o sesiune de comunicări organizată sub egida Filialei Cluj a Academiei Române, moderată de primarul Mircea Romocea şi având ca temă „Aniversarea a 80 de ani de la primirea în Academia Română, ca membri titulari, a lingvistului Nicolae Drăganu şi romancierului Liviu Rebreanu”. Vor susţine comunicări academicia prof. univ. dr. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române, dr. Ion Istrate, prof. Iacob Naroş şi dr. Gheorghe Pleş.
La orele amiezii, în sala de festivităţi a Primăriei oraşului Năsăud vor fi decernate diplome jubiliare „Nunta de Aur 50+”, iar de la ora 13.30, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean va fi vernisată expoziţia „Fascinaţia Culturii Cucuteni”, unde va expune cercetătorul ştiinţific Maria Diaconescu, în organizarea preşedintelui Cerc ASTRA Năsăud, Floarea Pleş şi a directorului Muzeului, Lucian Vaida.
Seara va fi dedicată tineretului din Ţara Năsăudului, pe scenă urmând să urce LIA&The Band, Reea Cover Band, Anda Adam şi Andra, atmosfera fiind întreţinută de MC Ţucu şi MC Sorina Ioniţă.
Un foc de artificii va întregi două zile de sărbătoare şi încă o ediţie organizată exemplar, la Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5