Jocul încununează munca de peste an, la Şieuţ
Punct final în modernizarea drumurilor de hotar
Şi e vorba atât despre munca oamenilor de pe aceste meleaguri, dar şi a administraţiei locale. Şi pentru că agricultura rămâne “temelia” în Şieuţ, Primăria şi Consiliul Local au profitat de oportunitatea finanţărilor europene pentru modernizarea infrastructurii agricole de acces. La finele anului trecut, au fost recepţionate lucrările pe cei 12 kilomertri de drum de hotar care deservesc locuitorii din toate satele comunei – Şieuţ, Sebiş, Ruştior şi Lunca.
“Proiectul implementat pe Măsura 125 A, confinanţat din PNDR, a avut o valoare de un million de euro. Lucrările - în fapt tratament macadam - au fost executate de SC Frasinul SRL şi SC Îndemânarea SRL, la şase obiective de investiţii, pe o lungime de 12 kilometri. Finalizarea acestui proiect este de mare folos pentru fermierii din comuna noastră, care ajung acum cu utilajele la parcelele pe care le deţin în proprietate”, spune primarul Ioan Dedean.
Potrivit primarului comunei Şieuţ, în această comună nu există teren nelucrat, ba mai mult oamenii şi-au cumpărat terenuri agricole sau au arendat şi în zona de Câmpie a judeţului sau chiar în Mureş.
Satele Şieuţului, protejate de inundaţii, prin amenajarea pâraielor
Administraţia locală a semnat contractul de execuţie a lucrărilor de amenajare a apelor necadastrate din comuna Şieuţ, cu firma SC Laurenţiu H SRL. Investiţia este finanţată tot din fonduri europene, în cadrul Măsurii 125 C, urmând să se deruleze pe parcursul unui an.
Practic, vor fi realizate lucrări de construcţii, refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protectie impotriva inundaţiilor pe 5 kilometri, pe pâraiele Gledinului (de la intrarea în Şieuţ până la vărsarea în râul Şieu), Frijna (pe lungimea satului Lunca –Frij) şi Troatuşului.
Străzile comunei şi drumurile forestiere au documentaţiile tehnice pregătite
Primăria Şieţ a elaborat deja o serie de documentaţii tehnice pentru noile sesiuni de depunere ce vor fi lansate în exerciţiul financiar european 2014-2020.
“Este pregătită documentaţia tehnică pentru un proiect pe Măsura 125 B, pentru aproximativ 7 kilometri de drumuri forestiere, dar şi pentru continuarea modernizării infrastructurii agricole de acces. Avem studiu de fezabilitate, ridicări TOPO, pregătim înscrierea în cartea funciară a acestor obiective, o cerinţă impusă. (…) De asemenea, avem studiu de fezabilitate pentru modernizarea străzilor, asfaltarea lor, în toate satele componente”, precizează primarul Ioan Dedean.
De asemenea, este elaborată documentaţia tehnică pentru o bază sportivă la Sebiş, dar şi pentru două poduri de pe râul Şieu.
“În plus, ne propunem un proiect de reabilitare a şcolii din Şieuţ. Noi avem un pachet de proiecte cu cei de la Romstema, de mai mică anvergură, dar importante pentru comunitate. Este vorba despre amenajarea curţii şcolilor, a locurilor de joacă, parcuri, pentru reparaţii la şarpantă şi dotări la cabinetul medical. Există companii mari – precum Rompetrol, Petrom etc. care finanţează acest gen de proiecte”, adaugă edilul comunei.
Pentru canalizare, speranţele se leagă de Master Plan
„Noi apă avem în toate satele, avem şi un serviciu public în cadrul Primăriei. Aducţiunea de apă, reţelele le avem încă din anii 80, fiind realizate din contribuţia cetăţenilor.
Pentru Şieuţ, avem proiectul tehnic, cel care a fost depus şi pe Măsura 322, care repet a fost declarat eligibil, dar nu a fost finanţat. Noi îl vom mai depune o dată, iar dacă va fi bine, atunci vor mai rămâne doar celelalte trei sate pe Master Plan, dacă nu, vor fi toate cele patru sate incluse. Eu mă gândesc că cei care am depus, am fost declaraţi eligibili, vom avea o mică favoare”, menţionază Ioan Dedean.
Cămin cultural la Sebiş, cum nu-i altul pe Valea Şieului
Primăria Şieuţ figurează în raportul de selecţie publicat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în cadrul Programului prioritar naţional pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public din mediul rural şi mic urban.
În fapt, este vorba despre reabilitarea Căminului Cultural din Sebiş, o investiţie de amploare care să transforme actualul imobil într-unul de ţinută, cum “nu-i altul pe Valea Şieului”, care să găzduiască evenimente de amploare.
“Investiţia în acest centru cultural se derulează prin Compania Naţională de Investiţii. Ni am propus o cofinanţare de 12,5 procente, la o valoare totală de circa 2,9 milioane lei. Deocamdată, nu ştim ce fonduri vor fi allocate pentru acest program. Ne propunem ca la final, să avem un obiectiv cultural, dar şi cu alte valenţe, care să deservească toată aceeastă zonă, inclusiv pentru atragerea de fonduri la bugetul local”, explică edilul localităţii.
Măsurători prin sat, pentru inventarierea „materiei impozabile”
Bugetul comunei Şieuţ, în 2014, este unul satisfăcător. De la Consiliul Judeţean, s-au primit 300.000 lei. În schimb, pentru veniturile locale, autorităţile au purces la măsurători, pentru ca fiecare să plătească impozit pe ce deţine, nu pe ce declară.
„Am făcut inventarierea materiei impozabile, care va creşte încasările pe clădiri, construcţii. Am fost verificaţi de Curtea de Conturi şi ni s-a impus inventarierea materiei impozabile. Am făcut echipe, am pornit la măsurători, iar acum să facem calcule. Sunt foarte multe construcţii în hotar, pe care le-am măsurta. Fiecare trebuie să plătească după ceea ce are. Diferenţele sunt semnificative, oamenii şi-au tot făcut, dar nu au mai declarat”, explică primarul Ioan Decean.
Vestea bună este că nu au fost majorate taxele şi impozitele locale.
Pe DJ 154 C a mai rămas un kilometru şi jumătate de asfaltat
Pe drumul care asigură legătura între Şieuţ şi Sebiş – DJ 154 C – ar mai fi circa 1,6 kilometri de realizat, susţine primarul, însă este nevoie şi de o finanţare de 1,7 milioane lei. Licitaţia este adjudecată de DRUMSERV, contractul fiind parafat încă din 2011.
.............................................
Citiţi şi:
- Incendiu de proporţii la Sebiş, Şieuţ
- Primarul Ioan Dedean, din Şieuţ: „Suntem în stadiu de finalizare la Măsura 125 şi avem proiecte pregătite pentru 2014
- Comuna Şieuţ – Speranţe în proiectul integrat
- Prefectul Ioan Ţintean a mediat conflictul dintre locuitorii comunei Şieuţ şi “Apele Române”
- Centrul Judeţean pentru Cultură îşi consolidează colaborarea cu primăriile judeţului
Comentarii
Felicitari domnului primar Dedean,ne bucuram foarte mult ca am scapat de sarlatanul care a fost inainte,ma bucur ca ati pus poza si cu biserica și speram pe aceasta cale sa nu ne mai ceara domnu preot bani pt gresie, marmura și alte LUXURI ESTE DEAJUNS, felicitari încă o data demult aveam nevoie de un om ca dansul.
Adaugă comentariu nou