„Jocul însuraţilor”, obicei păstrat cu sfinţenie la Şieuţ

În spate având zidul de netrecut al Munţilor Călimani, cu sufletele înălţate până dincolo de pragul cerului, în mirajul cântecului şi în vibraţia culorilor costumelor tradiţionale, învăluiţi de mirosul iernii şieuţanii vor să rămână pentru veşnicie pe linia tradiţiilor.
Iar atunci, când în jurul nostru răsar siluete de bătrâni coborâţi, parcă, dintr-o filă de poveste, ca să ne protejeze, ne simţim, departe de toate relele vieţii cotidiene şi un şuvoi de energie, revărsându-se spre tâmplele obosite, bate ca o inimă adevărată, trezindu-ne la viaţă.
Aici, în tărâmul începuturilor, cu sufletul în palmă şi căldura în priviri suntem îmbiaţi să ne hrănim cu apa vie.
Căci vine o vreme când trebuie să ne ducem la Izvoare şi să luăm din apa vie, ca să ne trezim conştiinţa pentru a putea da mâna cu istoria.

An de an, în prima lună a anului, când zăpada este la ea acasă, şieuanii îşi scot în zi de sărbătoare hainele din ladă şi merg la joc.
Iniţiativa organizării jocului tinerilor căsătoriţi a avut-o, şi de această dată, părintele Jula Zosin, împreună cu primarul Ioan Dedean.
După cum ne declară părintele, slujitor la altarul bisericii din Şieuţ de aproape 20 de ani, prin biserică s-a dorit revigorarea spiritului românesc, sute de oameni fiind prezenţi, în costume populare, la slujba oficiată la Sfânta Biserică, iar mai apoi la jocul care a avut loc, după Sfânta Liturghie, în faţa bisericii. La ora 15.30, la Căminul Cultural, tinerele perechi au venit, ca altădată, cu blidul cu produse tradiţionale şi cu costume deosebite scoase din lada de zestre a strămoşilor. La “Jocul însuraţilor” au cântat ceteraşii din Regin, iar oamenii au reuşit să contureze o adevărată sărbătoare a portului şi jocului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5