Judeţul nostru, inclus în proiectul „Carpaţi” al prinţului Charles

Jeremy Staniforth, consilierul pentru România al Alteţei Sale Regale Prinţul Charles al Marii Britanii, şi Corina Moţoc, consilier în cadrul Secretariatului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, au sosit ieri în judeţul nostru, pentru o primă vizită de recunoaştere în vederea selectării judeţelor care vor beneficia de posibilitatea implementării Proiectului Carpaţi.

Proiectul Carpaţi a fost iniţiat de moştenitorul coroanei britanice, Prinţul Charles, cu scopul de a promova agricultura organică, turismul rural şi conservarea patrimoniului cultural al satelor din România. În acest sens, Guvernul României a înfiinţat un Secretariat pentru dezvoltare Durabilă. De asemenea, premierul Emil Boc i-a acordat funcţia onorifică de Înalt Reprezentat pentru Dezvoltare durabilă lui Jeremy Staniforth, consilierul pentru România al Prinţului Charles.

Pentru faza pilot a proiectului au fost identificate şase judeţe: Maramureş, Sibiu, Vâlcea, Braşov, Covasna şi Bistriţa-Năsăud. În scopul susţinerii Proiectului Carpaţi, Guvernul Românei a înfiinţat un Secretariat pentru Dezvoltare Durabilă.

În discuţia avută la Instituţia Prefectului, consilierul prinţului de Walles şi reprezentantul Guvernului României au avut un schimb de opinii cu reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean, în vederea implementării proiectului în judeţul nostru. La întâlnire au participat prefectul Cristian Florian, subprefecţii Ovidiu Frenţ şi Grigore Timoce, Vasile Negruşeri, administratorul public al judeţului, Simona Bodnariu, director Direcţia Programe, Integrare Europeană şi Lucrări Publice din cadrul Consiliului judeţean, Remus Lungu, consilier relaţii externe în cadrul CJ şi reprezentanţi ai departamentului de Integrare Europeană din cadrul Prefecturii.

„Scopul discuţiilor a fost reprezentat de încercarea de a face o primă evaluare a situaţiei din teritoriu şi totodată, de a face o primă documentare asupra ariilor de intervenţie din cadrul celor şase judeţe incluse în proiect”, ne-a declarat Remus Lungu, consilier relaţii externe în cadrul Consiliului judeţean Bistriţa-Năsăud.

Proiectul Carpaţi reuneşte mai multe domenii de interes, precum dezvoltarea durabilă, protecţia mediului, agricultura ecologică, turismul rural, conservarea patrimoniului cultural al satelor româneşti, educaţia şi energia.

Jeremy Staniforth, consilierul pentru România al Altei Sale Regale Prinţul Charles a declarat că România are un potenţial deosebit în domeniul agricol, şi avem nevoie de o economie rurală.

„Prinţul Charles este foarte interesat de România. Îi place să vină aici, crede că este o ţară foarte frumoasă şi, pentru a menţine frumuseţea zonei rurale, avem nevoie de agricultură. Vom insista pe menţinerea populaţiei în zonă, pentru că oamenii alcătuiesc zona rurală, şi, pentru a reuşi acest lucru, trebuie să avem o economie dinamică şi pozitivă în zona satelor. Am selectat aceste judeţe foarte atent, pentru că le considerăm extrem de dinamice şi reprezentative. Am ales un şir de judeţe, pentru a acoperi zona Munţilor Carpaţi şi Transilvania. Am aflat, din discuţia avută cu prefectul dvs., că aveţi un set dinamic de activităţi care sunt deja în desfăşurare, ceea ce reprezintă o bază de pornire excelentă şi se pare că echipa locală este foarte bună. Nu vom crea proiecte separate, vom lucra cu proiectele instituţiilor locale şi de la centru, deci ne vom focaliza pe activităţile puse deja în aplicare, cum ar fi cele cu fonduri europene. Suntem aici pentru a ajuta la obţinerea cât mai rapidă a fondurilor structurale şi pentru a ajuta la dezvoltarea unei agriculturi ecologice, orientate asupra mediului înconjurător”, a declarat Jeremy Staniforth, consilierul pentru România al Prinţului Charles.

În perioada următoare sunt aşteptate rezultatele evaluării din teren efectuate de către reprezentanţii Secretariatului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5