Jurnalul de Lechinţa
Consilierii s-au întrunit în prima şedinţă din 2015
Consiliul Local Lechinţa s-a întrunit în prima şedinţă din anul acesta, în data de 20 ianuarie, la care, alături de cei 15 consilieri în funcţie, au participat şi delegaţii săteşti Man Ioan şi Hangan Constantin. Şedinţa a fost condusă de d-nul Ioan Bugnar, ales preşedinte pentru lunile decembrie 2014 – februarie 2015. La ordinea de zi s-au aflat următoarele: Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetare la 31 decembrie 2014; Proiect de hotărâre privind acoperirea definitivă a deficitului secţiunii de dezvoltare la data de 31.12.2014, din excedentul bugetului local al comunei Lechinţa; Proiect de hotărâre privind virarea excedentului aferent anului 2014 din contul 50.04 în contul de venit al bugetului local 21360205; Proiect de hotărâre privind aprobarea încredinţării mandatului special primarului să voteze şi să semneze pe seama şi în numele comunei Lechinţa adoptarea hotărârii privind aprobarea cotizaţiei pentru anul 2015 în cadrul ADI pentru servicii de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud; Proiect de hotărâre privind aprobarea încredinţării mandatului special primarului să voteze şi să semneze pe seama şi în numele comunei Lechinţa adoptarea hotărârii privind aprobarea cotizaţiei pentru anul 2015 în cadrul ADI deşeuri a judeţului Bistriţa-Năsăud; Proiect de hotărâre privind instituirea taxei speciale de salubrizare în comuna Lechinţa pentru persoanele fizice şi juridice care nu au încheiate contracte cu operatorul de salubritate; Proiect de hotărâre privind aprobarea reţelei şcolare de pe raza comunei Lechinţa pentru anul şcolar 2015-2016; discutarea cererilor şi diverse. La propunerea d-lui primar Romeo Florian, ordinea de zi a fost suplimentată cu următoarele: Proiect de hotărâre privind înscrierea provizorie în CF în domeniul public a 840 mp teren în Sâniacob şi Proiectul de hotărâre privind utilizarea excedentului bugetar aferent anului 2014 la obiectivul de investiţii „Modernizare DC 27A comuna Lechinţa”.
În prealabil, toate proiectele de hotărâre au fost avizate de comisiile de specialitate şi, după analizarea fiecăruia în parte, toate acestea au primit votul consilierilor prezenţi.
Lechinţa – asfaltată
Tot în cadrul şedinţei, consilierul Alexandru Gherman întreabă dacă se vor asfalta toate drumurile din localitatea Lechinţa. Primarul răspunde că din primăvară, odată ce timpul va permite, se va continua această lucrare şi primul care va primi covorul asfaltic va fi drumul de la stadion, unde există şi canalizare. Oricine cutreieră în aceste zile localitatea Lechinţa rămâne plăcut impresionat de modul cum arată uliţele şi străzile laterale. În anul trecut, au primit covorul asfaltic străzi precum: Ştiubei, Viilor, Spitalului, Târgului şi altele. Astfel că, la ora actuală, centrul de comună arată bine, cetăţenii cu care am discutat, şi nu puţini la număr, sunt mulţumiţi mai ales că, odată cu asfaltarea s-au amenajat podeţele, existând condiţii dintre cele mai bune pentru circulaţie.
Învăţământul – în atenţia aleşilor locali
Cum spuneam, în prima şedinţă din acest an, legislativul lechinţan a aprobat şi reţeaua şcolară pentru anul de învăţământ 2015-2016. Astfel, în continuare, va funcţiona Liceul Tehnologic din Lechinţa, cu un total de 507 elevi. Vor fi arondate acestuia Grădiniţa cu Program Prelungit Lechinţa cu 35 preşcolari; Grădiniţa cu Program Lechinţa cu 40 preşcolari; Şcoala Primară Chiraleş cu un efectiv de 41 copii; Şcoala Primară Ţigău cu 32 de elevi; şi Şcoala Primară Sâniacob cu 19 elevi. În total, efectivul se ridică la 674 elevi şi preşcolari şi un număr de 49 cadre didactice. De asemenea, în anul şcolar viitor va funcţiona şi Şcoala Gimnazială Vermeş, la care vor fi arondate: Şcoala Generală Sângeorzu Nou; Grădiniţa cu Program Normal Vermeş şi Grădiniţa cu Program Normal Sângeorzu Nou. Numărul total al elevilor şi preşcolarilor se ridică la 301, cu 24 cadre didactice.
Taxele şi impozitele neschimbate
Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, Consiliul Local şi Primăria au hotărât ca şi în anul acesta taxele şi impozitele să nu fie majorate. Spre înştiinţarea contribuabililor, precizăm că vor beneficia de o reducere de 10% aceia care vor plăti impozitele ce le revin până la sfârşitul lunii martie. Ca atare, la casieriile Primăriei am întâlnit mulţi cetăţeni, în special pensionari, dornici să-şi achite încă din prima lună datoriile faţă de stat. Şi alte facilităţi au fost discutate şi luate de legislativul local, toate venind în sprijinul celor care doresc să nu devină restanţieri cu penalizările de rigoare. S-a luat astfel o hotărâre aplicată deja, în conformitate cu OG 92 pe anul 2003.
Parcul renaşte în primăvară
După ce la sfârşitul anului precedent, Piaţa Agroalimentară din Lechinţa a îmbrăcat haine noi, de sărbătoare, printr-o investiţie substanţială suportată de bugetul local, şi celălalt obiectiv, respectiv Parcul din centrul Lechinţei se află într-un stadiu avansat de modernizare. În toamna anului trecut, s-au făcut unele lucrări, acestea fiind stopate pe perioada anotimpului rece. În primăvară vor fi reluate lucrările. Proiectul se află pe masa primarului Romeo Florian. Cu siguranţă că centrul Lechinţei, prin Parcul care va deveni o adevărată „Grădină botanică”, va înfrumuseţa mediul şi va deveni un loc de odihnă şi promenadă pentru doritori.
Taxă specială de salubrizare
Toate persoanele fizice şi juridice sunt obligate să încheie contracte cu operatorul de salubritate (firma Vitalia) pentru ridicarea deşeurilor menajere. Fiecare a primit şi o pubelă pentru depozitarea acestora. În acest sens, consilierii au ajutat efectiv la încheierea acestor contracte. Sunt însă şi unii locuitori ai comunei care încă nu s-au prezentat pentru încheierea contractelor. Cei care vor refuza să facă acest lucru vor suporta consecinţele, potrivit Proiectului de hotărâre adoptat în şedinţa Consiliului Local din luna ianuarie 2015.
Ghirlande de flori la statuia poetului
Lechinţa este printre puţinele comune din judeţ care se poate mândri cu statuia poetului naţional Mihai Eminescu, autor fiind sculptorul Vlad Pruna, absolvent al Institutului „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. De fiecare dată, la 15 ianuarie, elevii liceului şi cetăţenii doritori de poezie se adună la statuia poetului depunând coroane de flori. Şi în acest an, elevii liceului din localitate, alături de profesori, de oficialităţi ale administraţiei locale au omagiat, printr-un spectacol de poezie, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu. Felicitări cadrelor didactice şi elevilor care nu-l uită niciodată pe cel mai mare poet pe care l-a avut şi poate, îl va avea vreodată, naţiunea română.
Dezamăgirea primarului
Primarul Romeo Florian este nemulţumit de modul cum s-au distribuit banii prin noua formulă bugetară. O serie de comune care şi-au realizat acel plafon minim nu le-au mai fost repartizate niciun leu. În această situaţie se află şi comuna Lechinţa, alături de altele. Vădit nemulţumit, primarul ne-a declarat „La secţiunea de dezvoltare vom avea cu 5 miliarde lei vechi mai puţini, banii nu ajung doar pentru investiţiile pe care le avem deja în derulare dar pe care va trebuie să le cofinanţăm. Unii s-au chinuit să-şi alimenteze bugetul local, iar acum toţi banii aceia se regăsesc în sectorul funcţionare. La Lechinţa, de exemplu, din fondurile noastre de dezvoltare, susţinem şi şcolile, plătindu-le parte din utilităţi pentru ca lor să le rămână bani de reparaţii. Acum, nu mai putem să-i ajutăm. Nu ştiu cum va fi şi cu banii de navetă a profesorilor. La Lechinţa avem 9 şcoli şi 7 grădiniţe. Vom avea probleme şi să scriem proiecte şi studii de fezabilitate”. În etapa a II-a, în urma repartizării de la Finanţe, comunei Lechinţa i-am mai fost alocaţi 48 mii lei.
Citiţi şi:
- La Lechinţa, consilierii s-au întrunit în prima şedinţă din 2015. Vezi ce proiecte au dezbătut
- Vezi ce s-a dezbătut la Şedinţa Consiliului Local Lechinţa
- Jurnalul de Lechinţa
- Şedinţa Consiliului Local Beclean – februarie 2011
- Şedință ordinară a Consiliul Local Năsăud. Vezi care sunt proiectele ordinii de zi!
Comentarii
Excelent, dar trotuarele cand vor fi facute? ca de cand ma stiu...pardon, de la revolutie incoace imi amintesc sa circul numa prin belti si hortoape ca pieton in Lechinta.
Adaugă comentariu nou