La 80 de ani, Florin Piersic – Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj. Actorul este Cavaler al Culturii Bistriţene

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Marius Mînzat, a iniţiat, în vederea adoptării în şedinţa ordinară a forului administrativ judeţean din data de 29 ianuarie 2016, un proiect de hotărâre vizând acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj - “Clujean de onoare” maestrului Florin Piersic.
Acest gest de înaltă apreciere şi profundă recunoştinţă pentru una dintre personalităţile cele mai emblematice ale vieţii culturale clujene, naţionale, dar şi internaţionale, vine în contextul aniversării, astăzi, a 80 de ani de viaţă şi aproape 60 de ani de carieră a marelui actor Florin Piersic.
„Motivul care a stat la baza deciziei mele de a iniţia acest proiect de hotărâre se referă la aprecierea sinceră şi recunoştinţa pe care noi, clujenii, le manifestăm pentru Florin Piersic, unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor, cel care şi-a iubit cu sinceritate publicul spectator în slujba căruia a performat timp de aproape şase decenii şi care a manifestat un ataşament deosebit pentru Cluj, promovându-l în ţară şi în lume. E un minunat prilej, acum, la ceas aniversar, să cinstim una dintre cele mai mari şi mai iubite personalităţi clujene şi româneşti” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Marius Mînzat.
Florin Piersic este una dintre cele mai reprezentative, apreciate şi iubite figuri ale dramaturgiei şi filmului românesc, care a bucurat şi inspirat generaţii întregi, inegalabilul talent actoricesc dovedit în numeroasele piese de teatru şi filme consacrându-l drept unul dintre cei mai mari actori care s-au perindat vreodată pe scenele României. Maestrul Florin Piersic este omul-spectacol, cu un imens fler şi de o sinceritate dezarmantă, care răspunde enciclopedic la orice întrebare şi care nu se ascunde în spatele cuvintelor. E deschis, cald, emoţionează prin cuvintele bine alese, creează bună dispoziţie printr-un umor natural, domnia sa ducând harul oratoriei la nivel de artă. Graţie acestui fapt, a reuşit să stabilească o interacţiune metafizică cu publicul său, aprecierea sa deosebită rezultând şi din uşurinţa cu care şi-a deschis sufletul în faţa acestuia, împărtăşindu-i, în stilul său inconfundabil, propriile experienţe de viaţă, pline de tâlc şi umor. Datorită uriaşelor sale resurse interpretative, a jucat, cu aceeaşi uşurinţă, dramă, comedie, tragedie, figuri istorice, divertisment, domnia sa rămânând de-a lungul întregii cariere artistice inepuizabil, proaspăt, inventiv şi, bineînţeles ,cu mult „lipici” la spectatorii români.
De-a lungul anilor, actorul Florin Piersic a desfăşurat o bogată activitate teatrală, interpretând zeci de roluri, evoluţiile domniei sale reuşind să stârnească multă admiraţie şi ropote de aplauze şi urale. Printre cele mai (re)cunoscute şi apreciate reprezentaţii au fost cele din piese ca „Act veneţian'', „Zbor deasupra unui cuib de cuci'', „Gaiţele”', „Idiotul”, „Străini în noapte”. Totodată, maestrul Florin Piersic a apărut în peste 60 de scurt şi lungmetraje, unde a interpretat roluri cu diferite valenţe - de la film de acţiune ori film istoric, la comedie sau film muzical. Printre rolurile sale celebre din filme s-au numărat haiducul Anghel Şaptecai, haiducul Grigore Pintea, Harap Alb sau Mărgelatu.
Bistriţa a fost mereu îndrăgostită de Piersic, aici el fiind acasă. La 73 de ani, actorul Florin Piersic a fost pe scena noastră, unde aproape 500 de spectatori au fost prezenţi la spectacolul „Străini în noapte”, jucată la Centrul Municipal de Cultură „George Coşbuc” din Bistriţa. Emoţiile au fost cu atât mai mari pentru artistul căruia spectatorii i-au cântat în picioare, „Mulţi ani trăiască!”, cu cât Dorel Cosma, directorul Centrului Municipal de Cultură „George Coşbuc” i-a înmânat titlul de „Cavaler de onoare al culturii bistriţene”.Lacrimi şi zâmbete pentru Florin Piersic, în condiţiile in care actorul s-a autoironizat de nenumărate ori, şi a plâns la un discurs al actriţei Emilia Popescu.
„Tare mult iubesc clujenii că sunt din Cluj, dar le-aţi băgat mortul în trăsură prin ceea ce aţi făcut la Bistriţa. Sunteţi un public excepţional, extraordinar. Oriunde mă voi duce la TV, îmi voi pune medalia de cavaler la gât, şi voi pomeni de Bistriţa”, a declarat emoţionat actorul, care a adăugat că ceea ce i-a întâmplat la Bistriţa a fost o surpriză de proporţii. În semn de recunoştinţă, Florin Piersic a coborât printre spectatorii, şi s-a lăsat îmbrăţişat şi sărutat.
O seară de neuitat. Plin de lume. Nu puteai arunca un ac în sala de spectacole a Centrului Cultural Municipal Bistriţa. Aşa era în martie anul trecut. Bistriţenii au fost dornici să vadă un spectacol de zile mari. Nu ţi-e dat mereu să ai în oraşul tău pe Corina Chiriac şi Florin Piersic. Fundaţia Doris Moldovan a adus la Bistriţa două vedete de prim rang a ţării.
Dacă Clujul i-a dăruit Cetăţeanului de Onoare Florin Piersic un cinematograf, Bistriţa nu se lasă mai prejos şi aduce în atenţia publicului, prin scriitorul Augustin Ostace, volumul „Actor Anthropos”, apărut la Editura Charmides. Cartea surprinde, în mod plăcut, turneul pe care actorul l-a avut în Koln, Germania, pe 28 noiembrie 2010.
La mulţi ani, maestre, din partea bistriţenilor !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5