La Beclean, Moşul vine cu trenuleţul
Cu două vagoane şi 56 de locuri gata să-i farmece pe micuţii ori mai marii dornici să călătorească, real, în lumea poveştilor, pe drumurile Becleanului, cu incursiuni la maxim 25 de kilometri/oră în luna cadourilor, aşa va ajunge anul acesta Moşul, Nicolae ori Crăciun, pe meleaguri someşene. Caleaşca sa, în fond trenuleţul cu cabine închise şi mergând pe drum, nu pe şine, stă deja, de aseară, garat la castel, cândva propietate a contelui Bethlen, de ceva vreme sediu al Primăriei Beclean.
Edilul Nicolae Moldovan, căci lui îi apaţine iniţiativa-surpiză adusă în întâmpinarea sărbătorilor de iarnă, s-a gândit să promoveze în acest mod toate evenimentele lunii decembrie, de la începuturile cu festivităţi naţionale, la sfârşitul cu trecere, sub focuri de artificii, spre noul 2014. Echipat cu megafoane gata să-i confere anvergură, împodobit de iarnă şi branduit corespunzător fiecărui moment semnificativ din următoarele 31 de zile, sistemul va fi pus în mişcare duminică, la inaugurarea oficială stabilită pentru ora 13.00, în Piaţa Drapelului Naţional, acolo unde se vor desfăşura ceremoniile şi spectacolele folclorice dedicate României, de ziua ei. Momentul va coincide, seara, cu punerea în funcţiune a decorului festiv îmbunătăţit în acest an cu noi steluţe, globuri şi perdele luminoase, toate menite să aducă farmecul anotimpului şi magia sărbătorilor lui în întregul oraş. Şcolile şi grădiniţele, instituţii publice sau private, oficiali sau simpli trecători, nostalgicii copilăriei sau pur şi simplu curioşi, toţi vor avea ocazia să viziteze în acest fel ori să cunoască mai bine oraşul de pe Someş, pentru că vehiculul va plimba pe toată lumea, gratuit, prin locurile cele mai frumoase ale Becleanului.
Portavoce a Moşului, în momentele sale de glorie, trenuleţul se va plimba, în spiritului anotimpului şi al sezonului turistic, şi spre vara 2014, spune primarul Nicolae Moldovan, cel care îşi doreşte ca periplul din decembrie 2013 să fie o probă înaintea unei foarte probabile achiziţii oficiale posibile din resurse financiare de factură europeană. Ideea, una veche de când Figa a devenit staţiune, iar apele şi nămolurile sale s-au transformat în Băi, a aşteptat, pentru concretizare, semnalizarea corespunzătoare a pasajului rutier dinspre Beclean spre parcul de divertisment acvatic, acolo unde calea ferată intersectează în curbă drumul, producând vizibilitate extrem de redusă şi destul pericol pentru şoferi. Cum investiţia tocmai aprobată pentru finanţare de la centru se află acum în derulare, în ideea montării tehnologiilor de ultimă generaţie în măsură să prevină ciocnirea trenurilor de pe şine şi de pe asfalt, nu mai rămâne decât ca transportul turistic girat de primărie să fie pus cât mai bine pe roţi. “Deşi era de mult timp în discuţie, nu ne-am permis aplicarea ideii până la rezolvarea problemei feroviare, pentru că implica un risc major pe care noi, ca autorităţi locale, nu ni-l puteam asuma; vă daţi seama că am fi fost direct răspunzători dacă s-ar fi întâmplat vreo nenorocire”, ne-a declarat edilul.
foto: pagina Facebook Beclean pe Somes
Comentarii
Vreau unul și prin cel mai tare parc din România, la Bistrița.
Adaugă comentariu nou