La fiecare 100 euro incasaţi, judeţul primeşte înapoi 72
Bistriţa-Năsăud este pe poziţia a 15-a, într-un clasament al judeţelor după raportul între banii primiţi de la stat şi banii încasaţi vărsaţi la bugetul de stat prin taxe şi impozite. Astfel, din fiecare 100 euro colectaţi în judeţul nostru, de la Bucureşti am primit 71,6 euro, ceea ce arată că încă depindem de centru, comparativ cu alte judeţe.
Potrivit ziariştilor de la Gândul, anul trecut statul a încasat, în medie, 494 euro de la fiecare locuitor al judeţului Bistriţa-Năsăud, în principal din TVA şi din impozitele pe venit, conform calculelor făcute pe baza datelor Ministerului Finanţelor Publice. În schimb, banii primiţi înapoi de la stat, ca fonduri la CJ, per capita, pentru udeţul nostru ajung la 354 euro. Valoarea taxelor şi impozitelor încasate de către stat, la bugetul central, arată gradul de dezvoltare şi nivelul de trai dintr-un anumit judeţ, ele fiind direct proporţionale cu puterea de cumpărare.
Conform sursei citate, anul trecut, statul a încasat, în total, din toate judeţele din România şi din Municipiul Bucureşti, taxe şi impozite în valoare de 31,89 de miliarde de euro. Judeţele au primit înapoi de la stat 8,216 miliarde de euro, sub forma cotelor şi a sumelor defalcate din impozitul pe venit, a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată şi sub forma subvenţiilor, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice obţinute de Gândul.
Cel mai mare “plătitor” la bugetul de stat, ca zonă, este Bucureştiul, care a contribuit la bugetul central cu 5,47 de miliarde de euro (taxele şi impozitele centrale) şi a primit înapoi doar 1,45 miliarde de euro. Raportul este de doar 26 procente. După Capitală, în topul judeţelor care primesc, procentual, cei mai puţini bani înapoi de la stat, se află Ilfov, cu 30%, Cluj, cu 37,4% şi Timiş, cu 37,7%.
La polul opus, sunt judeţele mai sărace şi subvenţionate de stat precum precum Vaslui – 89%, Botoşani – 88%, Olt – 87,8%, Mehedinţi – 86,3%, Teleorman – 86,2%, Vrancea, Suceava, Tulcea, Călăraşi, toate cu peste 81%. În Bistriţa-Năsăud, raportul este de aproape 72 procente.
Cei mai mare plătitor de impozite, cum este şi normal, este Bucureştiul, unde fiecare locuitor cotizează cu 2890 euro. Clasamentul urmează cu Ilfov - 1.727 euro, Cluj - 1.125 euro, Timiş - 1.093 euro, Sibiu – 911 euro, Braşov – 888 euro, Constanţa – 826. Bistriţenii sunt doar pe locul 24 în ceea ce priveşte impozitul vărsat, în schimb pe locul 15 după banii primiţi. Aşadar, din nefericire, încă stăm cu mâna întinsă.
Citiţi şi:
- Peste 36 milioane euro au intrat în conturile fermierilor bistriţeni în Campania 2015
- HARTA JUDEŢELOR: Care dintre români au primit cei mai mulţi bani de la bugetul de stat în 2012
- Grupul TeraPlast construiește o nouă fabrică în Parcul Industrial în cadrul unui proiect de 10 milioane de euro
- Proiectul bugetului de stat pentru anul 2018 a fost adoptat în Parlament
- Zero jaloane din PNRR îndeplinite în trimestrul 1 din 2023. USR cere guvernului să rezolve urgent solicitările Comisiei pentru a nu pierde banii din tranșa a 2-a din PNRR
Adaugă comentariu nou