La Ilva Mare, familia preotului Cristian și Sorina Lupșan au deschis porțile Punctului Gastronomic Local Dealul Durnii. Bun gust și un peisaj de poveste

Într-un loc de poveste, binecuvântat de Dumnezeu, familia preotului Cristian Lupșan din Ilva Mare și a doamnei profesor Sorina Lupșan a deschis Punctul Gastronomic Local Dealul Durnii, în prezența multor prieteni, autorități județene și locale, dar și oaspeți din străinătate, parteneri ai județului din Mecklenburg-Vorpommern (Germani). Alături le-au fost președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, primarul municipiului Bistrița – Gabriel Lazany, primarul Alexandru Anca (Ilva Mare), primarul Valer Avram (Măgura Ilvei) – președinte GAL Lider BN, primari de pe Valea Șieului, a Ilvelor, dar și de pe Valea Bârgăului, Feldru sau Nimigea.
 
Părintele Ioan Dâmbu, fostul protopop al Țării Năsăudului, a binecuvântat locul și pe oamenii harnici de aici. “Suntem astăzi aici din două motive: să participăm și să vedem lucrarea părintelui Cristian Lupșan, harnicul și vrednicului nostru părinte. În afară de oficiul său de preot, el dezvoltă și activități de altă natură, toate care nu impietează în niciun fel statutul lui de preot și  mai degrabă înmulțește harul. Toată viața noastră este suma întâlnirilor noastre, mai avem o ocazie foarte fericită de a ne vedea. Numai cu Dumnezeu putem merge înainte”, a spus părintele Dâmbu.
 
Părintele Cristian Lupșan a mulțumit pentru faptul că cei prezenți au acceptat să fie părtași la bucuria familiei sale. "După ce am terminat pe plan administrativ-gospodăresc, la Sfânta biserică, i-am explicat doamnei preotese că nu pot sta toată ziua în casă, să citesc, că vrem  să ne desfășurăm și o altă activitate și a spus: bine, aș dori să fac o fermă.  (…) Suntem iubitori de animale, fiul meu este student la Medicină Veterinară. Hai să ne facem o fermă de oi. Și așa cum  a făcut toată viața de când ne cunoaștem, mi-a dat tot concursul și am început acest proiect. Și-am dezvoltat o fermă de caprine prima dată, care s-a transformat într-o fermă de ovine. După ce am reușit să ne instalăm pe această culme de deal, a venit provocarea din partea doamnei preotese: de ce nu facem și noi o casă, pentru că noi iubim oamenii, ne place să ne calce pragul cât mai mulți. Am inițiat acel proiect prin Grupul de Acțiune Locală, a fost declarat eligibil, l-am implementat, este finalizat", a povestit părintele Cristian Lupșan.
 
Acesta a mulțumit primarului comunei – Alexandru Anca și președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, pentru investițiile în infrastructură, care facilitează accesul locuitorilor comunei, a gospodarilor din zonă, dar și al celor care vor dori să treacă pragul acestui punct gastronomic local.
 
“Pentru că satul acesta este un sat de agricultori, un sat de foarte buni gospodari și eu spun mereu  - Ilva Mare este satul mamă de pe Valea Ilvelor. La capătul acestui spațiu simțiți foarte bine că începe veșnicia”, a mai spus preotul Cristian Lupșan.
 
Președintele Emil Radu Moldovan a oferit o Diplomă, pentru un loc cu tradiție și bun gust, la inaugurarea Punctului Gastronomic Local. “Mă bucur foarte mult că într-un final de acest proiect, de aceste lucruri vor putea beneficia toți oamenii, care eu sunt convins, încet-încet, se vor întoarce la mâncarea sănătoasă, cu gust. Cu toții     am renunțat la grădiniță și am renunțat la animalele din curte pentru a mânca profund nesănătos.            
 
Acești oameni care trudesc în condiții vitrege  merită toată aprecierea și respectul nostru și sigur ar fi în beneficiul comun, adică noi am putea cumpăra produse organice, bio, sănătoase și i-am ajuta și i-am stimula și pe ei să poată să lucreze în continuare”, a declarat președintele Emil Radu Moldovan.
 
Primarul Alexandru Anca a felicitat familia Lupșan pentru ceea ce a realizat în Dealu Durnii,  menționând că este cel de al doilea Punct Gastronomic deschis în Ilva Mare. "Sperăm că toate ingredientele pe care dumnealor o să le prezinte și o să le pună la dispoziția turiștilor care o să calce pe aceste meleaguri, să spună povestea pământului, a oamenilor, cei care se ocupă și trudesc pe aceste meleaguri.  La acest punct gastronomic vor găsi atât hrană pentru corp, cât și hrană pentru suflet", a declarat primarul Anca. 
 
Primarul Valer Avram, președinte GAL LIDER Bistrița-Năsăud, i-a felicitat pe beneficiari și a mulțumit colegilor primari care fac parte din GAL și care au înțeles în ultima sesiune să lăse toți banii economisiți pentru finanțarea activităților private.
 
Nu în ultimul rând, Elena Bărbos, director executiv Produs în Bistrița-Năsăud, și-a manifestat bucuria pentru faptul că încă o gospodărie își deschide porțile spre a oferi experiențe culinare autentice turiștilor și clienților. "Bucuria mea este cu atât mai mare, cu cât am niște legături speciale cu această localitate. Felicit familia Lupșan pentru acest nou început și le ofer distincția de calitate Produs în Bistrița-Năsăud. De asemenea, felicit GAL LIDER, din punctul meu de vedere,unul dintre cele mai prolifice și harnice GAL-Uri din țară și le mulțumesc pentru parteneriat.
 
Acesta este practic al 26-lea punct de gastronomie sau, de exemplu, din ianuarie 2021 și până în momentul de față au fost emise 26 de autorizații de funcționare pentru punctele de gastronomie. În prezent, mai sunt active 24, iar funcționale, 20 de puncte de gastronomie. Urmează inaugurarea altor puncte de gastronomie, două dintre ele chiar în cadrul arealului deservit de GAL  LIDER. De asemenea, o noutate absolută la inițiativa domnului președinte Emil Radu Moldovan. Suntem în prospectarea demersurilor pentru ceea ce înseamnă depunerea unei candidaturi pentru Regiune Gastronomică  Europeană, Județul Bistrița- Năsăud, Poarta Transilvaniei. Așadar, continuăm să punem în aplicare strategia “din fermă în furculiță”", a punctat Elena Bărbos. 
 
 
 
 
 
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5