La mulți ani Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bistrița! 70 de ani de activitate neîntreruptă în slujba seniorilor din Bistrița-Năsăud

Consiliul Director, Președinte Adrian BURZO
În acest an se împlinesc 70 de ani de la înființarea Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, care a funcționat neîntrerupt în slujba seniorilor.  La data de 11 august 1954, prin Ordinul nr.17088 al Ministerului Prevederilor Sociale, s-a înființat Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor la Secția de Prevederi Sociale a Raionului Bistrița. 
Activitatea CARP Bistrița s-a desfășurat în locații diferite, la început în spații oferite de Sfatul Popular, apoi, pe măsura dezvoltării în spații închiriate, iar din anul 1982 în actualul sediu, proprietate a casei, ceea ce reprezintă o mare împlinire.
Trecerea timpului constituie un motiv serios să ne îndreptăm gândurile și să aducem un omagiu pentru cei care au fost înaintea noastră în cadrul acestei asociații, în primul rând membrii, apoi reprezentanții asociației, președinți, vicepreședinți, consilieri, cenzori, colaboratori și nu în ultimul rând personalul angajat, care a fost permanent liantul între factorii de decizie și membrii noștri.
După cum frumos spunea Albert Einstein ”Ce faci pentru tine, dispare odată cu tine. Ce faci pentru alții, rămâne pentru eternitate”. Așa au rămas faptele bune înfăptuite de cei dinaintea noastră, permițându-ne nouă, cei de astăzi, aflați vremelnic la cârma asociației, să ducem mai departe destinele, păstrând scopul pentru care s-au înființat aceste entități, respectiv de întrajutorare și sprijin, pentru pensionari și persoanele vârstnice.
Asociația CARP Bistrița își desfășoară activitatea într-un sediu adecvat, s-au făcut investiții pentru achiziționarea unui program informatic de evidență a membrilor, program care este pe deplin operațional și își dovedește utilitatea, iar personalul angajat este cu experiență și are o structură eficientă. Toate acestea, constituie premisele necesare, că și în perioada următoare activitățile se vor desfășura în cele mai bune condiții, având în vedere creșterea numărului membrilor, suplimentarea veniturilor și menținerea cheltuielilor la un nivel minim necesar, întru-un cadru general de prudență financiară.
Îmbinarea armonioasă a celor două componente, de acordare a împrumuturilor cu acordarea de ajutoare nerambursabile și participarea la activități social-culturale, creează din CARP-uri o entitate aparte, față de unitățile bancare sau instituții financiare nebancare, deoarece asigură și realizează un anumit gen de protecție socială a membrilor, în comunitățile din care provin, pentru că în lipsa acestora pensionarii și persoanele în vârstă s-ar afla, de cele mai multe ori,  în imposibilitatea de a obține  de altundeva un împrumut, resursele financiare necesare prin care să-și rezolve frecvent anumite nevoi. Tocmai de aceea, pentru a nu abandona această categorie de persoane, care nu mai este activă, dar care are în continuare trebuințe și nevoi existențiale, fiind victima excluziunii financiare,  cred că este de datoria noastră să stabilim în mod pragmatic și onest ceea ce trebuie să facem, să identificăm măsurile care pot și trebuie întreprinse  pentru a asigura funcționarea și existența CARP-urilor, atâta timp cât va fi nevoie de ele. Contextul social-economic și cadrul juridic din România se schimbă permanent, având în vedere și experiențele similare din țările Uniunii Europene, pe această problematică.
Așa dorim să abordăm problemele, urmărind  ca membrii Casei să aibă satisfacție și reprezentarea că aparțin unei asociații care încearcă să le fie aproape,  că  găsesc un sprijin real, pentru  a-și duce cu stoicism, frumusețe dar și mândrie mantoul bătrâneții.  
La ceas aniversar, ne aducem aminte cu recunoștință și respect față de cei care au trudit înaintea noastră în folosul asociației, ne asumăm cu responsabilitate și onestitate destinele actuale și privim cu încredere spre vremurile ce o să vină.
La mulți ani Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bistrița și multă sănătate membrilor săi!   
 
*
Conducerea efectivă a întregii activități se realizează prin Adunarea Generală a membrilor prin sistemul reprezentării prin membri-delegați, denumiți reprezentanți.
           Întreaga activitate a Casei se desfășoară pe baza Statutului și Regulamentului de Organizare și Funcționare, precum și a legislației cadru în domeniu.
           Adunarea Generală din aprilie 2023 a validat membrii Consiliului Director al Asociației C.A.R.P. Bistrița: președinte Burzo Adrian, vicepreședinte doamna Cindrea Simona Eudochia, consilieri: domnul col. (retg) Haidău Iorgu, doamna Harosa Ana, domnul Zoltan Karoly-Attila, membri supleanți: doamna Orza Irina, domnul Crișan Eugen, membrii Comisiei de Cenzori: președinte doamna Sonea Ana Doina, cenzor I doamna Covriga Silvia, cenzor II doamna Codarcea Maria, membri supleanți: doamna Cireș Gabriela Victoria, doamna Ariton Ana Gabriela.
În prezent statul de funcții este următorul: secretar Barna Karen-Cristiana,  contabil-șef  Huciu Ștefania Voichița, referent Burzo Valeria-Dana, contabil-subcentre Olinca Lenuța, casier-principal Mureșan Andreea-Elena, casier Morozan Liliana Gabriela și personalul auxiliar: 18 casieri zonali  și îngrijitor clădiri Pușcaș Elena.
La finele anului trecut, în evidențele Asociației C.A.R.P. Bistrița erau înscriși 10.833 membri care provin din municipiul Bistrița - 7337, din orașul Beclean - 925, și un număr de 2571 membri la cele 17 subcentre.
Pentru membrii CARP Bistrița sunt promovate activități social – culturale, excursii și pelerinaje. Anul trecut, au fost organizate excursii și pelerinaje la Constanța (Vulcanii Noroioși, Flota Fluvială Brăila, Muzeul Marinei Constanța, Acvariul Constanța, Muzeul Brigăzii 9 Mecanizată ”Mărășești” Constanța),  la Prislop (Mănăstirea Prislop - Arsenie Boca, Castelul Huniazilor, Peștera Scărișoara), la Brașov (Cetatea Făgăraș, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Muzeul Astra Sibiu), dar și excursii de o zi la Mănăstirea Recea, Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, Monumentul ”MIHAI VITEAZUL”, Cimitirul Militar de la Cluj Napoca - acțiune comună cu Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Bistrița, la Cetatea Alba Iulia, Câmpia Libertății, Blaj, la Mănăstirile Moldovița, Sucevița, Sihăstria Putnei, Putna, la Cheile Bicazului, Mănăstirile Văratec, Agapia,  în Maramureș, la Mănăstirea Piatra Fântânele cu participarea la Sfânta Liturghie de ,,Sfântul Andrei”. De asemenea, s-a derulat un schimb de experiență cu Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Zalău.
    CARP Bistrița este afiliată la Federația Națională ”OMENIA” a CARP-urilor din România, președintele Asociației din Bistrița fiind membru în Comitetul Director al Federației, fapt care creează premisele unei bune informări și documentări în legătură cu realitățile și tendințele social-economice și legislative din acest domeniu, permițând în același timp preluarea bunelor practici de la alte CARP-uri din țară și uniformizarea modului de lucru.
 
Consiliul Director,
Președinte Adrian BURZO

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5