La mulţi ani, România! La mulţi ani, Bistriţa!

Ploaia nu i-a oprit pe bistriţeni să spună că iubesc România. Cu mic, cu mare, reprezentanţii autorităţilor, dar şi numeroşi bistriţeni au participat, la sărbătorirea Zilei Naţionale de 1 Decembrie.

Ca în fiecare an, reprezentanţi ai instituţiilor publice au dorit să depună o coroană de flori la statuia poetului Andrei Mureşanu şi să-i pomenească pe toţi cei care s-au jertfit pentru ţară.
Parada făcută de militari, poliţişti, pompieri şi jandarmi de pe pietonal a fost aplaudată de spectatori minute în şir.
Sărbătorirea Zilei Naţionale a României a continuat în sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa, la un pahar de şampanie.
La invitaţia primarului Ovidiu Creţu, au răspuns preşedintele Consiliului Judeţean Radu Moldovan, prefectul Ani Bob, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată general de brigadă Dan-Florin Grecu, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi "Gelu Voievod" Bistriţa-Năsăud, colonelul Ionel Cimuca, protopopii Alexandru Vidican şi Vasile Ioan Frişan, părintele Johann Dieter Krauss.
În această seară, de la ora 17.00, bistriţenii au fost invitaţi la Centrul Cultural Municipal ,,George Cosbuc” pentru a urmări un concert extraordinar cu sopranele Bianca Ionescu şi Katalin Kolesar, mezzosoprana Yelyzaveta Kadelnyk, tenorul Constantin Nica, baritonul Lucian Petrean, violonistul Florin Vlad şi pianistul Lucian Duşa.

Ziua Marii Uniri. Istoric

1918 este un an de referinţă pentru românii din toate provinciile ţării. Sfârşitul Primului Război Mondial a creat condiţii propice pentru afirmarea tinerelor naţiuni din Europa. Ziua de 1 decembrie 1918 marchează finalul luptei duse de români pentru întregirea statală. Pe 27 martie, Sfatul Ţării din Chişinău semna unirea Basarabiei cu România, pe 15 noiembrie era alipită Bucovina, iar pe 1 decembrie, la Alba Iulia, se semna Rezoluţia care consfinţea unirea Transilvaniei şi a Banatului cu restul ţării. Statul român a funcţionat în graniţele stabilite la 1918 doar până în 1940, când Basarabia şi Bucovina au fost preluate de URSS prin Pactul Molotov-Ribbentrop.

Ca zi naţională însă, 1 decembrie a fost proclamată de abia în 1990, după căderea sistemului comunist. Din 1877 până în 1947, aniversarea statului era pe 10 mai, dată de referinţă pentru monarhia constituţională din România. Pe 10 mai 1866 Carol I depune jurământul de credinţă în faţa Parlamentului. La 10 mai 1877 România îşi proclamă independenţa, iar peste patru ani, la aceeaşi dată, Carol I a fost încoronat Rege al României.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5