La pas prin comuna Monor

 

Am ajuns în comuna Monor într-o zi ploioasă. În aceste momente, viaţa la ţară nu ţi se mai pare idilică. Te energizează salutul oamenilor. Ti se spune bună dimineaţa la fiecare pas. Mergem să stăm de vorbă cu primarul comunei Ioan Cira despre buget, priorităţi, administraţie. Am fost ultima dată în Monor, acum mulţi ani, la Zilele Monorului.

O viaţă la catedră

Înainte de a ajunge la sediul primăriei, facem un popas la Şcoala Generală din Monor. Vorbim cu directorul şcolii, profesorul Ioan Vlaic. Prezenţa jurnalişilor naşte emoţii şi teamă. Îi spunem directorului că am venit doar să vedem o şcoală din mediul rural. Îl întrebăm despre copii, despre profesori. Profesorul conştiincios ne prezintă o mini statistică a situaţiei din şcoală.

,,La Grădiniţa Monor avem înscrişi 25 de copii, 16 fete şi 9 băieţi. Avem o grădiniţă la structura Gledin cu 11 fete şi 12 băieţi.

La învăţământul primar din Monor, sunt înscrişi 35 de elevi, 16 băiţe şi 19 fete, aici fiind inclusă şi clasa pregătitoare, iar la Gledin 26 de copii, 14 fete şi 12 băieţi.

La gimnaziu, în clasa a V-a sunt înscrişi 15 elevi, clasa a VI-a 13 elevi, clasa a VII-a 12 elevi, clasa a VIII-a 15 elevi. Total: 55 de elevi, 23 de băieţi şi 32 de fete.

La Gledin, la învăţământul primar avem două învăţătoare şi o educatoare, toate trei sunt titulare.

La Monor, o educatoare şi doi învăţători, titulari toţi trei. Mai sunt la învăţământul gimnazial 5 profesori titulari, doi netitulari, dar calificaţi, şi un cadru didactic necalificat.

Stăm bine şi cu promovabilitatea, evaluările la clasa a VIII-a sunt acceptabile, ne-am încadrat în acel coeficient naţional. Majoritatea aleg liceele din Bistriţa”, ne spune directorul Ioan Vlaic.

Intrăm şi într-o sală de clasă. Dăm peste o învăţătoare, care anul acesta îşi încheie activitatea la catedră, învăţătoarea Letiţia Tanco. Un bun simţ şi o sfioşenie, pe care numai în mediul rural o mai întâlneşti.

Am ajuns să fiu şi eu mulţumit

 Conduce destinele comunei Monor încă din 1996. Se declară mulţumit de ceea ce a realizat până acum, dar susţine că are în plan mai multe proiecte şi pentru anul care urmează.

,,În privinţa bugetului am ajuns şi eu să fiu mulţumit. Nemulţumitului i se ia darul. Din discuţiile pe care le-am auzit în presă, că se fac discriminări, tot ce e posibil, dar amintiţi-vă când era PDL la putere ce buget am primit pentru comuna Monor.

M-am numărat printre primarii cei mai defavorizaţi. Eu, primarul comunei Coşbuc, primarul comunei Galaţii Bistriţei.

Anul acesta am primit de la Consiliul Judeţean, 300.000 de lei, 3 miliarde de lei vechi.

Nu am fost un primar care să treacă de la un partid la altul, din 1996 de când sunt primar.

Cu veniturile proprii nu mă pot mândri anul acesta, pentru că mi se termină amenajamentul silvic, eu lucrez cu Direcţia Silvică din Suceava.

Printre proiectele pe 2014, vreau să pun un covor sintetic pe baza sportivă din localitatea Monor, reparaţii la blocul din localitate, din centrul satului, de amenajat grădina Bisericii din Monor.

De asemenea, am un proiect de modernizare şi extindere apă tot pe fonduri guvernamentale. E deja semnat contractul. Vreau să fac o staţie de tratare a apei pe care nu o am, vreau să contorizez apa. Valoarea contractului este în jur de 5 miliarde de lei vechi. Anul acesta demarăm contractul”, ne precizează primarul comunei Monor, Ioan Cira.

Potrivit edilului, oamenii locului sunt gospodari, oameni cu iniţiative. Au noroc şi cu fabrica de prelucrare a laptelui Monor, ce le asigură locuri de muncă.

La un prim popas prim comună nu poţi să nu observi modul în care arată sediile Primăriei Monor, Căminului Cultural.

Tot ca repere în comună ai Muzeul Memorial Teodor Tanco, Centrul Cultural pentru Tineret SF. Pahomie Gledin.

A fost o vizită scurtă. Nu ne-a ajutat nici vremea. O ploaie scurtă îţi strică şi pozele. Pleci cu un sentiment amestecat. Viaţa la ţară nu mai e deloc idilică.

Dincolo de femei îmbrăcate în port naţional care fac pâine în casă, ţărani care joacă dansuri tradiţionale, viaţa la ţară se trăieşte cu …muncă.

Despre Monor

Comuna Monor este aşezată în partea de sud-est a judeţului Bistriţa-Năsăud, pe cursul superior al râului "Luţu", la poalele Munţilor Călimani, în partea de sud-vest, în zona de tranziţie dintre Podişul Transilvaniei şi Piemontul Călimanilor, pe un relief de dealuri mijlocii şi înalte.

Prin poziţia sa geografică, Monorul a fost şi rămâne o punte de legătură între partea superioara a Văii Şieului şi cursul râului Mureş la ieşirea din defileul Topliţa - Deda şi până în depresiunea Reghinului prin căile de comunicaţie: calea ferată Săreţel-Monor-Deda şi DJ154 Bistriţa – Monor -Reghin şi 154/B Bistrita – Monor - Deda.

Comuna Monor este formată din două sate: satul Monor, care este şi centrul administrativ al comunei; satul Gledin, singurul sat apărţinator, despărţit de Monor de un pod.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5