Un deceniu de la canonizarea Sfântului Pahomie, sărbătorit la Gledin, cu Mitropolitul Andrei
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistrița-Năsăud, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Centrul Cultural Sfântul Pahomie Gledin au organizat, în zilele de 18 şi 19 aprilie 2017, Sărbătoarea Sfântului Pahomie de la Gledin. Invitaţi în simpozion au fost pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, pr. asist. univ. dr. Cosmin Cosmuţă, dr. în istorie şi teolog Călin Emilian Cira, prof. dr. Marin Popan, prot. pr. Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, iar moderatori: pr. Ioan Titieni şi pr. Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene. Colocviile de la Gledin au evocat, marţi, personalitatea Arhiepiscopului Iustinian Chira, în acelaşi cadru fiind prezentările de carte: pr. Ioan Chirilă. Scara cuvântului. Eseuri omiletice. Editura Şcoala Ardeleană, Arhiepiscopul Iustinian Chira - în dialog cu Călin Emilian Cira. Am ascultat de porunca Bisericii. Editura Mega, Mircea Gelu Buta, Adrian Onofreiu. Biserica Ortodoxă din Bistriţa. Editura Şcoala Ardeleană. A urmat Vecernia Mare cu Litia, Taina Sf. Maslu şi Concertul Pascal susţinut de Corala Osana a Protopopiatului Bistriţa.
Miercuri, I.P.S. Mitropolitului Andrei a fost primit de un sobor de 20 de preoți şi de primarul comunei Monor, Ioan Cira, alături de credincioşi în port tradiţional. Răspunsul la slujbă a fost dat de corul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, dirijat de preot profesor doctor Petru Stanciu.
“Am avut bucuria să particip împreună cu prefectul județului, Ovidiu Frenț, la slujba Sfintei Liturghii și la invocarea Sfântului Pahomie de la Gledin. Chiar dacă vremea a fost una destul de urâtă și friguroasă pentru această perioadă, credincioșii au venit în număr mare la Sfânta Liturghie săvârșită de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei împreună cu un sobor de preoți. Sfântul Pahomie a fost socotit ca ,,cel mai de seamă cărturar dintre clericii moldoveni din acel timp” el fiind mai înainte de toate, un trăitor, un monah cu ,,smerită cugetare” și multă dragoste pentru Hristos. Sfântul Pahomie este născut în satul Gledin, comuna Monor și reprezintă unul dintre cei mai mari sfinți canonizați ai poporului roman” spune preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
În acest cadru a fost lansată cartea “Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, un deceniu de la canonizare” scrisă de Dorin Arsinte, iar mai apoi a avut loc Concursul interjudeţean de creaţie literară şi interpretare de poezie şi pricesne „Sf. Pahomie de la Gledin” organizat de Şcoala Gimnazială “Paul Tanco” Monor, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, având înscriși peste 145 de elevi, coordonatori proiect Marian Doru Mătieş şi Crina Năsăudean. Din juriu au făcut parte Vasile V. Filip, Menuţ Maximinian, Cristina Bălan, Roxana Costescu ş.a., rămânând impresionaţi de numărul mare de copii înscrişi, dar şi de talentul acestora.
Adaugă comentariu nou