La Şintereag, Elena Sângeorzan pregătește producţia viitoare de legume. Ce va face cu roşiile, ardeii, vinetele...?
În urmă cu peste 30 de ani, Şintereagul era un etalon în ale legumiculturii. Exista aici o adevărată şcoală în domeniu, profesor fiind gospodarii aşezării, iar elevi cei mai tineri locuitori ai satului. Tradiţia, din fericire, nu s-a pierdut, există şi astăzi numeroase familii pentru care cultivarea legumelor face parte din viaţa lor de fiecare zi.
La Şintereag, se cultivau legume pe mai bine de 100 hectare, cam 30 hectare fiind ocupate de solarii. Se încălzeau cu biogazul zootehnic, iar un pasionat şi priceput inventator - şi l-am numit pe regretatul Vasile Costinea - a realizat chiar un sistem hidraulic de irigare a culturilor direct din Valea Şieului. Şi astăzi, zeci de familii şi-au amenajat solarii şi pregătesc producţia viitoare. Şi cum pasiunea şi tradiţia se moştenesc, Elena Sângeorzan, fiica celui pomenit mai înainte, împreună cu soţul Ioan, „se încăpăţânează” să continue munca de legumicultor. Anual, cultivă legume pe 10 hectare, teren fertilizat an de an, dispunând şi de o gamă variată de maşini şi utilaje agricole.
„Fără acestea nu ne-am putea descurca. Nu mai găsim oameni să lucreze în grădina de legume, deşi plata este considerabilă, aşa că, împreună cu soţul şi cu alte două ajutoare, muncim de dimineaţa până seara. Cultivăm varză – două hectare, cartofi – două hectare, morcovi, pătrunjel, ţelină, ardei, vinete şi toată gama de legume. Anul acesta a fost foarte dificil în privinţa desfacerii. Şi la ora actuală avem în depozit cartofi, ţelină, legume pe care, dacă nu se vor găsi solicitanţi, le vom arunca. Morcovii i-am predat unei unităţi de producerea sucului. Lucrăm în pierdere, dar ce să facem, să lăsăm terenul pustiu?”.
În momentul de faţă, deşi încă temperatura nu este ridicată, a şi nins astăzi (miercuri, 7 aprilie), repicăm roşii, ardei, vinete. Zeci de mii de fire ce vor fi plantate, iar altele vor fi vândute gospodarilor care cultivă legume. Aici, în ferma Elenei Sângeorzan au fost semănate rădăcinoasele: morcovi, pătrunjel, ţelină, păstârnac, cu o maşină specială pentru astfel de lucrări. Aici, la Şintereag, indiferent de pandemie, se munceşte în grădina de legume fiindcă, ne spune interlocutoarea noastră, nu vrem să-i dezamăgim pe foarte mulţii noştri beneficiari. Acum, sunt în piaţă, oamenii ne caută, unii vin şi în fermă să vadă ce fel de legume producem, dar, cu îngrijorare, îmi pun întrebarea: ce vom face cu legumele dacă nu le vom putea valorifica la momentul potrivit?
Citiţi şi:
- AGROSEM – firmă de elită în comercializarea seminţelor
- Ofertă bogată de răsaduri în piețele bistrițene. Au început lucrările în solarii!
- Seminţe pentru legumicultori de la Agrosem Bistriţa
- Povestea legumelor din Bistriţa. Silvia Sălăgean din Mocod, Dorina Vlaşin din Chintelnic, Baby Sângeorzan din Şintereag, Mihaela Hoha din Măluţ vă aşteaptă în piaţă cu cele mai frumoase răsaduri
- Vine primăvara! Cumpără seminţele cu certificat de calitate!
Adaugă comentariu nou