Ofertă bogată de răsaduri în piețele bistrițene. Au început lucrările în solarii!

T. Săsărman

Răsadurile de legume și flori încep să acapareze piața. Legumicultorii din județ au pregătit pentru plantare sute de mii de răsaduri, semn că au început deja lucrările în spațiile protejate, urmând ca în funcție de evoluția vremii, activitatea să se mute în câmp.

Din Șintereag, o zonă legumicolă recunoscută, înainte de 1989 erau o sută hectare dintre care 30 hectare cu solarii, doamna Elena Sângeorzan oferă deja răsaduri de roșii din soiuri locale, românești. Acasă, anual, plantează în solarii în jur de zece mii de fire, iar în câmp, până la 40.000. Este vorba de roșii, ardei, gogoșari, vinete, varză.

Doamna Dorina, din Chintelnic, cum este cunoscută printre legumicultori, este îndrăgostită de munca în grădină, care – spune aceasta – te face sănătos. Acasă lucrează după o tehnologie proprie când e vorba de repicat. În jur de 6000 de fire trec zilnic prin mâinile harnice ale acesteia. Uneori lucrează și la lumina electrică, într-un spațiu închis. E vremea muncii, iar dacă o faci cu plăcere nu simți oboseala.  

Nici doamna Silvia, din Mocod, nu are odihnă. Soțul Alexandru este responsabil cu solariile și cu pregătirea terenului pentru plantat. Deja avem în solarii mii de fire de roșii, roșii viguroase din soiuri tradiționale. “Nu vrem să ne pierdem legumele, în special roșiile vechi, românești, cultivate de părinții și bunicii noștri”.

Viorica Găurean din Șieu Cristur este foarte mulțumită de cum se prezinntă acum cultura de usturoi. “Avem un hectar plantat. L-am prășit, am făcut tratamentele necesare, a venit și ploaia aceasta dumnezeiască, așa că sperăm într-o producție foarte bună. Terenul a fost fertilizat numai cu gunoi de grajd, fiindcă creștem și bovine în gospodărie. Lucrăm și în solarii, repicăm. Pentru piață, am recoltat verdețurile de sezon – ceapă verde, salată, spanac, lobodă, mărar, pătrunjel, leuștean”, ne-a povestit doamna Viorica.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5