Felicitări! Legumicultorii Alexandru Sălăgean şi Mircea Cotuţi, din Mocod, în topul celor mai performanţi fermieri din Bistrița-Năsăud!
În urmă cu vreo 20 de ani, deşi avea un loc de muncă bine plătit în Bistriţa, Alexandru Sălăgean a lăsat oraşul şi a revenit la ţară să trăiască şi să muncească, cum îi place să spună, în universul legumelor. L-am întâlnit la Mocod unde, pe 50 de ari, cultivă legume, de la verdeţurile timpurii până la legumele de sezon: roşii, ardei, ceapă, castraveţi, fasole, dovleci, rădăcinoase etc., legume crescute într-un sol fertilizat numai cu gunoi de grajd (e cam scump acum, îmi spune), cu minime tratamente, astfel că produsele din soiuri româneşti tradiţionale sunt cu adevărat ecologice.
Alături de ferma lui Sălăgean munceşte un alt mare cultivator de legume, Mircea Cotuţi. Cu vreo 2 ha de solarii, în total având cultivate, în spaţii protejate şi în câmp, legume pe mai bine de 5 hectare. Şi aici calitatea produselor este pe primul plan, deşi seceta din acest an a favorizat şi apariţia unor boli, totuşi, fermierul a reuşit să depăşească greutăţile şi să ofere legume de calitate. Mircea Cotuţi şi-a deschis puncte de desfacere în Bistriţa, Sângeorz-Băi şi în vecinătatea fermei, magazinul se numeşte Mocodia, aşezat la şosea, la îndemâna beneficiarilor. În perspectivă, la Mocod, se va şi procesa o bună parte din legumele produse în fermă.
Citiţi şi:
- Mocodia Solarii Legume Mocod a lui Mircea Cotuți, una dintre cele mai performante ferme legumicole din Bistrița-Năsăud
- Mircea Cotuţi – fermierul care aprovizionează 72 de magazine cu legume proaspete
- Roşiile roz-aurii ale Florentinei din Mocod
- Verdețurile de Mocod, marca Sălăgean, ecologice, la mare căutare
- Povestea legumelor din Bistriţa. Silvia Sălăgean din Mocod, Dorina Vlaşin din Chintelnic, Baby Sângeorzan din Şintereag, Mihaela Hoha din Măluţ vă aşteaptă în piaţă cu cele mai frumoase răsaduri
Adaugă comentariu nou