Roşiile roz-aurii ale Florentinei din Mocod

          Satul Mocod poate fi considerat acum locul unde legumele, în special roşiile din solarii şi din grădini devin moneda forte cu care se mândresc cei de aici. Recunoscuţi ca mari cultivatori ai cepei- cea roşie, foarte dulce, poate fi consumată numai cu pâine şi sare, vorba unui bătrân din partea locului, acum este sezonul roşiilor sau ale porodicelor, cum se mai spune. Produsele legumicole, proaspete şi foarte sănătoase ale lui Mircea Cotuţiu pot fi procurate prin 70 de unităţi comerciale din judeţ. Cele ale Susanei Sălăgean pot fi găsite şi la Bistriţa, în Piaţa Decebal, acolo unde mocodeanca îşi etalează legumele abia culese.

          Am întâlnit însă, tot la Mocod, o altă legumicultoare, la fel de pricepută şi harnică. Este vorba de Florentina Habic. O femeie frumoasă, dulce la vorbă, ce-ţi povesteşte cu aceeaşi pasiune cu care cultivă legumele, roşii şi ardei  „specialitatea casei” despre toată tehnologia acestei culturi. De 34 de ani este în Mocod. S-a stabilit aici, măritându-se, venind din Cociu, la trei sate distanţă pe şoseaua înspre Beclean. Dacă eşti din Cociu, nu poţi să fii decât un cultivator de legume, un specialist în producerea răsadurilor. Cetăţenii de aici se mândresc cu faptul că, primăvara vând răsaduri şi prin Moldova, şi pe o arie întinsă din Ardeal. Florentina Habic a deprins munca în grădina de legume din familie. Te naşti cu legumele lângă casă, le îndrăgeşti, le cultivi şi îţi aduc venituri cu care să poţi trăi. La Mocod s-a specializat. Tehnologia roşiilor este simplă, îmi explică aceasta. Seminţe din grădina proprie. De asemenea, producerea răsadurilor este o specialitate locală. Tratamentele sunt în totalitate ecologice, îmi spune doamna Florentina. O întreb cu ce le tratează şi-mi spune doar că fiecare are în propria gospodărie „medicamentul” ecologic de care planta are nevoie. „Pe aproape 10 ari, grădina pare a fi un paradis verde. Roşiile culese de culoare roz-aurii, sunt oferite consumatorilor din 15 iunie. De obicei, vând în Piaţa din Năsăud, dar mulţi mă cauză şi acasă”, ne spune aceasta. Am văzut în piaţă cum gospodinele stau la rând să-şi cumpere roşii din Mocod. O bătrânică îmi spune că acestea, roşiile, sunt adevărate medicamente, iar un bărbat în toată puterea vrea neapărat să se fotografieze alături de legumicultoarea din Mocod. „Nu oricând poţi vedea acum, în iulie, asemenea roşii”.

          În cultură, o suprafaţă apreciabilă este ocupată cu ardei. Fiecare plantă este ca un ciorchine cu foarte mulţi ardei. În câteva zile vor ajunge pe masa consumatorilor. Roşiile şi ardeii din grădina doamnei Florentina din Mocod pot fi premiate la orice expoziţie agricolă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5