Povestea legumelor din Bistriţa. Silvia Sălăgean din Mocod, Dorina Vlaşin din Chintelnic, Baby Sângeorzan din Şintereag, Mihaela Hoha din Măluţ vă aşteaptă în piaţă cu cele mai frumoase răsaduri

          Şi legumicultorii judeţului, producători de răsaduri de legume, se confruntă cu greutăţile cauzate de vremea rece din luna aprilie. Legumele semănate în spaţii protejate la sfârşitul lunii februarie au ajuns la maturitatea de plantare, însă, temperaturile scăzute, în unele nopţi şi sub zero grade, întârzie plantarea lor. În Bistriţa, în Piaţa Decebal, răsadurile viguroase, sănătoase, de roşii, castraveţi, varză, sfeclă roşie, ţelină, aşteaptă doar să fie încorporate în sol.

          Silvia Sălăgean, orăşeanca reîntoarsă acasă, la Mocod, alături de soţul Alexandru, spune că a părăsit Bistriţa ca să trăiască şi să muncească la ţară în împărăţia legumelor. Are câteva solarii în care acum, după recoltarea verdeţurilor, plantează roşii, varză şi ardei. Este la piaţă cu verdeţuri de sezon, dar şi cu răsaduri de roşii în cuburi nutritive. „Numai cine lucrează în legumicultură îşi dă seama câtă trudă este, zi şi noapte trebuie să fii acolo, în solarii sau în grădini. S-a scumpit totul, şi gunoiul de grajd a ajuns la acelaşi preţ ca şi îngrăşămintele chimice. De aceea, şi răsadurile sunt mai scumpe. Vremea este capricioasă, schimbătoare şi trebuie să fim atenţi fiindcă odată vine frigul şi se duce toată munca noastră”.