Fermierii Silviu Iudean şi Elena Sângeorzan oferă surprize consumatorilor

Roşii de Lechinţa şi lubeniţe de Şintereag

          Comuna Lechinţa este cunoscută ca un puternic bazin viticol şi pomicol. Aşa şi este. Vinurile produse în cramele lui Adrian Botiş – Bănică, ori Veluţ Mureşan, au câştigat cu brio exigenţele şi gustul beneficiarilor. Dar, iată că, un OM îndrăgostit de legumicultură, şi l-am numit pe Silviu Iudean, s-a încăpăţânat, în sensul bun al cuvântului, să-şi înscrie localitatea natală, Lechinţa, şi pe harta legumicolă a judeţului şi nu numai.

          Silviu este un meseriaş policalificat. Ştie să facă orice. Să sudeze, să lucreze în lemn, să conducă maşini şi utilaje agricole, să planteze legume, să crească albine şi peşti etc. Asta l-a făcut să plece în Anglia unde câştiga foarte bine. Şi putea să stea liniştit acolo cu 4500 lire pe lună. Dar, iată că, a venit acasă, l-a adus şi dorul şi a pus pe picioare o afacere în domeniul legumicol. Având teren fertil, şi-a amenajat mai întâi un solar, apoi altul şi astfel a ajuns ca peste 20 ari de teren să fie ocupate de culturi protejate. Este o încântare ce poţi vedea în ferma lui Silviu Iudean de la Lechinţa, de pe str. Gării. Roşii peste 20.000 fire, ardei gras – 15.000 fire, castraveţi, vinete, gogoşari, fasole etc. Deţine adevărate recorduri: roşii şi vinete de peste 1 kg bucata. Munceşte mult împreună cu familia şi cheltuielile sunt mari. „La început am beneficiat de programul tomate în solarii. A fost bine, ne-a ajutat. Acum s-a oprit. Sper însă că mai marii ţării se vor întoarce, totuşi, cu faţa şi spre agricultură, în general. Avem cheltuieli foarte mari, cu folia, cu seminţele. Numai un plic cu seminţe de roşii costă peste 500 lei”. În fermă, irigarea se face prin picurare dintr-un lac amenajat în apropiere. Răsadurile sunt produse tot aici, într-o seră specială. Acum, legumele sunt livrate consumatorilor. Chiar în ziua documentării, Silviu Iudean pregătea 20 lădiţe cu roşii pentru Anglia, la foştii lui colegi de muncă, englezi, care îi solicită mereu legume proaspete din Lechinţa. Şi la Bistriţa, în Piaţa Decebal, legumicultorul din Lechinţa şi-a amenajat un stand de vânzare, aşa că, aici pot fi procurate legume proaspete din „ţara vinului”.

          Familia Sângeorzan, din Şintereag, continuă să-şi diversifice producţia de legume. Moşteneşte şi duce mai departe tradiţia, aceştia fiind recunoscuţi ca mari cultivatori de roşii, vinete, varză, castraveţi, rădăcinoase, ceea ce poate constata fiecare vizitând standul din Piaţa Decebal din Bistriţa. Acum, Elena Sângeorzan a ieşit pe piaţă cu lubeniţa, cu care poate concura cu cele din Dăbulenii Olteniei. Aceasta ne spune că lubeniţa de Şintereag, cu miez roşu sau galben, este un adevărat medicament, protejează inima, este bogată în vitamina A, susţine sistemul muscular, iar consumatorii au numai de câştigat consumând-o lubeniţa. Elena Sângeorzan ne spune că şi în acest an, în fermă, a cultivat legume pe aproape 10 ha. Lucrează cu familia, iar în campanii şi cu lucrători sezonieri pe care cu greu îi găseşte. Are în cultură toate sortimentele de legume. Mai nou, cum spuneam, la mare căutare sunt lubeniţele, dulci şi aromate, sănătoase şi gustoase şi la preţuri accesibile. Doritorii pot beneficia de aceste adevărate medicamente naturale care sunt legumele, atât prin Piaţa Decebal, cât şi vizitând ferma în Şintereag, la nr. 266. Aici pot să se aprovizioneze cu legume, cu lubeniţe, direct din fermă, iar o vizită printre legume încântă privirea celor ce trec pragul fermei familiei Sângeorzan.




 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5